Σήμερα ελάχιστα ερείπια έχουν μείνει που να μαρτυρούν το σπουδαίο αυτό αρχιτεκτόνημα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Μπλε Τζαμί και αποτέλεσε το κέντρο της πολιτικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Φτιαγμένο κατά τα πρότυπα του Ιπποδρόμου της Ρώμης είχε σχήμα U, χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο το 203. Είχε μήκος 450 μέτρα και χωρούσε περίπου 100.000 θεατές.

Φυσικά, ο Ιππόδρομος αναβαθμίστηκε και απέκτησε την αίγλη που του άρμοζε από τον Κωνσταντίνο. Εκεί διεξάγονταν οι αρματοδρομίες, αλλά και μεγάλα πολιτικά παιχνίδια και στρατιωτικά δράματα, όπως η Στάση του Νίκα. Στον Ιππόδρομο επίσης παρουσιάζονταν στο λαό οι νέοι αυτοκράτορες, γινόντουσαν εορταστικές εκδηλώσεις και σημαντικές εκτελέσεις. Οι σταυροφόροι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στον Ιππόδρομο, στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, όπου και ξεχωρίζουν Η Στήλη των Όφεων και Ο οβελίσκος  του Θεοδόσιου Α΄ (ηλικίας 3.500 ετών), ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί το 390 από την Αίγυπτο, ηλικίας 3.500 ετών.

 

 

Πηγή: http://www.pamekonstantinoupoli.gr/sights.php

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα