athooi enoxoiΑθώοι Ένοχοι

«Το αχλάδι της αγωνίας!» ψελλίζει έκπληκτη η Έλσα Γληνού, αντικρίζοντας το πτώμα της νεαρής Ζωής Κομνηνού, που πριν από λίγες ώρες δήλωνε υπεύθυνη για μια σειρά άλυτων φόνων.

Η φράση αυτή θα οδηγήσει την ίδια και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη σε μια αποτρόπαια διαπίστωση: Κάποιος δολοφονεί ανθρώπους χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια; Ποιο είναι το κίνητρό του; Τι συνδέει τα θύματά του; Τι ρόλο παίζουν σ’ αυτή την υπόθεση ο Στάθης Κομνηνός, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιορδάνης Φωκάς και ο δημοσιογράφος Φώτης Μπακιρτζής; Τι σημαίνει η φράση Memento mortis που ανακάλυψε η Έλσα στο ημερολόγιο της Ζωής;

Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η Έλσα και ο Βαρσάμης θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δύο αθώων παιδιών. Θα προλάβουν να τα σώσουν πριν είναι αργά;

Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα κι εκείνοι ρίχνονται στο κυνήγι του άγνωστου δολοφόνου με μοναδικό στοιχείο το συμπέρασμα του αστυνόμου Γιαβρόγλου: «Ήταν όλοι τους αθώοι» (οπισθόφυλλο).

Κάθε φορά που θα ξεκινήσω ένα βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά ξέρω ότι δεν πρόκειται να απογοητευτώ. Είναι από τους συγγραφείς που εγώ ονομάζω «συνεπής». Δεν αλλάζει τη γραφή της, το ύφος της, για χάρη των πωλήσεων. Αλλάζει πάντα προς το καλύτερο. Έτσι για άλλη μία φορά η Ελευθερία Μεταξά μας προσφέρει μέσα από τους Αθώους Ένοχους ένα ξεχωριστό ταξίδι σε ψυχολογικά, ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά μονοπάτια…

Η Έλσα Γληνού, την οποία την γνωρίσαμε πριν χρόνια στο «Μαύρο σαν τον έβενο μαλλιά», έρχεται ξανά να μας συντροφεύσει, μαζί με τον αστυνόμο Βαρσαμή.

Αιτία; Η αναζήτηση ενός δολοφόνου. Αφορμή; Η δολοφονία της Ζωή Κομνηνού, λίγο μετά την ομολογία της ότι εκείνη διέπραξε τους φόνους που προσπαθούν να εξιχνιάσουν. Συγκλονιστική Αποκάλυψη: Ο δολοφόνος χρησιμοποιεί ως φονικά όπλα όργανα βασανισμού του Μεσαίωνα. Ερωτηματικά: Κίνητρο; Ποιος ο σκοπός του; Πού τα βρίσκει τα όργανα αυτά; Τι κοινό έχουν τα θύματα; «Ήταν όλοι τους αθώοι». Και η φράση Memento Mortis; Και ξαφνικά δύο παιδιά βρίσκονται υπό την απειλή του δολοφόνου! Νέα ερωτηματικά: Γιατί; Τι μπορεί να έχουν αυτά τα παιδιά που αποτελεί απειλή για τον δολοφόνο;

Αγωνία, δράση, τρόμος, φόβος, ανατροπή ξεπηδούν μέσα από την ιστορία της Ελευθερίας Μεταξά. Αγωνία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Ποιος έχει αποφασίσει να σκοτώνει με τέτοιο βάναυσο τρόπο; Γιατί να δολοφονηθεί μια νέα κοπέλα; Πού βρίσκει ο δολοφόνος τα όργανα βασανισμού; Τι σημαίνει η φράση Memento mortis; Γιατί δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος; Και το κυριότερο πώς θα γλιτώσουν τα δύο παιδιά που έχει απαγάγει ο δολοφόνος; Θα μπορέσει η Έλσα να μείνει αμέτοχη συναισθηματικά σε όλο αυτό το «παιχνίδι»; Ερωτήματα που σε κυνηγάνε από την πρώτη στιγμή και σε κάνουν να γυρνάς τις σελίδες χωρίς σταματημό.

Δράση που δεν σταματά ακόμα κι όταν οι έρευνες έχουν κολλήσει. Η Έλσα και ο Βαρσαμής δεν σταματούν στιγμή να ψάχνουν. Ακόμα κι όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο, επιμένουν και αναλύουν όλα τα στοιχεία που έχουν. Το ίδιο, όμως, και ο δολοφόνος. Δεν το βάζει κάτω. Ακόμα κι όταν όλα δείχνουν ότι ίσως το τέλος πλησιάζει, μένει πιστός στον στόχο του. Μένει πιστός στην ιδεολογία του. Μένει πιστός σε αυτό που έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του. Και όλα αυτά σε πεισμώνουν και εσένα για να φτάσεις μέχρι το τέλος, μέχρι την εξιλέωση.

Τρόμος μέσα από την περιγραφή των οργάνων βασανισμού του Μεσαίωνα. Κάτι το οποίο προσωπικά δεν το είχα διαβάσει σε κανένα άλλο βιβλίο και ήταν τόσο έντονη και δυνατή η παρουσίασή τους, ώστε μπήκα στο ίντερνετ να διαβάσω πληροφορίες. Φυσικά, ξέροντας ότι η Ελευθερία Μεταξά πάντα διεξάγει έρευνα για ό,τι γράφει, διαπίστωσα για άλλη μία φορά τη συνέπειά της σε θέματα ιστορίας και εμπλούτισα τις γνώσεις μου πάνω σε ένα αντικείμενο το οποίο απλά γνώριζα την ύπαρξή του.

Φόβος, συνειδητοποιώντας ποιος είναι ο σκοπός του δολοφόνου. Γιατί συνειδητοποιείς τις ελλείψεις της δικαιοσύνης. Συνειδητοποιείς ότι ναι μερικές φορές η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Με την κακή έννοια, όμως. Και τότε μπορεί να υπάρξει κάποιος που θα αναλάβει τον ρόλο της. Να αποδώσει αυτό που η ίδια δεν κατάφερε. Δικαίωση. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα; Ποιος έχει δικαίωμα να αποφασίζει ποιος πρέπει να πεθάνει και να το δικαιολογεί κιόλας; Ο πόνος για την απώλεια μπορεί να δικαιολογήσει την στέρηση της ζωής; Τελικά, η κάθαρση της ψυχής έρχεται μέσα από τέτοιες πράξεις; Ποιος και με ποια κριτήρια κρίνει ποιοι είναι Αθώοι Ένοχοι;

Η ιστορία της Ελευθερίας Μεταξά είναι μία ιστορία που σε κρατάει σε αγωνία και σε παρασύρει σε σκέψεις, που ίσως έχουν περάσει κάποια στιγμή από το μυαλό σου, αλλά σε οδηγεί να διεισδύσεις ακόμα πιο πολύ σε αυτές.

Η ιστορία της Ελευθερίας Μεταξά σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό και να αναρωτηθείς «Εγώ τι θα έκανα;». Απλά απολαύστε την.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα