Η Στήλη των Όφεων, ο χάλκινος «τρικάρηνος όφις», ήταν η βάση η οποία στήριζε τον χρυσό τρίποδα του μνημείου των Πλαταιών. Αναφορά του μνημείου γίνεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει ότι μετά τη μάχη των Πλαταιών κατασκευάστηκε με τα λάφυρα που περισυνέλεξαν κατασκεύασαν έναν χρυσό τρίποδα με χάλκινο τρικέφαλο φίδι για υποστήριγμα και το τοποθέτησαν κοντά στο βωμό του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

            Η Στήλη των Όφεων αποτελούνταν από τρία μεγάλα φίδια σε σύμπλεγμα, ενώ τα κεφάλια τους συγκρατούσαν έναν λέβητα. Όλο το κατασκεύασμα ήταν επιχρυσωμένο. Αυτή τη στήλη, όπως και άλλα αρχαία (το άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, κ.α.) τη μετέφερε ο Κωνσταντίνος στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησε στη μέση του Ιπποδρόμου. Εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα ακέφαλος (μόνο ένα κεφάλι φιδιού σώζεται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης) από το 1700 και με κιγκλίδωμα γύρω – γύρω.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα