Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ο συγγραφέας πίσω από τον μύθο

Γράφτηκε από την

loukopoulosΑπό το σήμερα στην αρχαία Ελλάδα το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, "Για όλα υπάρχει ένας μύθος" υπόσχεται να ξεγυμνώσει τις γνωστές αρχαίες ιστορίες και να μας τις παρουσιάσει μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, αποδεικνύοντας μας περίτρανα, πως οι μύθοι όχι μόνο είναι ακόμα επίκαιροι μα και τα διδάγματα τους, επηρεάζουν ακόμα την καθημερινότητα μας. Ποιος όμως, είναι ο συγγραφέας πίσω από το βιβλίο; Ελάτε μαζί μας για να το ανακαλύψουμε.

Καλώς ορίζουμε στο aisthisis.gr τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο και το βιβλίο του «Για όλα υπάρχει ένας μύθος». Κωνσταντίνε σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτεις.

Λοιπόν, για αρχή, πες μας κάποια πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.

Κ.Λ.: Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην πανέμορφη Ναύπακτο. Εκεί πέρασα τα εφηβικά μου χρόνια, πριν μετακομίσω στην Αθήνα για να σπουδάσω Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου ολοκλήρωσα και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στην Κλασική Αρχαιολογία. Από το 2020 «τρέχω» το διαδικτυακό project «The Mythologist», ένα project επικοινωνίας της Μυθολογίας και της Αρχαιολογίας στο ευρύ κοινό.

Ο κόσμος σε γνώρισε μέσα από το κανάλι σου στο YouTube, “The Mythologist”. Πως προέκυψε η ιδέα πίσω από το κανάλι; Τι μπορεί να μάθει κανείς μέσα από τα βίντεο σου;

Κ.Λ.: Μέσα από τις σπουδές μου ήρθα σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας και την αγάπησα. Την ίδια στιγμή, επειδή έβλεπα πάρα πολύ YouTube, παρατήρησα ότι είχαν κάνει την εμφάνισή τους κανάλια επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Δεν υπήρχε κάποιο κανάλι για την Αρχαιολογία ή τη Μυθολογία και παρατηρώντας αυτό το κενό, είπα να προσπαθήσω να το καλύψω! Και πέτυχε!

Από το YouTube στην συγγραφή. Ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που σε έκανε να αποφασίσεις την συγγραφή του βιβλίου και πως αισθάνθηκες πιάνοντας το στα χέρια σου;

Κ.Λ.: Αρχικά, η Μυθολογία έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα σε γραπτή μορφή κυρίως. Αυτή η υλικότητα,η απτότητα, η προσωπική επαφή και η διάρκεια στο χρόνο που δίνει το βιβλίο είναι όλα στοιχεία που με ώθησαν να κάνω αυτή την πρώτη συγγραφική απόπειρα. Ένας από τους λόγους, ο πιο ασήμαντος αλλά και ο πιο συναισθηματικά δυνατός, ήταν ότι η συγγραφή ενός βιβλίου ήταν παιδικό μου όνειρο που πλέον πραγματοποιήθηκε.

Ήταν δύσκολο το ταξίδι της συγγραφής, συνάντησες κάποιο εμπόδιο;

Κ.Λ.: Είχε σίγουρα τις δυσκολίες του, όπως και κάθε ταξίδι βέβαια. Είχα στιγμές όρεξης και έμπνευσης αλλά και στιγμές απόγνωσης και κούρασης. Πάντα όμως το κίνητρο ήταν τόσο μεγάλο και η επιθυμία μου τόσο δυνατή που στο τέλος της ημέρας όλα γίνονταν πιο εύκολα. Συν το ότι ένα κομμάτι του βιβλίου γράφτηκε στην Αλεξ/πολη όσο ήμουν φαντάρος, οπότε αποτέλεσε και τρόπο διαφυγής για εμένα από τη ρουτίνα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου μύθος, μυθολογικός χαρακτήρας και ποιος όχι και τόσο;

Κ.Λ.: Ο αγαπημένος μου μύθος είναι εκείνος του Έρωτα και της Ψυχής γιατί πραγματεύεται έννοιες και συναισθήματα που μας παιδεύουν διαχρονικά. Από πλευράς χαρακτήρων, αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω κάποιον, θα έλεγα ότι είναι ο Οδυσσέας με την υπομονή, την επιμονή και την οξυδέρκειά του. Στο άλλο άκρο είναι ο Πάρις, ο οποίος έφερε την καταστροφή!

Στο βιβλίο σου με τίτλο «Για όλα υπάρχει ένας μύθος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, προσπαθείς, πολύ επιτυχώς, να μας πείσεις πως η μυθολογία, όσο αρχαία κι αν είναι παραμένει επίκαιρη. Ποιο πιστεύεις, είναι αυτό το στοιχείο που κάνει την μυθολογία τόσο θελκτική στις μέρες μας;

Κ.Λ.: Κατ’ αρχάς, χαίρομαι πολύ που το πετυχαίνω! Θεωρώ ότι αυτό που κάνει τη μυθολογία τόσο θελκτική είναι η διαχρονικότητά της, τα πρότυπα μίμησης και αποφυγής που προσφέρει, καθώς και το γεγονός πως στο τέλος της ημέρας οι μύθοι είναι εξαιρετικά ψυχαγωγικές ιστορίες και κανείς δεν λέει όχι σε μια καλή ιστορία.

Ποιος μυθολογικό πρόσωπο κατά την γνώμη σου είναι το πιο παρεξηγημένο, με ποιο θα ήθελες να κάνεις παρέα και ποιο δεν συμπαθείς;

Κ.Λ.: Το πιο παρεξηγημένο είναι σίγουρα η Μέδουσα, λόγω της τραγικής ιστορίας που κρύβει πριν γίνει αυτό το φοβερό τέρας που όλοι μας γνωρίζουμε. Θα ήθελα να κάνω παρέα σίγουρα με τον Διόνυσο και όχι μόνο για κρασί. Πιστεύω θα ήταν εξαιρετική συντροφιά. Δεν συμπαθώ καθόλου -μα καθόλου- τον Μίνωα. Το γιατί είναι απλό: η δική του προσβολή προς τον Ποσειδώνα «γέννησε» τον Μινώταυρο και τον καταδίκασε σε μια ζωή εγκλεισμού, περιορισμού και πόνου.

Αν σου ζητούσαν να επιλέξεις ανάμεσα στην μυθολογία, την ιστορία και την αρχαιολογία, ποια θα επέλεγες και γιατί;

Κ.Λ.: Θα επέλεγα την αρχαιολογία δίχως δεύτερη σκέψη! Η ιστορία έχει σίγουρα τη γοητεία της, αλλά προτιμώ την απτή επαφή με τα αρχαία αντικείμενα. Αναφορικά με τη μυθολογία, για εμένα ως αρχαιολόγος, η μεγάλη της σημασία έγκειται στο ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιστήμη μας. Δεν είναι επιστήμη η ίδια η μυθολογία, οπότε θα επέλεγα την αρχαιολογία.

Θεωρείς πως τα διδάγματα των μύθων, μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία του σήμερα;

Κ.Λ.: Φυσικά και μπορούν. Έχουν να κάνουν με πράγματα που μας αφορούν κι εμάς σήμερα. Γι’ αυτό και το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δίπολα όπως Γέννηση- Θάνατος, Πλούτος- Φτώχεια, Ειρήνη - Πόλεμος κτλ. Από τη στιγμή που τα θέματα αυτά είναι διαχρονικά, σίγουρα μπορούμε να πάρουμε πολλά από τους μύθους.

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια; Να περιμένουμε περισσότερα βίντεο; Ίσως κάποιο νέο βιβλίο;

Κ.Λ.: Σίγουρα περισσότερα βίντεο και με νέο περιεχόμενο! Τώρα για νέο βιβλίο είναι λίγο νωρίς, αλλά ποτέ δεν λέω «ποτέ»!

Το aisthisis.gr σε ευχαριστεί άλλη μια φορά, για τον χρόνο που μας διέθεσες. Εγώ προσωπικά σε ευχαριστήσω για το όμορφο, γεμάτο γνώσεις ταξίδι που μου πρόσφερες, μέσα από το βιβλίο σου «Για όλα υπάρχει ένας μύθος». Σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες σε όλες τους τομείς της ζωής σου. Να είναι το βιβλίο σου καλοτάξιδο. Για το κλείσιμο της συνέντευξης, θα ήθελες να προσθέσεις κάποιο μήνυμα για όλους τους θεατές κι αναγνώστες σου;

Κ.Λ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και χαίρομαι που το βιβλίο πέτυχε το στόχο του. Μιας και διανύουμε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, τύχη και πολλή μυθολογία!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα