Κακές επιλογές; No thanks! RyanMcGuire www.pixabay.com

Κάθε μέρα κάνουμε δεκάδες επιλογές. Κάθε δράση μας εκτός από αντίδραση είναι και μια απόφαση. Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χτίσουμε μια αρμονική ρουτίνα είτε υπερβάλουμε, σκεπτόμενοι διπλές κι τριπλές φορές τι θα θέλαμε να κάνουμε, είτε μπερδευόμαστε σε ένα χαοτικό κουβάρι αντιλήψεων. Νιώθουμε σύγχυση αλλά και ευάλωτοι μπρος τις ίδιες μας τις αποφάσεις  αλλά κι την ποιότητα τους. Ίσως απλά να νιώθουμε ψυχικά κουρασμένοι κι το γεγονός αυτό επηρεάζει από τις μικρές έως τις μεγαλύτερες συνήθειες μας. Ώρα λοιπόν να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνουμε συνεπείς και δημιουργικοί στα καθήκοντά μας με απλά βήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε μερικά μικρά παραδείγματα αλλά τα βήματα είναι ωφέλιμα κι για σημαντικά ζητήματα της ζωής μας.


Πάρτε τις πιο σημαντικές αποφάσεις το πρωί.
Το μυαλό σας είναι καθαρότερο κατά τις πρωινές ώρες διότι δεν θα έχετε επηρεαστεί από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας ούτε θα να σύρετε από τα “έγκατα” του νου μια πληθώρα επιλογών και ερεθισμάτων.

Για τις άμεσες αποφάσεις διαλέξτε την απλούστερη επιλογή.
Δεν χρειάζεται να καταφύγετε στην επανανάλυση και τη δημιουργία επιπρόσθετων φόβων. Συνεπώς άγχος!
 Π.χ από το ανσασέρ θα βγει αυτός που είναι πιο κοντά στην πόρτα ενώ επιθυμητό είναι να πατήσει τα νούμερα των όροφων αυτός που είναι διπλά στον πίνακα.

Οργάνωση της προηγούμενης νύχτας.
Τις συνήθεις καθημερινές αποφάσεις, σχεδιάστε της το προηγούμενο βράδυ. Τι καλύτερο από το να οργανώσετε προσεκτικά τα βήματά σας σε σχέση με το να αντιμετωπίσετε αγωνιωδώς την ρουτίνα σας. Π.χ οργανώστε τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας.

Μην παίρνετε αποφάσεις όταν είστε πεινασμένοι.
Στο τέλος θα βρεθείτε μπροστά σε διλήμματα κι χίλιες δυο σκέψεις θα περάσουν από το νου σας. Μόνο αρνητικότατα και για όλα ευθύνεται η ορμόνη “ghrelin”. Πιστέψτε με τα σουπερ μάρκετ μας χειραγωγούν με το καλύτερο τρόπο, ώστε να αγοράσουμε περιττές άλλα λαχταριστές λιχουδιές. Κι ναι, όλοι μας έχουμε πέσει στην παγίδα.

Απλοποιήστε τις επιλογές σας.
Αν έχετε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, προσπαθήστε να τις διαχειριστείτε λίγες- λίγες  ώστε να καταλήξετε σε μια. Για παράδειγμα τι θα φορέσετε σε μια βραδυνή έξοδο ή τι θα φάτε σε ένα εστιατόριο.

H τελειομανία σας μπορεί να μετατραπεί σε αναβλητικότητα.
Κανείς δεν είναι τέλειος ούτε αλάθητος, οπότε επιδιώξτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καλύτερα να ολοκληρώσετε κάτι κι μετά να προσθέσετε λεπτομέρειες παρά να το καθυστερήσετε  για να είναι τέλειο.

Αποφύγετε τους περισπασμούς.
Μην αποφασίζετε σε θορυβώδεις πολυσύχναστα μέρη. Η αναστάτωση θα μαγνητίσει το ενδιαφέρον σας κι θα σας αποδιοργανώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα social media!

Το do list.
Καταγράψτε τις προτεραιότητες σας σε αύξουσα σειρά και εστιάστε σε αυτές χωρίς να υπεκφεύγετε σε δευτερεύοντες σκέψεις ή δράσεις. Υλοποιήστε αναγκαία κι σημαντικά πράγματα για εσάς. Να θυμάστε ότι μπορείτε να ζήσετε την ζωή σας στο έπακρο με μικρές απέρριπτες αποφάσεις. (Πχ τι αμάξι θα οδηγήσετε ή πως θα διακοσμήσετε το σπίτι σας).

 Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές, και κάθε επιλογή συνιστά εσάς.

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα