Μία απο τις μαγευτικότερες πόλεις της Μακεδονίας, ανάμεσα στα βουνά Γράμμου και Βίτσι, η Καστοριά σαγηνεύει τους επισκέπτετες της. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, η πόλη των γουναράδων προκαλεί ηρεμία, γαλήνη και χαλάρωση.
Με το που φτάσετε στην Καστοριά και αφού τακτοποιηθείτε σε ένα από τα αρχοντικά ξενοδοχεία της πόλης, ξεκινήστε για μία βόλτα γύρω από τη λίμνη. Οι οξιές, τα πλατάνια και το πυκνό δάσος, όπου φιλοξενούνται περισσότερα απο 200 είδη ορνιθοπανίδας, θα σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλαρώσης, έτσι ώστε στη συνέχεια να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου. Εκεί θα σας ετνυπωσίασουν οι εφτά υπόγειες λίμνες και οι δέκα αίθουσες με καταπληκτικούς σταλακτίτες.
Φυσικά, σεργιανίζοντας μέσα στα σοκάκια της πόλης, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και μέχρι το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πόλη από ψηλά. Και αφού κατηφορίσετε ξανά προς το κέντρο της πόλης και κόντα στη λίμνη θα περάσετε από την παλιά συνοικία Ντόλτσο. Πρόκειται για μία απο τις πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς, με αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα. Αρχοντικά από πέτρα, τα οποία αποτελούν μοναδική απόδειξη της ακμής που γνώρισε η πόλη με το εμπόριο της γούνας. Σε μερικά από αυτά τα αρχοντικά στεγάζονται σήμερα διάφορα μουσεία, από τα οποία ξεχωρίζουν το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη (Λαογραφικό Μουσείο) και το αρχοντικό των αδερφών Εμμανουήλ (Μουσείο Ενδυματολογίας). Ολοκληρώνοντας τη βόλτα σας θα βρθείτε στη δεύτερη παλιά αρχοντική γειτονιά (βόρεια πλευρά της παραλίας) το Αποζάρι. Μία αριστοκρατική γειτονιά με περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες και αρχοντικά που αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, στις όχθες της λίμνης, η οποία χτίστηκε το 1802 και ξεχωρίζει για τις ξεχωριστές τοιχογραφίες της στο καθολικό, αλλά και τις εικόνες Βυζαντινών αυτοκρατόρων στο εξωτερικό της. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η μη ύπαρξη οφθαλμών στις εικόνες, καθώς αυτά αφιαρέθηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τους ναούς των Ταξιαρχών και των Αγίων Αναργύρων στο Ντολτσό, καθώς και τους ναούς των Αγίου Στεφάνου, Αγίου Παντελεήμονα και των Εσοδίων της Θεοτόκου στο Απόζαρι.
Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης (πλατεία Δεξαμενής), όπου εκτίθενται αντικείμενα της Βυζαντινής περιόδου (άριστα συντηρημένες, φορητές εικόνες από τους ναούς της πόλης, γλυπτά, τοιχογραφίες και αγιογραφίες), το ενυδρείο το οποίο
Επισκεφθείτε το πρότυπο ενυδρείο, το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Εδώ φιλοξενούνται κοινές, αλλά και επαπειλούμενες ιχθυοποικιλίες (όπως ο οξύρρυγχος) λιμναίων και ποτάμιων νερών.
- Θαυμάστε τη φημισμένη καστοριανή τέχνη της γουναρικής στα πολλά εργαστήρια – εκθετήρια και στο Κέντρο Γούνας Ε.ΔΗ.ΚΑ.