desmoi.aimatos.stuart.neville"Εφτά χρόνια πριν, ο δωδεκάχρονος τότε Κίαρον Ντιβάιν έγινε πρωτοσέλιδο στις εφηµερίδες, καθώς οµολόγησε τη στυγνή δολοφονία του ανάδοχου κηδεµόνα του. Χάρη στην κατάθεσή του, η ποινή του µεγαλύτερου αδερφού του Τόµας, που επίσης βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήµατος, βουτηγµένος στο αίµα, µειώθηκε. Αλλά η αρχιεπιθεωρήτρια Σερίνα Φλάναγκαν, η µοναδική αστυνοµικός που µπόρεσε να πείσει τον φοβισµένο Κίαρον να µιλήσει, έχει διατηρήσει τις αµφιβολίες της σχετικά µε την οµολογία του όλα αυτά τα χρόνια.
Η αποφυλάκιση του Κίαρον σηµαίνει πλέον πολλά πράγµατα: την επανένωση µε τον αδερφό του Τόµας, που εξακολουθεί να ασκεί επικίνδυνη επιρροή στον µικρό του αδερφό• την πυροδότηση µιας φονικής αλυσίδας, καθώς ο γιος του θύµατος έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα του, και πολλά προβλήµατα για την επιτηρήτρια αναστολής του Κίαρον.
Στο µεταξύ, η Σερίνα Φλάναγκαν έχει µόλις επιστρέψει στην ενεργό δράση έπειτα από τη µάχη που έδωσε µε τον καρκίνο του µαστού και δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο ένα βουνό από ανοιχτές υποθέσεις αλλά και τα γεµάτα λύπηση βλέµµατα των συναδέλφων της. Σύντοµα θα ανακαλύψει ότι ακόµα και οι υποθέσεις που έχουν κλείσει µπορούν να σκορπίσουν τον τρόµο στους δρόµους του Μπέλφαστ (οπισθόφυλλο) ...

Ο Stuart Neville, με τη σκοτεινή, ιδιαίτερη, γραφή του μας προσφέρει ένα μοναδικό αστυνομικό - ψυχολογικό βιβλίο. Ο Τόμας και ο Κίαρον είναι δύο αδέρφια που από μικρά έζησαν σε ένα καταστροφικό οικογενειακό περιβάλλον και σε μικρή ηλικία ήρθαν αντιμέτωπα με το θάνατο της μητέρας τους, τα ιδρύματα και τις ανάδοχες οικογένειες. Ο Τόμας και ο Κίαρον έχουν μόνο ο ένας τον άλλον και ο δεσμός αυτός φαίνεται ακλόνιτος. Ο Τόμας, ως μεγαλύτερος, αποτελεί το πρότυπο του Κίαρον και ο μοναδικός άνθρωπος που τον αγαπά ολοκληρωτικά. Η δολοφονία του ανάδοχου κηδεμόνα τους θα τους χωρίσει, όμως αυτός ο χωρισμός δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν. Μετά απο εφτά χρόνια τα δύο αδέρφια θα επανενωθούν και ο χειριστικός χαρακτήρας του Τόμας θα ασκήσει για μία ακόμα φορά επηροή στον άβουλο Κίαρον. Μέσα απο τους χαρακτήρες του ο Stuart Neville παρουσιάζει με τον πιο τραγικό τρόπο τον αντίκτυπο της παιδικής ζωής στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ο Τόμας, καταστροφικά επηρεασμένος απο τα παιδικά του τραύματα, γίνεται ένας ψυχοπαθής που θέλει να ελέγχει πλήρως τον Κίαρον. Εξουσιαστικός απέναντι στον μικρό του αδερφό, θα τον οδηγήσει στον φόνο. Ο Κίαρον, από την άλλη, φοβισμένος, τρομοκρτημένος, υπακούει τον Τόμας και τον υπερασπίζεται με πάθος. Θα καταφέρει να απελευθερωθεί απο τον Τόμας; Η είσοδός του στον κόσμο θα τον βοηθήσει να δει την πραγματικότητα;  

Εφτά χρόνια σε αναμορφωτήριο θα βοηθήσουν τον Κίαρον να απεγκλωβιστεί απο την άρρωστη σχέση με τον αδερφό του; Θα καταφέρει να σπάσει τους δεσμούς αίματος;

Δίπλα του η Πάολα Κούνιγχαμ, η αξιωματικός που έχει αναλάβει την επιτήρησή του. Έχοντας και αυτή να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες, προσπαθεί να βοηθήσει τον Κίαρον, αν και αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μία ακόμα υποχρέωση. Απέναντί της θα έχει την Σερένα Φλάναγκαν, η αστυνομικός που είχε αναλάβει την υπόθεση των δύο αδερφών πριν εφτά χρόνια και η μοναδική που πίστευε (και ακόμα πιστεύει) ότι ο Κίαρον είναι αθώος και ότι όλα υποκινούνται από τον Τόμας. Η Φλάναγκαν κατάφερε να κάνει τον 12χρονο τότε Κίαρον να της ανοιχτεί. Όμως, λίγο πριν καταφέρει να κάνει τον μικρό Κίαρον να της μιλήσει, όλα καταρέουν ... Και τώρα επανέρχεται να βοηθήσει τον ενήλικα Κίαρον να σπάσει τους δεσμούς αίματος με τον Τόμας. Πόσο εύκολο θα είναι αυτό; Πόσο εύκολο θα είναι να κάνει τον Κίαρον να την εμπιστευτεί ξανά;

Και στο backround της υπόθεσης ο Ντάνιελ Ρόλστον, ο γιος του δολοφονηθέντα ανάδοχου. Η δολοφονία του πατέρα του στην ουσία δολοφόνησε την οικογένειά του. Η μητέρα του δεν κατάφερε ποτέ να αποδεχτεί όλα όσα αποκαλύφθηκαν από τα δύο αδέρφια και αυτοκτόνησε. Και αυτό αποτέλεσε την καταστροφή του. Ο Ντάνιελ αποκτά εμμονή με τα δύο αδέρφια και υποστηρίζει και αυτός οτι πίσω από όλα κρύβεται ο Τόμας. Και τώρα μόλις μαθαίνει οτι τα δύο αδέρφια είναι ελεύθερα αποφασίζει να φέρει στο φως την αλήθεια. Η εμμόνή του όμως αυτή θα καταστρέψει για μία ακόμα φορά τη ζωή του. 

Ένα άψογα δομημένο αστυνομικό - ψυχολογικό θρίλερ, οι Δεσμοί Αίματος, παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο πόσο επηρεάζει το οικογενειακό περιβάλλον την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η ιστορία του Τόμας και του Κίαρον ,του Ντάνιελ, της Φλάναγκαν και της Κούνιγχαμ παρουσιάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο πόσο δύσκολο είναι να αποδεσμευτεί κάποιος από την οικογένειά του, απο χειριστικούς ανθρώπους, πόσο ο φόβος μας κρατάει δεσμευμένους σε νοσηρές καταστάσεις. Ο Κίαρον παλεύει ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος για τον αδερφό του. Παλεύει να ενταχθεί σε μία κοινωνία που του είναι άγνωστη. Ο Τόμας παραμένει ένας ψυχοπαθής που για όλα φταίει η μητέρα τους και ο κόσμος. Ο Ντάνιελ αδυνατεί να αποδεχτεί την αυτοκτονία της μητέρας του, αδυνατεί να αποδεχτεί ότι ο πατέρας του ήταν ένα τέρας. Η Κούνιγχαμ, εξαρτημένη από το αλκοόλ, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην επητήρηση που της ανέθεσαν και να ελέγξει τον Κίαρον στην ομαλή του ένταξη στην κοινωνία. Η Φλάναγκαν, μετά απο μία μάχη με τον καρκίνο, έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους προσωπικούς της φόβους, αλλά και τον ίδιο της τον άντρα. Η πίστη της στην αθωότητα του Κίαρον θα προκαλέσει αντιδράσεις, θα οδηγήσει σε τραγικά γεγονότα και σε ολέθριες συνέπειες. 

Ποιος από όλους αυτούς θα καταφέρει να βγει αλώβητος; Ποιος από όλους αυτούς θα καταφέρει να επιβιώσει; Όλοι; Κανένας; Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει. 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα