Η Ζωοδόχος Πηγή Η Ζωοδόχος Πηγή

 

 

Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί (Παναγία Μπαλουκλιώτισσα) είναι το ιερό χριστιανικό αγίασμα, το οποίο βρίσκεται έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, εκεί όπου υπήρχαν τα «παλάτια των πηγών» (μέρος παραθερισμού των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων την άνοιξη). Πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει το μοναστήρι, την Εκκλησία και το αγίασμα.

            Η θαυματουργή δράση του νερού της Πηγής εκδηλώθηκε το 559, όταν ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός πίνοντας νερό από την Πηγή θεραπεύτηκε από λιθίαση. Ως ευγνωμοσύνη για το θαύμα αυτό, ο Ιουστινιανός ανακαίνισε το ναό με υλικά που είχαν περισσέψει από το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας.  Ο ναός καταστράφηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, μέχρι το 1453 όπου καταστράφηκε ολοσχερώς και το αγίασμα καλύφθηκε. Αργότερα, ωστόσο, οι Τούρκοι επέτρεψαν στους Χριστιανούς να αποκαλύψουν το αγίασμα και να ξανά φτιάξουν ένα μικρό προσκύνημα.

            Σήμερα στον προαύλιο χώρο βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών και στο υπόγειο του ναού βρίσκεται η μαρμαρόκτιστη πηγή με το αγίασμα, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Η εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής διαδόθηκε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Η ψηφιδωτή παράστασή της σώζεται μέχρι σήμερα στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας. Η Εκκλησία γιορτάζει την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινήσιμου Εβδομάδας, εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα. 

 

Πηγή:   http://www.omogeneia-turkey.com/balikli/balikli1.html       

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα