Blue Monday nicci french

«ΔΕΥΤΕΡΑ
Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ...
Μία κοινωνία σοκαρισμένη. Η φωτογραφία του μικρού Μάθιου στις εφημερίδες φάρος και ελπίδα στην αναζήτησή του. Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν ανήσυχη αντικρίζει την εικόνα του μικρού παιδιού και έρχονται στο νου της τα παράξενα και νοσηρά όνειρα ενός ασθενούς της. Όνειρα που περιγράφουν και με την παραμικρή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του παιδιού που τόσο λαχταρά να αποκτήσει ο ασθενής της.

Εικόνες πανομοιότυπες … Απλή σύμπτωση; Παιχνίδια του μυαλού; Ή υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να σχετίζονται οι δύο υποθέσεις; Πώς μπορεί η Φρίντα να παραβιάσει το ιατρικό απόρρητο; Πόσο θα βοηθήσουν οι ψυχαναλυτικές γνώσεις της στην εξιχνίαση της υπόθεσης; Και πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά μία απαγωγή που είχε γίνει είκοσι χρόνια πριν; Η Φρίντα θα βρεθεί να πρωτοστατεί στον αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του απαγωγέα. Μόνο που αυτός ο αγώνας δεν είναι μια κούρσα φυσικής αντοχής. Η Φρίντα πρέπει να κατεβεί ως τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού ενός ψυχοπαθούς, προκειμένου να βρει τις απαντήσεις για το αν ο Μάθιου είναι ζωντανός και πού μπορεί να βρίσκεται.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ» (οπισθόφυλλο)

Και η εβδομάδα ξεκινά … Δευτέρα … Και συγκεκριμένα Blue Monday. Η μέρα που χαρακτηρίζεται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου (η Τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου)… Αυτή την καταθλιπτική μέρα αποφάσισε το συγγραφικό δίδυμο Nicci French να μας συστήσει την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν και δύο υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών με διαφορά 22 χρόνων.

1987 και η πεντάχρονη Τζοάνα επιστρέφει από το σχολείο μαζί με της εννιάχρονη αδερφή της Ρόζι και κάπου στη διαδρομή η μικρή Τζοάνα εξαφανίζεται. Μία απαγωγή που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

2009 και ο πεντάχρονος Μάθιου εξαφανίζεται την ώρα που περιμένει την μητέρα του να έρθει να τον πάρει από το σχολείο.

Η φωτογραφία του μικρού Μάθιου βρίσκεται σε όλες τις εφημερίδες και τα κανάλια και η ψυχαναλύτρια Φρίντα Κλάιν συγκλονίζεται όταν παρατηρεί ότι ο μικρός μοιάζει με τον γιο, τον οποίο ισχυρίζεται ότι έχει και τον βλέπει συνέχεια σε παράξενα όνειρα, ένας ασθενής της, ο Άλαν. Η Φρίντα αποφασίζει να απευθυνθεί στην αστυνομία και ένα ανελέητο περπάτημα σε δύσβατα μονοπάτια της ψυχής και του μυαλού ξεκινά.

Το συγγραφικό δίδυμο Nicci French μας βάζει δυναμικά σε ένα γαϊτανάκι μυστηρίου, ανεξιχνίαστων υποθέσεων και σκοτεινών μυστικών. Από την πρώτη σελίδα ο αναγνώστης καθηλώνεται και γυρνάει τις σελίδες τη μία μετά την άλλη προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια. Αυτό το οποίο με κέρδισε αμέσως ήταν ότι ο κεντρικός ήρωας δεν ήταν ένας ακόμα επιθεωρητής. Αντιθέτως η βασική πρωταγωνίστρια είναι μία ψυχαναλύτρια, η οποία έχει τους δικούς της δαίμονες να αντιμετωπίσει, εκτός αυτών των ασθενών της. Και δίπλα της ελάχιστοι φίλοι, η ανιψιά της, η νύφη της και ο επιθεωρητής που έχει αναλάβει την υπόθεση του Μάθιους.

Δεν θα πω περισσότερα για την ιστορία, καθώς κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε σελίδα οδηγεί σε ανατροπές, αναθεωρήσεις και αποκαλύψεις που καθηλώνουν και σε κάνουν να σκεφτείς ότι τελικά το μυαλό παίζει τα χειρότερα παιχνίδια.

Με ροή που δεν κουράζει, αν και είναι πολυσύνθετο, αφήγηση απλή και κατανοητή, με προσθήκη γεγονότων την κατάλληλη στιγμή, η ιστορία εξελίσσεται ομαλά και οι αποκαλύψεις έρχονται σταδιακά, ώστε σιγά – σιγά να συμπληρώνεται το παζλ της αναζήτησης, της εξαφάνισης του Μάθιου αλλά και της Τζοάνα.

Με άρτια δομή των χαρακτήρων, ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα και πλήρη παρουσίαση των ανησυχιών και των σκέψεων τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των δευτεραγωνιστών οι Nicci French προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό όχι μόνο ένα καλό αστυνομικό βιβλίο, αλλά ένα τέλειο ψυχογράφημα του ανθρώπου, μία μοναδική εμβάθυνση στο ασυνείδητό του και μία καταπληκτική διείσδυση στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού του. Και όλα αυτά μέσα από τα μάτια της ψυχαναλύτριας Φρίντα Κλάιν.

Το «Blue Monday» συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο και την ψυχανάλυση. Το «Blue Monday» προσφέρει μοναδικές στιγμές εσωτερικής αναζήτησης, παρασύρει σε σκοτεινές σκέψεις και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι μία λεπτή κλωστή είναι αυτή που χωρίζει τη λογική από την τρέλα.

Το «Blue Monday» αποτελεί την καλύτερη αρχή για μία εβδομάδα (καθώς είναι το πρώτο βιβλίο μίας σειράς με πρωταγωνίστρια τη Φρίντα Κλάιν) που αναμένεται να συγκλονίσει και να καθηλώσει.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα