Fifty Shades of Grey  Όταν το συναίσθημα μπερδεύεται με την παράνοια της λογικής και το πάθος ερμηνεύεται με την αίσθηση του πόνου, σαν ηδονικό αποτέλεσμα της Πειθαρχίας. Η ευχαρίστηση αποτελεί λύτρωση της Τιμωρίας !

  Η διάσημη τριλογία "50 αποχρώσεις του Γκρι"(50 Shades of Grey) της E.L. James είναι πρώτη στις παγκόσμιες λίστες πωλήσεων ενώ προκάλεσε φρενίτιδα στο αναγνωστικό κοινό σε σημείο που ξεσήκωσε ακόμη και οργανώσεις φεμινιστριών . Δεν πούλησε μόνο πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα (μεταφράστικε σε 40 γλώσσες) αλλά ακόμη και η κινηματογραφική απόδοση της Universal εκτός από μεγάλη εισπρακτική επιτυχία , ττοποθέτησε στην πρώτη θέση του box office κατά την περίοδο έναρξης της προβολής της .Οι παρεμφερείς πωλήσεις μουσικών άλμπουμ ,αξεσουάρ ένδυσης , σετ προϊόντων ομορφιάς περιποίησης και φυσικά ερωτικών βοηθημάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη !

  Λοιπόν ας προσεγγίσουμε το πρώτο βιβλίο της σειράς , το οποίο αποτελεί κι θεμέλιο λίθο του σαγηνευτικού έπους του κυρίου Γκρέυ

 

Λίγα λόγια για την πλοκή της ιστορίας :

   Η Αναστάζια Στιλ , φοιτήτρια λογοτεχνίας αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από αυτοδημιούργητο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ κατόπιν εντολής της συγκάτοικου της Κέιτ , για την κολεγιακή εφημερίδα. Ο νεαρός εντυπωσιάζεται από την “υποτονική “προσωπικότητα της και λαμβάνει την πρωτοβουλία να την συναντήσει δήθεν τυχαία στο μαγαζί που εργάζεται. Πραγματοποιείται φωτογράφιση στο τέλος της οποίας ο Κριστιάν εκδηλώνει το ενδιαφέρον για την Άνα καθώς της κάνει δώρο πανάκριβη έκδοση του Τόμας Χάρντι ενώ την προβληματίζει η αποδοχή της . Ύστερα από το πιοτό και τη ζάλη μιας ξέφρενης νύχτας ξυπνάει στο διαμέρισμά του Κου Γκρέυ. Τα ραντεβού ξεκινούν , ενώ παράλληλα ο Κρίστιαν συντάσσει ένα συμφωνητικό εχεμύθειας για το “είδος της” σχέση τους. Ο ρομαντισμός μπερδεύεται με τον σεξουαλικό πειραματισμό. Μέρα με τη μέρα τα δώρα πληθαίνουν , ενώ η άπειρη Αναστάζια πρόθυμα προσαρμόζεται στο Δεσμό Κ/υ ανακαλύπτοντας τις πτυχές του “κτηνώδους” ερωτισμού .Ο Κρίστιαν παραμένει αισθηματικά απόμακρος , μια κατάσταση που πληγώνει τα συναισθήματα της Άνα..

  Δεσμά.. Κυριαρχία / υποταγή .. Σαδισμός , Μαζοχισμός ! Αν δεν είστε γνώστες της εννοιολογικής σημασίας των παραπάνω λέξεων , να σας τονίσω πως αναφέρομαι στο “περιβόητο” BDSM. Το οποίο βασίζεται στην χρήση δεσμών, τον εκστατικό ερεθισμό των αισθήσεων , τα παιχνίδια ρόλων και εξουσίας.

 Να υπογραμμίσω πως το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό κι όχι στο συνειδητοποιημένο BDSM πληθυσμό που έχει μυηθεί σε εμπειρίες , ενστερνιστεί ιδεολογικά και υιοθετήσει σαν τρόπο ζωής. Η συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο που οι vanilla αντιλαμβάνονται αυτή την κατηγορία ανθρώπων χωρίς ουσιαστικά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα τους.

 Ωθεί τον κόσμο να εξερευνήσει νέες τεχνικές απόλαυσης κι ευχαρίστησης, οι οποίες δεν βασίζονται μόνο στον πόνο αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Κ/υ . 

  Όχι μόνο για το συμβόλαιο/συμφωνητικό με κύριους κανόνες το τρίπτυχο "Ασφάλεια, Λογική και Συναίνεση" ως οφείλει σαν Αφέντης προς την υποτακτική του αλλα κι την πλήρη αφοσίωση (Δεσμό Αφέντη / σκλάβου ).

 Η περιέργεια των αναγνωστών πυροδότησε της έξαψη της φαντασίας των νεότερων ηλικιών όμως και των μεγαλύτερων (κυρίως γυναικών), καθώς υπακούει τους κανόνες που στηρίζεται μια ρομαντική ιστορία αγάπης τύπου Άρλεκιν απλά με πολύ περισσότερο σεξ καθώς κι BDSM αναφορές. Αυτή η “ιδιόρρυθμη “ γεύση Σαδομαζοχισμού στάθηκε αρκετή για να εντυπωσιάσει το διαδικτυακό κοινό που φανταζόταν τους αγαπημένους χαρακτήρες του twilight σε κάθε κεφάλαιο που αναρτούσε . Εκδίδοντας τις “50 αποχρώσεις “ η Έρικα Λέοναρντ έδωσε γροθιά στην βαμπιρομανία προβάλλοντας τα δερμάτινα λατέξ ,την μάσκα κι το μαστίγιο .

  Ας μιλήσουμε για τεχνικά μέρη , μα πριν καταγράψω τις σκέψεις μου στο χαρτί . Να σημειώσετε πως διάβασα το βιβλίο αυτούσιο στην Αγγλική έκδοση κι ΟΧΙ στην Ελληνική μετάφραση. Ο λόγος που με ώθησε διαβάσω να τις 50 αποχρώσεις δεν ήταν οι BDSM αναφορές μιας κι έχω εντοπίσει αριστουργήματα του συγκεκριμένου ερωτικού είδους, αλλά η περιέργεια εντοπισμού της αιτίας , της μανιακής μαζικής "εξάπλωσης" υποτακτικών γυναικών.

 

Για την δομή:

 

  Πέρα από τα τμήματα της αφήγησης , κύριο μέρος λαμβάνει: το Συμβόλαιο /Συμφωνητικό Συναίνεσης και οι πολλαπλές επιστολές μεταξύ της Αναστέζιας κι του κου Γκρέυ.

  Το κείμενο περιορίζεται σε συγκεκριμένο λεξιλόγιο . Ναι μεν αποτυπώνεται ο ρομαντισμός κι η αίσθηση της ερωτικής λογοτεχνίας αλλά δεν θα εντοπίσετε βαρύγδουπες λέξεις ή ιδιαίτερα λογοτεχνικές εκφράσεις. Θυμάμαι η μόνη δυσκολία που είχα ήταν ουσιαστικά να ψάξω στο λεξικό τη μετάφραση για τα λύματα που αναφέρονταν στα εργαλεία ευχαρίστησης στο δωμάτιο του Πόνου.Όσο για τις περιγραφές του υποβάθρου δυστυχώς δεν ήταν τόσο λογοτεχνικά πλούσιες ως ένας αναγνώστης επιθυμεί με την φαντασία να ταξιδέψει κινηματογραφικά. Οι δε σεξουαλικές περιγραφές παρουσιάζονται με πουριτανισμό .

  Με ένα απλό ξεφύλλισμα ,θα διαβάσει κάνεις πολλαπλές φόρες τι φράσεις :"Ηoly cow" , "holy crap" ,"holy shit", "oh my". Ενώ αυτή η Εσωτερική Θεά (υποσυνείδητο), που χαίρεται , κλαίει , κατσουφιάζει είναι πραγματικά κάτι που θα διασκεδάσει τον αναγνώστη.

  Ψυχοσύνθεση χαρακτήρων

 Αναστάζια :Άβουλο , "άβγαλτο" πλάσμα .. Παράδειγμα υποψήφιας υποτακτικής.

 Κρίστιαν Γκρέυ :Μυστήριος , φιλάνθρωπος , Κυρίαρχος...Σαδιστής. Το ψυχολογικό προφίλ του ήρωα παρουσιάζει κενά(Τραυματικό παρελθόν που απο τον Μαζοχισμό τον ωθεί στον Σαδισμό;;;) πέρα από την επικυρίαρχη συμπεριφορά σαν  Αφέντης προς υποτακτική του.

  Ως τελευταίο, άφησα το εξώφυλλο που αποτελεί κι την πρώτη επαφή με τον αναγνώστη. Μια γραβάτα σε τόνους του γκρί , με έναν  παραπλανητικό αλλά μυστηριώδη τίτλο που εξάπτει την φαντασία των επικείμενων αγοραστών . Γέφυρα διασύνδεσης  αποτέλεσε και το κινηματογραφικό στιγμιότυπο της ταινίας , που παρουσιάζει το παθιασμένο φιλί των χαρακτήρων του βιβλίου μέσα στο ασανσέρ !!!

 Στην Ελλάδα ολόκληρη η σειρά κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη και σημείωνει επιτυχία πωλήσεων. Αν θέλετε να ταξιδέψετε στον  κόσμο της συνεσταλμένης Αναστάζιας  και να βιώσετε την σεξουαλική ένταση του τολμηρού επικυρίαρχου Κρίστιαν Γκρέυ δεν έχετε παρά να παραγκέιλετε το βιβλίο εδώ ..

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα