Μία από τις ιστορικότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο είναι η περιοχή του Γαλατά στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου Κόλπου, όπου βρίσκονται και οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Κωνσταντινούπολης. Στο πιο ψηλό σημείο του Γαλατά δεσπόζει ο Πύργος του Γαλατά. Ο μεσαιωνικού τύπου  κωνικός πύργος κατασκευάστηκε από τους Γενουάτες το 1348 για την οχύρωση της περιοχής και ονομαζόταν Πύργος του Χριστού. Οι Οθωμανοί τον χρησιμοποίησαν ως φυλακή, ενώ σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί βρίσκεται και η Γέφυρα του Γαλατά, η οποία διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο και ενώνει τις δύο ευρωπαϊκές ακτές της Κωνσταντινούπολης. Η γέφυρα του Γαλατά ενώνει την δυτικοευρωπαϊκή, κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη με τη βαθιά, θρησκευόμενη, μουσουλμανική Κωνσταντινούπολη (το ιστορικό κέντρο της πόλης). Η ένωση των δύο ακτών της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα όραμα που είχε και πραγματοποίησε για πρώτη φορά ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα.

Η σημερινή γέφυρα είναι η πέμπτη γέφυρα που χτίστηκε (το 1994), καθώς προηγήθηκαν άλλες τέσσερεις. Έχει μήκος 490 μ., είναι αναδιπλωμένη (το αριστερό μέρος της γέφυρας υψώνεται, έτσι ώστε να περνάνε τα μεγάλα καράβια. Είναι μία από τις εντυπωσιακότερες γέφυρες στον κόσμο και από τις λίγες σε παγκόσμιο επίπεδο που διαθέτει γραμμές του τραμ. Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και πεζοί διασχίζουν τη γέφυρα, ψαράδες ψαρεύουν, ζευγαράκια χαζεύουν τη θάλασσα, μικροπωλητές διαλαλούν την πραμάτειά τους. Στη βάση της Γέφυρας υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες.

 

Πηγές: http://www.pamekonstantinoupoli.gr/sights.php

http://www.taxidologio.gr/istanbul-todo-galata-bridge-tower.html

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα