eikona 1   Mala taksidi treis meres stin praga aksiotheata kai ksenagisiΗ Mala Strana είναι απο τις παλιότερες και ιστορικότερες συνοικίες της Πράγας. Σημαίνει "Μικρό Μέρος" (αν και αποδίδεται ως "Μικρή Πόλη") και πρόκειται για μία μικρή περιοχή στην αριχτερή όχθη του Μολδάβα, κάτω απο το Κάστρο της Πράγας. Την εποχή του Μεσαίωνα κατοικούσαν εκεί Γερμανοί, και η περιοχή ήταν κτισμένη με παλάτια, επαύλεις και πολυτελείς κατοικίες. Αντίθετα, απο την δεξιά πλευρά του Μολδάβα, ζούσαν οι Τσέχοι της αστικής κοινωνίας

(https://www.prague.fm/el/)

 

Περπατώντας στην περιοχή θα συναντήσετε το Μουσείο του Franz Kafka (1883 - 1924). Πρόκειται, ωστόσο, για μετεγκατάσταση του πρώτου μουσείου, το οποίο βρισκόταν στο σπίτι του Kafka, στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Στο μουσείο υπάρχουν μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο λογοτεχνικό έργο του Τσεχοεβραίου συγγραφέα. 

Ο Kafka με τα έργα του "Η Δίκη", "Ο Πύργος" και "Αμερική" σηματοδότησε τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλιού 1883, ήταν γερμανόφωνος, εβραικής καταγωγής και έζησε κυρίως στην Παλιά Πόλη της σημερινής Πράγας. Πέθανε στις 3 Ιουνίου 1924 σε ένα σανατόριο κοντά στη Βιέννη. Η σορός του μετεαφέρθηκε στην Πράγα και ενταφιάστηκε στο Εβραϊκό Κοιμητήριο. 

(https://el.wikipedia.org/wiki/)

 

Στη συνέχεια υπάρχει το Μουσείο Kampa, το οποίο φιλοξενεί τη συλλογή Jan and Meda Mládek. Η συλλογή αυτή αποτελείται από τα έργα του πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης František Kupka, καθώς και άλλων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, όπως ο Τσέχος Κουβιστής γλύπτης Otto Gutfreund. ΠΑράλληλα, υπάρχουν και έργα σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, οι οποίοι προέρχονται απο το ανατολικό μπλοκ.

Φυσικά, ξεχωριστή θέση στη Mala Strana έχει και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένας καθεδρικός ναός της μπαρόκ εποχής. Η Εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1704 και ολοκληρώθηκε σε σχεδόν 50 χρόνια, το 1755. Αρχιτέκτονες του μοναδικού αυτού αριστουργήματος ήταν ο Kristof και Kilian Dientznenhofer, σημαντικοί εκπρόσωποι του μπαρόκ στην Πράγα. Τα αγάλματα, οι νωπογραφίες και οι πίνακες της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες. Η Εκκλησία αναστηλώθηκε το 1950 και σήμερα διοργανώνονται κονσέρτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κονσέρτα είναι κυρίως εκκλησιαστικής μουσικής στο εκκλησιαστικό όργανο στο οποίο έπαιζε ο Wolfgang Amadeus Mozart, όταν ζούσε στην Πράγα.

(https://www.prague.fm/el/)

 

Τέλος, στη βόλτα της "Μικρής Πόλης" δε γίνεται να μην περάσετε απο τη Χρυσή Οδό. Ένας μικρός και στενός δρόμος, όπου τον 17ο αιώνα ζούσαν εκεί οι χρυσοχόοι της Πράγας. Περπατώντας στην Χρυσή Οδό στη μία πλευρά υπάρχουν σπίτια, τα οποία χτίστηκαν μέσα στις καμάρες των τειχών του Κάστρου απο τον Ροδόλφο Β΄ για τους φρουρούς του Κάστρου. Αργότερα μετακόμισαν εδώ οι χρυσοχόοι. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα η οδός αυτή ήταν μία εξαθλιωμένη συνοικία και στέκι του υποκόσμου. Ωστόσο, σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν μετατραπεί σε καταστήματα που πουλάνε βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά. Και αποτελεί ένα από τα προσφυλλέστερα μέρη της Πράγας.

eikona 1 - franz_kafka_museum_2-1
Franz Kafka Μουσείο
eikona 1 - kafka_museum_interior_women_320x213
Franz Kafka Μουσείο
eikona 1 - museum_kampa_exterior4
Kampa Μουσείο
eikona 1 - kampa_museum
Είσοδος Kampa Μουσείο
eikona 1 - kampa_babies5_320x215
Τα γιγάντια μωρά, Kampa Μουσείο
eikona 1 - kampa_charles_bridge_dawn3_320x213
Δειλινό στο δρόμο προς το μουσείο Kampa
eikona 1 - Mala_taksidi-treis-meres-stin-praga-aksiotheata-kai-ksenagisi
Μάλα Στράνα
eikona 1 - GoldenLane_taksidi-treis-meres-stin-praga-aksiotheata-kai-ksenagisi
Χρυσή Οδός
eikona 1 - st-nicolas
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
eikona 1 - sunset-in-prague-st-nicolas
Ηλιοβασίλεμα απο τον Άγιο Νικόλαο
Previous Next Play Pause

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα