Άσπρα Γάντια - Πέτρος Γαλιατσάτος

Γράφτηκε από την

aspra gantia galatsatos  Τα Άσπρα Γάντια του συγγραφέα Πέτρου Γαλιατσάτου είναι μια αστυνομική περιπέτεια μεθυσμένη από νότες ακριβό αλκοόλ, σκληρά ναρκωτικά , παράνομο τζόγο και ματωμένα διαμάντια.

  Ο συγγραφέας μας εισάγει στον κόσμο του Μάικ Ζάκρος ,κοσμοπολίτη μπάτλερ με ζοφερό παρελθόν , το οποίο αποκαλύπτει με τμηματικά αποσπάσματα κατά την εξέλιξη της ιστορίας συνδέοντας έτσι τα "κομμάτια" της ψυχοσύνθεσις ενός πλέον άρτιου χαρακτήρα , ο οποίος έχει αναδυθεί από τις στάχτες της "σκιάς" του. Κι αυτό γιατί μέσα στο βιβλίο θίγονται ζητήματα όπως, οι λόγοι που οδηγούν ανεύθυνους ανθρώπους στον βούρκο του υποκόσμου και να γίνουν έρμαια της παρανομίας.

  Ο Μάικ έχοντας αντιμετωπίσει τους προσωπικούς "Δαίμονες του Παρελθόντος " έχει προσληφθεί στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας, χαράζοντας νέα πορεία στην ζωή του. Ένα τηλεφώνημα από τον κ.Γιώργο Αλάστρη, μέντορα του αλλά και ισχυρότερο μαφιόζο της ,ταράζει τις ισορροπίες της καθημερινότητας του . Λόγος μια παλιά βεντέτα με ρίζες στον πυρετό του χρυσού κι τις εξαγωγές διαμαντιών . Δυστυχώς ο Μάικ καλείται να συμμετέχει στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών σαν ανδρείκελο του τοκογλύφου Αλάστρη μιας κι πρέπει να του ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος που του οφείλει με διείσδυση στην οικεία του Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής, κου Κρούγκερ. Από εκείνη την στιγμή τα νύχια της Μαφίας δεν αφήνουν κανέναν εμπόδιο να σταθεί μπρος το σχέδιο του, αλλά και ο ίδιος παγιδεύεται ψυχολογικά ακόμη περισσότερο από τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Θα κριθεί να επιλέξει ανάμεσα στην λογική και την εκδίκηση.

  Ένα συγγραφικό έργο διόλου κουραστικό , με κινηματογραφική ροή την οποία δεν θα την αποκαλούσα βιαστική, μα ηθελημένη από την πένα του συγγραφέα καθώς και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση- περιγραφή στα κείμενα που αναφέρονται στην Ιστορία των Μπόερς και των πολέμων τους εναντίον των Βρετανών. Κάτι που παρουσιάζει ο κος Γαλιατσάτος με πολύ όμορφο κι έξυπνο τρόπο,ώστε να εισάγει τους αναγνώστες από τον πρώτο αποικισμό του Πορτογάλου εξερευνητή, Βαρθολομαίο Ντιάζ , στις μάχες της Νοτίου Αφρικής για την δημιουργία του Ελεύθερου Κράτους της Οράγγης, το Τράνσβααλ (Δημοκρατίες των Μπόερς) Οι σκηνές δράσεις είναι κοφτές, εμποτισμένες με δράση τόσο χαρακτηριστική όσο η ριπή μιας σφαίρας ενός αυτόματου όπλου. Κι όσο τα πλάνα εναλλάσσονται όλο και περισσότερα πρόσωπα καταλαμβάνουν μια θέση στην πλοκή. Παρόλα αυτά ο συγγραφέας δύσκολα μας αφήνει να εμβαθύνουμε το ταξίδι μας στις προσωπικότητες των χαρακτήρων παρότι κατανοούμε μέσω της ανάγνωσης τους λόγους που οδήγησαν την αντιπαράθεση των δυο αντίπαλων στρατοπέδων. 

  Για παράδειγμα "ακούω" τις σκέψεις του Μάικ μέσα από τον πλάγιο λόγο αλλά μέχρι να καταλάβω πως συμπεριφέρεται χρειάστηκαν να περάσουν κάποια κεφάλαια. Η αρχική εντύπωση δεν μου θύμιζε σε τίποτα τα χαρακτηριστικά ενός μπάτλερ αλλά στην πορεία όταν πέρασε η πρώτη φάση δοκιμών του σχεδίου του Αλάστρη -(μοιραίου άνδρα κατασκοπικών ταινιών) και εισχώρησε στην έπαυλη Κρούγκερ αποκαλύφθηκε η ευγενή φύση του στις σχέσεις με το προσωπικό αλλά και τα μέλη της οικογένειας παρά τις αρχικές δυσκολίες αποδοχής σαν νέο οικονόμο κι επιτηρητή του απασχολούμενου δυναμικού. Βέβαια σκέφτομαι πως αυτή η αντίθεση είναι στοχευμένη μιας κι η απρόσιτη φύση προεικονίζει ένα εκπαιδευμένο εκτελεστή που απαρνείται την προδοσία από τους οικείους του κι με αυτοθυσία προστατεύει αθώες ψυχές και βάζει τέλος στα σχέδια των αδίστακτων μαφιόζων . 

  Οι ανατροπές δεν λείπουν από αυτό το συγγραφικό έργο. Καθώς το διαβάζετε , να θυμάστε ότι τα δίχτυα των νονών της Μαφίας απλώνονται παντού… Από την παλιά γειτονιά ,τα νεανικά λημέρια ,την προστασία νυχτερινών κέντρων, οίκους ανοχής και φυσικά τα πολιτικά και διπλωματικά αξιώματα. Ίντριγκα και δολοπλοκίες ορίζουν την μοίρα των χαρακτήρων του βιβλίου . Για να επιτύχουν τον σκοπό τους , δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν οτιδήποτε κι οποιονδήποτε στο βωμό της εξουσίας και του κέρδους. Προσέχετε λοιπόν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και ποιος φίλος, εφόσον οι διαπροσωπικές σχέσεις δοκιμάζονται και η αλήθεια θριαμβεύει στο τέλος .

Εξαιρετικό εξώφυλλο και καλοδουλεμένη πλοκή. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν τις γρήγορες εναλλαγές ,την έντονη δράση και φυσικά την γκανγκστερική λογοτεχνία . Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα " Άσπρα Γάντια" κι θα με θυμηθείτε.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα