Δεσμώτες των Σκιών - Ευαγγελία Ευσταθίου

Γράφτηκε από την

OI DESMOTES TON SKION EYAGGELIA EYSTATHIOY  “Δεσμώτες των Σκιών”: Ένα κατασκοπικό παραμύθι για τους λάτρεις της περιπέτειας, ευωδιασμένο με νότες ρομαντισμού σαν το άνθος του λωτού καθώς μέσα από βελούδινες αποκρυφιστικές σελίδες ,ο αναγνώστης καλείται να ταξιδέψει στ'αδυτα της σφαίρας της φαντασίας.

  Από τον λήθαργο οι αρχαίοι μύθοι των Κελτών ξυπνούν τους και οι λαϊκές δοξασίες της Ευρώπης ζωντανεύουν στα ζοφερά πρόσωπα ενός αδίστακτου μυστικού Τάγματος με σκοπό την ένωση του Ενός κι της Μιας για την δημιουργία του τέλειου Όντος .
  'Ενα σύγχρονο λογοτεχνικό έργο με καλοδουλεμένη πλοκή, κινηματογραφική ροή κι έντονα συν αισθήματα. Χαρακτήρες συμβατικοί και μη, ξεδιπλώνονται μέσα από την πάροδο της ιστορίας κι εξελίσσονται παλεύοντας με τα πάθη και τις αδυναμίες.

  Ανατροπές χαρακτηρίζουν την εξέλιξη του βιβλίου ενώ η πένα της συγγραφέως σφυρηλατεί με απεριόριστη αγάπη όχι μόνο τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και τις ζωηρές περιγραφές της. Αφήγηση γάργαρη και διόλου κουραστική, η οποία καθηλώνει τον αναγνώστη παρά το μέγεθος του βιβλίου. Με την μοναδική αύρα της πένας της και πλούσιο λεξιλόγιο η κυρία Ευσταθίου δίνει έμφαση και λυρηκότητα εκεί που χρειάζεται. Διάλογοι τόσο αληθοφανείς που τονίζεται η ανθρώπινη πλευρά χαρακτήρων παρα τις “εξωφρενικές” συνήθειες και την ρουτίνα τους. 

 Με συνοδοιπόρο την φαντασία ταξιδεύουμε από τα ορμητικά κύματα που χτυπούν στους βράχους του Πέζανς της Κορνουάλης στα πανέμορφη νύφη του Θερμαϊκού την Θεσσαλονίκη. Περιπλανόμαστε σε δυο ζωές τόσο διαφορετικές μα συναπτόμενες. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα χωριό σαν τα Πετροκέρασα με το Σετλαντ της Σκωτίας. Ο αναγνώστης δεν έχει παρά να βουτήξει στην καθημερινότητα των χαρακτήρων που . 

 Ένας ορμητικός χείμαρρος αλλεπάλληλων συναισθημάτων λούζει τον αναγνώστη. Πόνος, μίσος , οργή , πόθος , αυταπάρνηση και αγάπη. Ζει με την πνοή των ηρώων καθώς σελίδα την σελίδα η συγγραφέας εμβαθύνει την προσωπικότητά τους. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα κι οι απαιτήσεις τους αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές των εαυτών τους. Όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές αλλά κι τους άλλους . Όταν το καθήκον μπαίνει πάνω από την και η λογική από την επιθυμία . Πως η μοιραία έλξη πρέπει να αποφευχθεί ;

Λίγα λόγια για την πλοκή 

  Ο Σεμπάστιαν Ντάνιελ Αλεξάντερ Κέιν, επικηρυγμένος αριστοκρατικός γόνος στις πέντε ηπείρους του πλανήτη πέφτει επιτέλους από τα δοπλόκα δίχτυα της μητέρας του Ελίζαμπεθ , αρχηγό ενός πανάρχαιου αποκρυφιστικού τάγματος με έδρα την Μεγάλη Βρετανία .

  Ορμητικός σαν χείμαρρος αγωνίζεται να αποδείξει πως οι άνθρωποι κινούν τα νήματα της ζωής τους παρά το σκοτεινό παρελθόν του , καθώς ο κοινωνικός του περίγυρος μια ζωή τον ετοίμαζε με αυστηρές κι απάνθρωπες μεθόδους για την εκπλήρωση μιας κελτική προφητείας που ακολουθούσαν δυο αντίπαλα τάγματα του Ήλιου και της Σελήνης. Την δημιουργία του άτρωτου , απαλλαγμένο από όλες τις ασθένειες, ευφυές και χαρισματικό, που προοριζόταν να καθορίσει την τύχη του κόσμου.

  Έτσι λοιπόν έχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και χάρη στην ιδιότητα της μεταμφίεσης και της προσαρμογής διεισδύει στην οικογένεια με σκοπό να σαγηνεύει και να την παροτρύνει να ακολουθήσει στο αφέγγιστο σχέδιο τους. Ο ενθουσιώδης παρορμητισμός του συγκρούεται με την προσωπικότητα της Καρολίνας Σερέτη .Έναν καθημερινό χαρακτήρα, μια κοπέλα που ζεί στο χωριό με χαρακτηριστικό γνώρισμα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο αλλά και το πάθος για τις σπουδές της και την επιμονή του χαρακτήρα της ακόμη κι στα πιο απλά ζητήματα .

  Σύντομα η γνωριμία τους αποκτά όψεις περηφάνια κι προκαταλήψεις όμως όταν παράξενα γεγονότα συμβαίνουν που απειλούν την ζωή τους , η υπερπροστατευτικότητα του κατά κόσμον ανελέητου εκτελεστή με τις αμέτρητες ταυτότητες είναι εμφανής προς το μέρος της .

  Ένα καλοδουλεμένος παιχνίδι αποπλάνησης με ανατροπές που εκτοξεύουν την αγωνία του αναγνώστη. Στοιχεία δράσης και περιπέτειας που εξελίσσονται όχι μονό στην ηλιόλουστη Ελλάδα αλλά κι στην αριστοκρατική έπαυλη των της παγωμένης Αγγλίας. Σχέδια και μηχανορραφίες υπό τη λάμψη παραμυθένιου σκηνικού. Πράκτορες κι Απεσταλμένοι των ταγμάτων σε μανία καταδίωξης των πρωταγωνιστών

Λίγες επιπλέον σκέψεις ...

  Ομολογώ πως οι Δεσμώτες των Σκιών τύλιξαν σαν αόρατος ιστός το νου μου κι με αγωνία περίμενα την κάθε εξέλιξη. Συγκαταλέγω το βιβλίο στο τοπ 5 όσων διάβασα φέτος .Δεν ήταν όμως ούτε το εξώφυλλο που προσέλκυσε αν κι με τον δικό του ανάλαφρο και ανεπαίσθητο τρόπο καθώς σκιαγραφεί το περιεχόμενο αλλά η περίληψη του οπισθόφυλλου , η οποία κι φυσικά σαν λάτρης του μεταφυσικού μυθιστορήματος σκέφτηκα πως αμέσως θα κοσμεί την βιβλιοθήκη μου.

  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τολμώ να πω κι χαίρομαι γι αυτό , με εξέπληξε η σύνδεση το γεγονότων στην αρχή του βιβλίου καθώς ανακάλυψα δεν πρόκειται δράμα για εποχής αλλά περιπέτεια στο σύγχρονο κόσμο ..

  'Ένιωσα τα εφηβικά σκιρτήματα και την έπαρση της αντιζηλίας. Ενθουσιαστικά με την επιμονή κι το κυνήγι ενός στόχου κι απογοητευτικά με τα εμπόδια. Αντίκρισα την περηφάνια και την λογική να κρατάει "ομήρους" τους χαρακτήρες .Δυσανασχέτησα με τα αδίστακτα μέσα διεκπεραίωσης της εκπλήρωσης του σκοπού .Τα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα σωστού κι λάθους ..To αδυσώπητο κυνήγι , τους απεσταλμένους εχθρούς, Μα το τέλος με δικαίωσε δίνοντας μια χαρακτηριστική υπογραφή σαν επίλογο.. Μια μακρινή δικαίωση για όλους τους χαρακτήρες απαλλαγμένη από το μίσος και την μισαλλοδοξία .

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα