Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Κωνσταντινούπολης, αυτό το οποίο στην ουσία προκάλεσε το φθόνο και την επιθυμία για κατάκτηση των Αβάρων, των Φράγκων και των Τούρκων, είναι η θέση της. Πλαισιωμένη από θάλασσα, η Κωνσταντινούπολη χρειάστηκε να οχυρωθεί μόνο από την πλευρά της θρακικής πεδιάδας. Τα πρώτα τείχη χτίστηκαν επί Σεπτίμιου Σεβήρου, αλλά η σημαντικότερη και σπουδαιότερη επέκταση πραγματοποιήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄ (για αυτό και ονομάζονται Θεοδοσιανά Τείχη), από το 413 έως το 448.

Τα τείχη χτίστηκαν ως διπλή οχυρωματική γραμμή και άντεξαν επιθέσεις και πολιορκίες για πάνω από χίλια χρόνια, αποκτώντας έτσι τον χαρακτηρισμό «Θεοφύλακτα».Το τείχος είχε 10 πύλες εισόδου. Αυτές χωρίζονταν εναλλάξ σε πολιτική και στρατιωτική, ενώ από ξεχωριστή πύλη εισερχόταν ή εξερχόταν ο αυτοκράτορας, η περίφημη Χρυσή Πύλη. Παράλληλα, υπήρχαν και μικρότερες πύλες από τις οποίες γινόταν η μετακίνηση των στρατιωτών στα τείχη, ή εισέρχονταν στην Πόλη επισκέπτες που δεν ήθελαν να γίνονται αντιληπτοί από αδιάκριτους πολίτες. Μία από αυτές τις μικρές πύλες ήταν και η γνωστή Κερκόπορτα. Η πύλη που από αμέλεια(;!) έμεινε ανοιχτή και οδήγησε (μαζί με άλλους πολλούς λόγους) στην Άλωση της Πόλης το 1453.  

Τα τείχη έπαψαν να συντηρούνται από τον 19ο αιώνα και μετά και έτσι σταδιακά μετατράπηκαν σε ερείπια. Πλέον αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το μεγάλο μέρος από τα διπλά τείχη του Θεοδοσίου και κάποιες πύλες, που έχουν σωθεί, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για περπάτημα κατά μήκος τους. Αλλά το πιο όμορφο και το πιο συγκινητικό είναι τα σημεία όπου προσφέρονται για ανάβαση πάνω σε αυτά και από εκεί να αγναντεύεις τον Βόσπορο και να ταξιδεύεις νοερά στο μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 

eikona 3 Theodosiana teixi

Πηγή: http://www.pamekonstantinoupoli.gr/sights.php

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα