Σαν πέσει το σκοτάδι και η νύχτα ξεχυθεί από τα σπλάχνα του έρεβους, σαν μανιασμένη ερινύα κυριαρχεί στις σκέψεις των βασανισμένων. Ο Βλαντ Τσέπες ο Τρίτος ακροβατεί στις σκιές και αφουγκράζεται τους φόβους  των καταδικασμένων ψυχών, ενώ με το ζυγό της δικαιοσύνης επιφέρει κάθαρση από τα μιάσματα της φύσης.


   «Βρικόλακες... αιθέρια, παντοδύναμα πλάσματα».


   castelvania1Αγαπητοί αναγνώστες και να που η αγάπη των παιδικών μου χρόνων υλοποιείται σε αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων ενηλίκων. Φυσικά αναφέρομαι στο «Castlevania» από το Netflix, το οπoίο βασίζεται στο Ιαπωνικό video game «Castlevania III Dracula's Curse» που κυκλοφόρησε το 1989 αλλά και το «Castlevania: Curse of Darkness» (2005) από την Konami. Από το 1986 έως σήμερα ακολούθησε μανιακή φρενίτιδα και κυκλοφόρησε μια πληθώρα βιντεοπαιχνιδιών σε διάφορες διάσημες κονσόλες (nintendo, gameboy, playstation, wii) αλλά και action figures, fan art, αφίσες κι έργα τέχνης! Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την χαρακτηριστική μουσική ή το δέος που προκαλούσε η ιδέα των βαμπίρ καθώς θεωρήθηκε πρωτοποριακό παιχνίδι για την εποχή του. Πλέον αποτελεί μια σκοτεινή απολαυστική σειρά δράσης και φαντασίας για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών με τις φωνές του Ρίτσαρντ Άρμιταζ ("Hobbit" κι "Hannibal") , του Τζέιμς Κάλις (Battlestar Galactica) αλλά και του Γκράχαμ Μακτάβις ("Outlander" κι "Preacher").

   Η ιστορία ξεκινάει όταν η Λίσα σύζυγος του Κόμη Δράκουλα καταδικάζεται εις θάνατο για τη χρήση της μαγείας και καίγεται στην πυρά από την Ιερά Εξέταση. Η καταγραφή της αρχαίας γνώσης κι εφαρμογή των επιστημών θεωρούνται σκοτεινά τεχνάσματα! Ο  Δράκουλας συντετριμμένος αποφασίζει πως πρέπει να εκδικηθεί για το βίαιο και άδικο θάνατο της. Δίνει ένα χρόνο προθεσμία στους θνητούς να αποβάλουν τα ανθρώπινα πάθη κι τις ανίερες πράξεις τους, τυφλωμένους από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Μπρος το χλευασμό κι την αλαζονεία των θρησκευτικών αρχών ορδές δαιμόνων και τεράτων επιτίθενται στην Βλαχία (Wallachia), σπέρνουν τόσο τον τρόμο όσο και τον πανικό ενώ καταστρέφουν ολοσχερώς πόλεις κι χωριά.

castlevania4
   Ταυτόχρονα ο Τρέβορ Μπέλμοντ (Trevor Belmont), τελευταίος απόγονος μιας αφορισμένης δημοφιλούς οικογένειας κυνηγών τεράτων μαζί με την ισχυρή μάγισσα Σίφα (Sypha Belnades) η εγγονή του γέροντα των Ομιλητών (Speakers), οι οποίοι κατέχουν την γνώση προφητειών αλλά κι μεταλαμπαδεύουν πληροφορίες ιστορικής σημασίας αποφασίζουν να αντισταθούν στην οργή του Δράκουλα αναζητώντας την μυθική δύναμη που θα εξουδετερώσει τον Kόμη. Δεν είναι άλλος από το νταμπίρ Άλουκαρντ (Alucard). Αποζητά να σώσει την ανθρωπότητα από το μένος ….(spoiler)…… του πατέρα του. Όσοι έχουν παίξει το παιχνίδι το ξέρουν άλλωστε μας το σποιλάρει η ίδια η σειρά!

   castelvania3Ο Δράκουλας αποτελεί σαφέστατα τραγική φιγούρα. Ο τηλεθεατής δείχνει να συμπάσχει με τον πόνο του και να ενστερνίζεται τις σκέψεις της ιδέες του περί του κακού που μαστίζει την ανθρωπότητα λόγω της θλίψης του. Είμαι σίγουρη πως ο οίκτος, η πίκρα, η λύπη αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των θεατών ενώ νιώθουν την έξαψη της οργής και του θυμού που τον διαρρέει. Καταραμένος το αιώνιο σκότος. Αυτό που κάνει ο Δράκουλας δεν είναι πραγματικά ένας πόλεμος κατά της ανθρωπότητας. Μοιάζει με ένα αυτοκτονικό τελεσίγραφο. Η αρχή του τέλους!

   Μέσα στις δυο σεζόν εμφανίζονται, τέρατα – παράξενα σκοτεινά πλάσματα  από τα έγκατα της κόλασης. Κύκλωπες κι ιπτάμενα κτήνη. Δαιμονικές νυχτερίδες κι σαρκοβόρα αρπακτικά. Η νεκρανάσταση κι η δημιουργία πανίσχυρου δαιμονικού στρατού  είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην ροή της ιστορίας. Εντυπωσιακά σκίτσα και ανάγλυφες λεπτομέρειες κατά την σχεδίαση των χαρακτήρων αλλά κι του επικού υποβάθρου χωριών, καστροπολιτειών, καθεδρικών ναών, γοτθικών βιβλιοθηκών. Επίσης τονίζονται ξεκάθαρα ιδιότητες του αρχέτυπου των βρικολάκων από την λαϊκή παράδοση. Κατά την επική περιπέτεια ξεχωρίζουν τα τεχνάσματα της γητειάς, το δάμασα των στοιχείων της φύσης αλλά κι πολεμικές δυνατότητες των κυνηγών -εκτελεστών! 

castlevaniax netflix3

   Στα τέσσερα πρώτα επεισόδια (α' σεζόν) έχουμε την παρουσίαση του κυρίως θέματος - θανάτου κι παρουσίαση των βασικών χαρακτήρων,ενώ τα επόμενα οχτώ (β' σεζόν)  όχι μόνο αποκτούν περισσότερη δράση αλλά επίσης  σκιαγραφούν το παρελθόν των θνητών στρατηγών  Έκτωρ και Ισαάκ αλλά,τα ηθικά διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την προσπάθεια να ηγηθούν  μπρος το συμβούλιο των βρικολάκων με αρχηγό τον Κόμη. Ανατρεπτικές στιγμές προσφέρουν οι εμφανίσεις της διπλωματικής Καρμίλα από την Στυρία αλλά κι ο Βίκινγ πολέμαρχος  Γκόντμπραντ (Godbrand).  Χειραγώγηση, εξαπάτηση, συγκρούσεις, μηχανορραφίες, προδοσία και τιμωρία, Η εφευρετικότητα, η λεοντώδη δύναμη ακόμα η ταχύτητα των βαμπίρ αναπαράγουν τον ζοφερό ρομαντισμό,την μυσταγωγική νοσταλγία, την κτηνώδη οργή. Η σειρά υπογραμμίζει αξίες όπως η φιλία, η αυτοθυσία και φυσικά η αγάπη θριαμβεύει μπρος τον εγωισμό κατά την υπεράσπιση της ανθρωπότητας.   Η παραγωγή συνεργάζεται στενά με την Konami καθώς έχει τα δικαιώματα του "franchise".

   Βασικός exec.producer είναι ο Άντι Σάνκαν (Adi Shankar).

  Ο Γουόρεν Έλις (Warren Ellis) επιμελήθηκε το σενάριο, το οποίο αρχικά σκοπό είχε να αποτελέσει ανεξάρτητη ταινία αλλά άλλαξε η προοπτική της στην πορεία των χρόνων το πλαίσιο των επιθυμητών συνεργασιών, με αποτέλεσμα να προσθεθούν καινούργια ευφάνταστα στοιχεία κι να προσαρμοστεί η ροή της σε επεισόδια.
 
   Εταιρείες Παραγωγής: Frederator Studios, Powerhouse Animation Studios, Shankar Animation, Project 51 Productions, Mua Film, Moi Animation.

castelvania netflix4

   Το ύφος του σκίτσου επηρεάστηκε από το υπάρχον έργο της Ayami Kojima για το «Castlevania: Symphony of the night». Το στούντιο παραγωγής πήρε ιδέες από τα έργα του σκηνοθέτη Satoshi Kon για τις εκφράσεις των χαρακτήρων ενώ εστίασαν ως έμπνευση στην εισαγωγή χιούμορ μεταξύ των πιο σοβαρών γεγονότων όπως στο «Cowboy Bebop» και το «Berserk».

   Η αναπαράσταση εναλλασσόμενων εικόνων ακολουθεί την τεχνική κινουμένων σχεδίων 2D, όπως το «Ninja Scroll» και το «Vampire Hunter D» μιας κι οι σχεδιαστές είχαν προηγουμένως εργαστεί στο «Vampire Hunter D: Bloodlust».

  castlevania netflix2 Η πρώτη σεζόν τεσσάρων τριαντάλεπτων επεισοδίων κυκλοφόρησε στις 7 Ιουλίου 2017. Η δεύτερη σεζόν αποτελείται από οκτώ επεισόδια και κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2018. Το πράσινο φως πήρε η τρίτη σεζόν από το Netflix .

   Οι φωνές των ηθοποιών ενσαρκώνουν τους  χαρακτήρες :
Richard Armitage (Trevor Belmont), Graham McTavish (Dracula), Matt Frewer(The Bishop), Emily Swallow (Lisa Tepes), James Callis (Alucard), Alejandra Reynoso (Sypha Belnades), Theo James (Hector),  Adetokumboh M'Cormack (Isaac), Jaime Murray (Carmilla), Peter Stormare (Godbrand) κ.λ.π.

Φωτογραφίες:Netflix, Konami, Kojima Ayami etc

Πληροφορίες:Netflix, Wikipedia, IMDb

Editing: Βασιλική Μπούζα

Video: Youtube-Netflix

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα