Από τον Λένιν στον Βερσάτζε - Αλίκη Γεωργούλη

Γράφτηκε από την

apo.ton.lenin.ston.verage«Ένα καλό βιβλίο για µένα είναι µια σειρά ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους», έλεγε η Αλίκη Γεωργούλη χρόνια πριν αρχίσει να γράφει η ίδια το δικό της βιβλίο. Όσο το έγραφε, ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή µήπως σ’ όλους φαινόταν τόσο όµορφο επειδή την ξέραµε και την αγαπούσαµε.

Το βιβλίο ΕΙΝΑΙ όµορφο, όπως ήταν κι η Αλίκη. Είναι ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόµα απ’ την εποχή που ζούµε. Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε µέσ’ απ’ τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς µιλάνε οι άνθρωποι µεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγµατα να κρύψουν.

Όπως δηλαδή συµβαίνει στην κανονική ζωή. Το «Από τον Λένιν… στον Βερσάτσε» είναι ένα καλό βιβλίο σαν µια καλή ζωή» (οπισθόφυλλο).

Και όντως έτσι είναι. Ένα όμορφο βιβλίο που παρουσιάζει μία άλλη εποχή. Μία άλλη Αθήνα. Μία άλλη Ελλάδα….

Η Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και µεγάλωσε στην Πλατεία Αγάµων (σηµερινή Πλατεία Αµερικής), την εποχή που οι πλατείες της Αθήνας έµοιαζαν µ’ εξοχές. Αποφάσισε νωρίς να γίνει ηθοποιός. Αφού απορρίφθηκε από τις εξετάσεις του Εθνικού και της Σχολής του Κουν, έγινε η πρώτη µαθήτρια του Ροντήρη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κι άρχισε αµέσως να παίζει στο θέατρο, διαλέγοντας πάντα αυτό που λέµε «ποιοτικά έργα» και καλούς ρόλους.

Στη διάρκεια της Επταετίας δεν δούλεψε σαν ηθοποιός – δεν µπορούσε να δουλέψει λόγω των προοδευτικών (αριστερών) της πεποιθήσεων. Πέρασε την Επταετία µεγαλώνοντας το γιο της και κάνοντας µεταφράσεις θεατρικών έργων ή δουλεύοντας στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη.

Το 1981 άνοιξε µόνη της το Θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ στου Ψυρρή, στην πιο «ντεµοντέ» τότε περιοχή της πόλης. Το Θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ ευδοκίµησε σ’ όλη τη δεκαετία του ’80, κι η Αλίκη κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό µέχρι το τέλος.

Πέθανε το 1995, στις αρχές του καλοκαιριού…

Αυτή η ζωή ξεπηδά μέσα από το βιβλίο της Αλικης Γεωργούλη. Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες με βαθύτερα νοήματα και όχι ένα βιβλίο απλή βιογραφία.

Μέσα από τις διηγήσεις της Αλίκης Γεωργούλη γνωρίζουμε μία άλλη πλευρά σημαντικών ανθρώπων, όπως ο μοναδικός Μάνος Κατράκης, ο γοητευτικός Αλέκος Αλεξανδράκης, ο ξεχωριστός Γιάννης Τσαρούχης, ο τελειομανής Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η ρεμπέτισσα Σοφία Μπέλλου, αλλά και άλλων σπουδαίων ηθοποιών (ανδρών και γυναικών), επιχειρηματικών, κορυφαίων γιατρών της εποχής και άλλων. Πτυχές όλων αυτών των ανθρώπων, που νοιώθουμε τόσο οικείους, παρουσιάζονται με όμορφο τρόπο μπροστά μας και νοιώθουμε ότι τους γνωρίζουμε λίγο καλύτερα. Η Αλίκη Γεωργούλη δεν τους ωραιοποιεί, δεν τους παρουσιάζει σαν κάτι ξεχωριστό. Η Αλίκη Γεωργούλη παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά τους, τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις προσπάθειές τους για το θέατρο, τον αγώνα τους για την ίδια τη ζωή.

Παράλληλα, όμως, μέσα από τις ιστορίες ζωής της Αλίκης Γεωργούλη βλέπουμε την προσπάθεια μίας γυναίκας να πετύχει το όνειρό της. Να αγωνιστεί, να πολεμήσει. Δεν το βάζει κάτω παρά τις δυσκολίες. Και πετυχαίνει! Δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι όταν θες κάτι πραγματικά δεν το βάζει κάτω ποτέ, κι αν λυγίσεις, σηκώνεσαι ξανά…

Μέσα από τις ιστορίες ζωής της Αλίκης Γεωργούλη βλέπουμε τη δύναμη ψυχής ενός ανθρώπου απέναντι στην εκμετάλλευση. Γιατί έχει και τέτοιες ιστορίες η ζωή της. Παρόλο που η ίδια δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση, δεν αναλύει τα συναισθήματά της, αρκεί μία φράση για να δείξει πόσο πληγώθηκε, αλλά και τη δύναμη να συνεχίσει…

Μέσα από τις ιστορίες ζωής της Αλίκης Γεωργούλη βλέπουμε μια γυναίκα με πάθος, μία γυναίκα που έμεινε πιστή στις ιδέες της, μία γυναίκα με κύριο χαρακτηριστικό της η αγάπη για το θέατρο και στη συνέχεια ο γιος της. Όλα όσα κάνει από τη γέννησή του και μετά έχουν έναν και μόνο σκοπό, την σωστή ανατροφή του. Μέσα από όλες τις ιστορίες της φαίνεται η αγάπη της για τον γιο της, η επιθυμία της να του προσφέρει όλα τα εφόδια για μία καλή ζωή…

Μέσα από τις ιστορίες ζωής της Αλίκης Γεωργούλη βλέπουμε ανθρώπους με ιδανικά, πιστεύω, ιδέες. Ανθρώπους που μένουν πιστοί σε αυτά και ανθρώπους που αλλάζουν. Ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους βάση των ιδεών τους, και ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους με ανθρωπιστικές ιδέες μέχρι εκεί που δεν βλάπτουν την οικονομική τους εξέλιξη. Ανθρώπους που υποστηρίζουν την κοινοκτημοσύνη, την εργατιά, την ισότητα, ανθρώπους που συμβουλεύουν την Αλίκη πόσο ανούσια είναι η απόκτηση κατοικίας, ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι η ιδιοκτησία είναι συνώνυμο της εξουσίας, αλλά οι ίδιοι έχουν περιουσία για δύο γενιές …

Μέσα από τις ιστορίες ζωής της Αλίκης Γεωργούλη βλέπουμε πώς άνθρωποι που μεγάλωσαν μελετώντας τον Λένιν έφτασαν να θαυμάζουν τον Βερσάτζε …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα