CINDER 1Κι αν η Σταχτοπούτα ήταν σάιμποργκ;

Επειδή ακόμα και στο μέλλον οι ιστορίες θα ξεκινούν μ’ ένα «Μια φορά κι έναν καιρό…».


Η Σίντερ Λιν ένα δεκαεξάχρονο σάιμποργκ (άνθρωπος με ρομποτικά μέλη) ζει στο Νέο Πεκίνο πολλά χρονιά μετά την δική μας εποχή. Δουλεύει στο δικό της εργαστήριο ως μηχανικός για να συντηρήσει την μητριά της και της δύο αδερφές της, μαζί με ένα ανδροειδές. Μια μέρα ο όμορφος Πρίγκιπας Κάι εισβάλει στο εργαστήριο της και της ζητά να επιδιορθώσει το ρομπότ του. Ανάμεσα τους υπάρχει μια παράξενη έλξη. Όμως η Σίντερ δεν έχει καιρό για έρωτες. Πρωτεύον μέλημα της είναι να φύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της τυραννικής μητριάς της και να το σκάσει μακριά από το Πεκίνο ελεύθερη πια. Όμως η λετούμωση, μια επιδημία που μαστίζει την χώρα, θα χτυπήσει και το δικό της σπίτι. Και η ιστορία της Σίντερ ξεκινά.

Η Σίντερ μέσα από την προσπάθεια της να σώσει την μικρότερη αδερφή της, από την ασθένεια, γίνεται εθελόντρια στην ομάδα που ψάχνει το αντίδοτο. Εκεί ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό της, την λετούμωση, αλλά και τους αιώνιους εχθρούς της γης, τους Λούναρ και την σατανική ηγέτιδα τους, Βασίλισσα Λεβάνα. Παράλληλα έρχεται πιο κοντά με τον Πρίγκιπα Κάι και ανάμεσα τους αναπτύσσετε μια ιδιαίτερη αλλά άκρως ρομαντική σχέση.

Η Marissa Meyer στο πρώτο μυθιστόρημα της σειράς  η τετραλογία της σελήνης, "Σίντερ" μας δείχνει μια διαφορετική οπτική γωνία της Σταχτοπούτας, του παραμυθιού που κάθε μικρό αλλά και μεγάλο παιδί λάτρεψε και λατρεύει.

Η Σίντερ είναι έξυπνη, πάντοτε ετοιμόλογη και αυθάδης. Με το ευρηματικό μυαλό της διεκδικεί αυτά που της ανήκουν με κάθε κόστος. Δεν διστάζει να πάει κόντρα στην μητριά της για να επιτύχει αυτό που θέλει. Αγαπάει την μικρή της αδερφή και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την σώσει από την θανατηφόρα ασθένεια. Μια διαφορετική, ολοκαίνουργη και πιο σύγχρονη Σταχτοπούτα από αυτή που έχουμε συνηθίσει όλοι μας.

Από την άλλη μεριά ο Πρίγκιπας Κάι έχει διστακτικό και αναποφάσιστο χαρακτήρα. Χρειάζεται χρόνο για να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει η θέση του, αλλά και για να συνειδητοποιήσει σε πόσο μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται και αυτός και ολόκληρη η Γη. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και την αμάθεια του θα έλεγα προσπαθεί να προστατέψει τους πολίτες του Νέου Πεκίνου παίρνοντας αποφάσεις που ίσως και να καταστρέψουν την ζωή του.

Από την ιστορία μας όμως δεν θα έλειπε και η κακιά της υπόθεσης που ακούει στο όνομα Λεβάνα. Η βασίλισσα Λεβάνα της Λούνα έχει μια θανατηφόρα ομορφιά και ένα επικίνδυνο χάρισμα. Είναι ικανή και για την πιο απεχθή ενέργεια και θα κάνει τον κόσμο ανάποδα μέχρι να βάλει στο χέρι την Γη. Πάντα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την Σίντερ και τον Πρίγκιπα Κάι, όμως δεν φαντάζεται ότι απέναντι της θα βρεθεί ένα άτομο που ποτέ, μα ποτέ δεν περίμενε να ξαναδεί.

Το βιβλίο "Σίντερ" είναι μια μοντέρνα πρόταση στο χώρο του φανταστικού μυθιστορήματος, από μια νέα συγγραφέα που σίγουρα έχει πολλά να δώσει. Με απλό και κατανοητό λόγο γνωρίζουμε την εκρηκτική ηρωίδα της Meyer σε ένα μοναδικό περιβάλλον, σε μια μελλοντική Γη. Η συγγραφέας δεν ξεχνάει το κλασικό παραμύθι και εισάγει τα παλιά αρχέτυπα του περιπλέκοντας τα έξυπνα με τα νέα δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση οικειότητας. Με κινηματογραφικό τρόπο η Marissa Meyer υφαίνει μια πολύ ξεχωριστή και ευφάνταστη ιστορία, με διαρκή δράση και συνεχείς ανατροπές. Καταφέρνει να συνδυάσει το κλασικό και το μοντέρνο δίνοντας άλλη πνοή στο βιβλίο.

Απόλαυσα το κάθε δευτερόλεπτο διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και ταξιδεύοντας μαζί με την δυναμική Σίντερ. Θα έλεγα αναμφίβολα ότι η σειρά "Η Τετραλογία της Σελήνης" θα είναι η επόμενη μόδα στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα