Ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της Βυζαντινής Ναοδομίας είναι η Μονή της Χώρας, η οποία αρχικά ήταν ελληνικό μοναστήρι, μετά την άλωση μετατράπηκε σε τζαμί και από το 1958 και μέχρι σήμερα είναι μουσείο. Η Μονή της Χώρας κτίστηκε ύστερα από εντολή της πεθεράς του Αλεξίου Ά του Κομνηνού (1081 – 1118), της Μαρίας Δούκαινα. Η εντολή δόθηκε το 1077 και η ολοκλήρωση του μοναστηριού έγινε το 1081. Η Μονή χτίστηκε πάνε σε παλαιότερα κτίσματα του 6ου και 9ου αιώνα.

            Η Μονή καταστράφηκε και επισκευάστηκε πάρα πολλές φορές. Ωστόσο, τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι εξαιρετικού κάλους τοιχογραφίες, αν και καλύφθηκαν από ασβέστη από τους Οθωμανούς, φανερώνουν μέχρι σήμερα τη μοναδική βυζαντινή αγιογραφική τέχνη. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Χριστό Σωτήρα και η ονομασία «Μονή της Χώρας» πιθανότατα προέρχεται από τη σύντμηση «εν τη χώρα», που δήλωνε την τοποθεσία της Μονής.

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες ξεχωρίζει η Ανάσταση στην κόγχη. Και αυτό γιατί, πέρα από την τεχνική, το θέμα της δεν υπάρχει σε καμία άλλη Εκκλησία. Στην τοιχογραφία της Αναστάσεως στη Μονή της Χώρας ο Χριστός σώζει από τον Άδη τον Αδάμ και την Εύα (με το ένα χέρι κρατάει τον Αδάμ και με το άλλο την Εύα). Ο ίδιος ο Χριστός σώζει και τους δύο, σε αντίθεση με τις περισσότερες εικόνες όπου ο Χριστός σώζει μόνο τον Αδάμ και η Εύα πιάνεται από τον χιτώνα του Αδάμ και σώζεται.

Η σωτηρία τόσο του Αδάμ όσο και της Εύας (του άνδρα και της γυναίκας) από τον ίδιο τον Σωτήρα αποτελεί ένα καινοτόμο στοιχείο κατά την περίοδο των Παλαιολόγων και αντικατροπτίζει την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας. Μοναδικής ομορφιάς, σημαντικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφικής αξίας, η Μονή της Χώρας, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της βυζαντινής αναγέννησης επί εποχής Παλαιολόγων.

Πηγή:  1. http://www.pamekonstantinoupoli.gr/sights.php

2. http://constantinople.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaId=10900

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα