1922 και μία 29χρονη κοπέλα ξεριζώνεται (όπως χιλιάδες άλλοι Μικρασιάτες) από το Αϊδίνι μαζί με τις δύο κόρες της και τη μητέρα της. Στο πλοίο του ξεριζωμού σκέψεις για το μέλλον τη συντροφεύουν. Η καταστροφή της μέχρι τότε ζωή της, ο πόνος που είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της σωτηρίας, την πεισμώνουν και αποφασίζει ότι θα ζήσει! Δεν θα αφήσει τη ζωή να περάσει έτσι απλά. Θα ζήσει όπως θέλει και γουστάρει …
Φτάνει στον Πειραιά, αφήνει τον άντρα της για να γίνει ηθοποιός και αρχίζει τα ταξίδια με τα μπουλούκια… Ανήσυχο πνεύμα και γεύεται τη ζωή στο έπακρο … Καπνίζει, ξενυχτάει και γράφει, γράφει όπου βρει, σε πακέτα τσιγάρων, χαρτοπετσέτες, λογαριασμούς νερού, όπου βρει και όπου τύχει … Στίχοι που θα της φέρουν συνεργασίες με τους πιο διάσημους συνθέτες της εποχής, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Αντώνης Ρεπάνης, Μάνος Χατζιδάκις … Ερωτεύεται με πάθος και δίνεται ολοκληρωτικά στον δεύτερο άντρα της … Και έρχεται η τραγική απώλεια της κόρης της να την οδηγήσει σε ένα παράλογο πάθος! Την χαρτοπαιξία … Ερωτεύεται και δίνεται ολοκληρωτικά στα χαρτιά … Μία αγάπη που θα την οδηγήσει σε ακραίες πράξεις … Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επιτυχία, δεν την ένοιαξε ποτέ να γίνει πλούσια, δεν κατοχύρωσε ποτέ τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων την, για αυτό και πέθανε φτωχή …Το κορίτσι αυτό ήταν η Ευτυχία… Η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου … με μοναδικούς στίχους που μας ταξιδεύουν ακόμα …
Η πολυτάραχη ζωή της μοναδικής αυτής στιχουργούς παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Ευτυχία» σε σενάριο Κατερίνας Μπέη και σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή. Πιστός στην εποχή που έζησε η Ευτυχία, αλλά με το δικό του εκμοντερνισμένο ύφος, ο Άγγελος Φραντζής παρουσιάζει την ταραχώδη ζωή της ξεχωριστής αυτής στιχουργού.
Μία εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο την Ευτυχία είναι η αφορμή για ένα ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από τα τραγούδια της ξεδιπλώνεται η ζωή της. Και αυτό είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά της ταινίας που με ενθουσίασαν. Πέρα από το γεγονός ότι σε κάθε τραγούδι έλεγα «Και αυτό δικό της;», «Πλάκα κάνεις, και αυτό;», μου άρεσε ότι δεν ήταν μια απλή βιογραφική ταινία, αλλά μέσα από τους στίχους της βίωνα και εγώ το δικό της δράμα, τη δική της χαρά, τον πόνο της, τον ενθουσιασμό της, τον αγώνα της να επικρατήσει σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, το πάθος της για ζωή.
Μέσα από τους στίχους της ένοιωσα τη μοναξιά της. Ναι, η Ευτυχία είχε δύο άντρες που την αγάπησαν (Κωστής Νικολαΐδης πρώτος σύζυγος και πατέρας των δύο κοριτσιών της, Γιώργος Παπαγιανόπουλος, δεύτερος σύζυγος, αστυφύλακας και ο μεγάλος έρωτας της ζωή της), είχε δύο κόρες που αγαπούσε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο (τη Μαίρη και την Καίτη), είχε ένα πολύ καλό φίλο (ο Λουκάς), είχε τη μητέρα της (τη Μαγιόρκα η οποία πάντα προσπαθούσε να την «φέρει» στο σωστό δρόμο), αλλά η Ευτυχία στην ουσία είναι μόνη της. Οι δυσκολίες από την μικρή της ηλικία και ο θάνατος που στιγμάτισε τη ζωή της την έκαναν να είναι κλειστή στον εαυτό της και να πορεύεται ουσιαστικά μόνη της στη ζωή…Μέσα από την ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του Άγγελου Φραντζή, το χιούμορ συνδυάζεται με το δράμα. Το γέλιο από αστείες σκηνές έρχονται να μας αποφορτίσουν συναισθηματικά από βαριές σκηνές που τα μάτια βούρκωναν...
Φυσικά στην ξεχωριστή αυτή ταινία σημαντικό ρόλο παίζει και το εξαιρετικό καστ. Η Κάτια Γκουλιώνη συγκλονίζει το κοινό στο ρόλο της νεαρής Ευτυχίας, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παίρνει τη σκυτάλη στην ώριμη ηλικία της Ευτυχίας και απλά μας καθηλώνει. Το ίδιο εξαιρετικοί είναι ο Παύλος Ορκόπουλος ως ο Κωστής Νικολαΐδης, ο πρώτος σύζυγος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ως Γιώργος Παπαγιανόπουλους, ο δεύτερος σύζυγος. Η Ευαγγελία Συριοπούλου και η Λίλα Μπακλέση ως οι κόρες της Ευτυχίας (Μαίρη και Καίτη αντίστοιχα) και Ευγενία Σαμαρά ως Ρέα (εγγονή της Ευτυχίας, κόρη της Μαίρης). Το ίδιο ξεχωρίζουν και οι ερμηνείες των Λεωνίδα Κακούρη ως Βασίλης Τσιτσάνης, Αντώνη Λουδάρου ως Μάνος Χατζιδάκις, Κρατερού Κατσούλη ως Μανώλης Χιώτης, καθώς και της Ματθίλδης Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλλου και η Κατερίνα Διδασκάλου ως Μαρίκα Κοτοπούλη. Τέλος, εμφάνιση σε ρόλο έκπληξη κάνει ο Φοίβος Δεληβοριάς ως οικοδεσπότης - παρουσιαστής, στη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην Ευτυχία.
«Εγώ τη ζωή μου την περπάτησα όπως ήθελα»,
λέει η Ευτυχία και πράγματι μας κάνει να υποκλινόμαστε στην ξεχωριστή αυτό γυναίκα, στη μοναδική προσωπικότητα, που σημάδεψε με τη μοναχική της πορεία το ελληνικό λαϊκό τραγούδι!
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Παραγωγή: Διονύσης Σαμιώτης
Σενάριο: Κατερίνα Μπέη
Πρωταγωνιστές: Κάτια Γκουλιώνη
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Ντίνα Μιχαηλίδου
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Σκηνογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος
Εταιρεία παραγωγής: Tanweer Productions και Viewmaster Films