Έπεσες ψυχολογικά; ΣΗΚΩ! pixabay www.pexels.com

Όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Σε εμπόδια κι αποτυχίες! Νιώθουμε ράκος, θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Τολμούμε να ξεστομίσουμε πως αισθανόμαστε άχρηστοι. Μέγα λάθος! Ίσως θύματα περιστάσεων και κακών συγκυριών. Οι επιλογές μας, καλές ή κακές συγκρούστηκαν με το δυσχερές τάιμινγκ και και βρεθήκαμε στο γκρεμό, πέσαμε κι αδυνατούμε να σηκωθούμε. Κι όμως είναι μια φάση που θα περάσει. Ένας κύκλος που θα ολοκληρωθεί. Υπάρχει τρόπος να παραμείνουμε δυνατοί ώστε να σηκωθούμε στα πόδια μας, να αναλάβουμε τα ηνία του εγωισμού μας, και όχι μονό να αναλάβουμε δράση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση. Να θυμάστε ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς.

Κάντε ένα διάλειμμα.
Φυσικό κι επόμενο είναι να νιώθουμε άσχημα. Πολλές φορές μάλιστα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τι θα μπορούσαμε να πράξουμε διαφορετικά και ποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ή έστω να χειριστούμε αλλιώς. Απεγνωσμένα βλέπουμε ότι δεν μπορούμε  να το διαχειριστούμε πια και απλά εγκαταλείπουμε. Συνήθως δεν κάνουμε τίποτα για μια ή δύο μέρες και προσπαθούμε να ξεχαστούμε με άλλες ασχολίες. Για παράδειγμα με κάποια τηλεοπτική σειρά, ένα καλό  βιβλίο ή μουσική! Πιστέψτε με ο χρόνος αυτός χρειάζεται για να αναπτερώσουμε ηθικό και να μην επηρεαζόμαστε από συναισθηματικές ηττοπάθειες! Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να παγιδευτούμε στα δίχτυα της  κατάθλιψης.

Μάθετε από αυτό.
Επόμενο βήμα είναι να διαπιστώσουμε τι ακριβώς δεν πήγε καλά. Κι εννοώ να το αναλύσουμε κι αποδεχτούμε ως ερευνητές σαν μάθημα ζωής.  Να αποδεχτούμε την ευθύνη θύτης ή θύμα. Μπορούμε να ασκήσουμε κριτικό πνεύμα αποτυπώνοντας τις σκέψεις μας και να κάνουμε μια μικρή έρευνα γύρω από το επικείμενο θέμα, όπως να ρωτήσουμε φίλους, ακόμη και ειδικούς ώστε να λάβουμε διαφορετικές γνώμες. Πάντα οι διαφορετικές οπτικές γωνίες βοηθούν στην κατανόηση και σε μια μελλοντική λύση  οποιουδήποτε θέματος.

Αλλάξτε τακτική.
Όταν γνωρίζουμε τις εναλλακτικές μιας κατάστασης διαφορετικά φυσικά κι μπορούμε να αλλάξουμε την μέχρι στιγμής παγιωμένη τακτική μας. Είτε πρόκειται για ένα νέο μικρό γεγονός είτε απλά να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα σχέδιά μας από την αρχή. Δεν χρειάζεται να  καταπιαστούμε με ένα μεγαλεπήβολο ”σατανικό” σχέδιο ή μια επιθετική τακτική. Αυτό θα προκαλέσει άγχος.  Απλά ας φτιάξουμε έναν νέο οδηγό σκελετό για τις κύριες φάσεις των στόχων αποφεύγοντας τα προηγούμενα λάθη μας.

Αναλάβετε δράση.
Δεν χρειάζεται να κολλήσουμε στην υπέρ ανάλυση μπρος την τελειομανία μας. Ξεκινάμε κι προσθέτουμε όλες τις επιπλέον λεπτομέρειες του σχεδίου/τακτικής  μας καθ’οδόν.  Με τη δράση θα μάθουμε τι ακριβώς λειτουργεί, τι νέο μπορεί να παρουσιαστεί και αναλόγως θα  προσομοιώσουμε στην στρατηγική μας  σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχουμε χωρίς να χρειαστεί υπερβολικός χρόνος προσαρμογής, όπου πριν θα ήταν ανέφικτο.

Μην τα παρατάτε.
Η ωμή αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ωφέλιμο είναι ότι παρά τα αρνητικά συναισθήματα ο τρόπος που αντικρίζουμε και μεταχειριζόμαστε την αποτυχία, μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας. Πάντα κάτι μαθαίνουμε από την “δυσάρεστη” εμπειρία μας και να να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα