Η βιβλιοθίκη του George Peabody Library στην Βαλτιμόρη !

Γράφτηκε από την

Λίγο πολύ όλοι εντυπωσιαζόμαστε από τις βιβλιοθήκε ,όχι μόνο για το δέος που μας προκαλεί η αρχιτεκτονική τους,αλλά και  για την γνώση που μας προσφέρουν μέσα από τα αμέτρητα  βιβλία πάνω στα καλογυαλισμένα ράφια τους. Σήμερα η βιβλιοθήκη George Peabody στεγάζεται στο παγκοσμίου φήμης Μουσικό Ινστιτούτο Peabody του Πανεπιστημίου Johns Hopkins  στη Βαλτιμόρη (Ηνωμένες Πολιτείες). Ονομάστηκε έτσι από τον φιλάνθρωπο ιδρυτή και ευεργέτη του Peabody Institute (1857), ο οποίος άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το 1878 με  μια σειρά διαλέξεων, ένα ωδείο της μουσικής και μια συλλογή έργων τέχνης και φυσικά βιβλίων. Σχεδιάστηκε από τον Edmund G. Lind σε συνεργασία με τον Dr. Nathaniel H. Morison.,Με τα χρόνια οι συλλογές της μεταφέρθηκαν στην πόλη της Βαλτιμόρης και διαχειρίστηκαν ως τμήμα ελεύθερης βιβλιοθήκης του Enoch Prat. Απο το  1982  οι συλλογές της  βιβλιοθήκης  Peabody  επισυνάπτονται στο Πανεπιστημίου Johns Hopkins ενώ σήμερα  είναι μέρος του Τμήματος Ειδικών Συλλογών του πανεπιστημίου " Βιβλιοθήκες Sheridan" και δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση την συλλογή της στο ευρύ κοινό.

Το υπέροχο με την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι: ότι εκτός από την παραδοσιακή χρήση  της αναζήτησης βιβλίων και πραγματοποίησης μελετών κι ερευνών, χρησιμοποιείται κι σαν αίθουσα εκδηλώσεων διεξάγοντας εκλεπτυσμένα κοσμικά event που προκαλούν τον θαυμασμό της τοπικής κοινωνίας. Γάμοι κι χοροεσπερίδες πραγματοποιούνται με υπόβαθρο την μνημειώδη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της μυρωδιάς των δερματόδετων βιβλίων ενώ ταυτόχρονα πάνω στα καλοστρωμένα τραπέζια τοποθετούνται  κολονάτα ποτήρια σαμπάνιας αλλά κι πολυτελή σερβίτσια υπό τους  εξευγενισμένους ήχους ζωντανής μουσικής! Καθώς προσφέρονται αναψυκτικά κι κοκτέιλ οι καλεσμένοι μπορούν να απολαύσουν εκτός από  τον μαγικό τρόπο που ανάγλυφα γείσα τυλίγονται πάνω σκαλιστές  αρχαιοελληνικές κολώνες οι οποίες  συνδέουν  όλα τα διακοσμητικά μπαλκόνια  των πολυάριθμων ορόφων προσφέροντας θέα  στο κεντρικό λόμπι με το λαμπερό φως του φεγγίτη διαχέεται στο χώρο. Καθώς το δείπνο σερβίρεται, προβάλλονται εξαίρετα κομμάτια της εκθεσιακής  πινακοθήκης καθώς και ποικίλες και σπάνιες συλλογές της βιβλιοθήκης. Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στα επιπλωμένα σαλόνια/γραφεία εξερευνώντας κάθε τομέα της γνώσης μιας και είναι εφοδιασμένη με πάνω 300.000 τόμους που χρονολογούνται απο τον 18 αιώνα  είναι αξιοσημείωτη για το ιστορικό εύρος και το βάθος της. Διακρίνεται : για την άριστη συλλογή  αρχαιολογίας, την βρετανική τέχνη και την αρχιτεκτονική , βρετανική και την αμερικανική ιστορία, βιογραφίες, την αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία, ρομαντική λογοτεχνία , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Λατινικά κείμενα, ιστορία των επιστημών, της γεωγραφίας και εξερεύνηση και τα ταξίδια περιλαμβάνουν μια μεγάλη συλλογή χαρτών .

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα