Ένα παιδι από το πουθενά - Άλκη Ζέη

Γράφτηκε από την

alki zei ena paidi apo to pouthenaΌτι κι να γράψεις για την σπουδαία συγγραφέα, Άλκη Ζέη είναι λίγο καθώς η πολυβραβευμένη λογοτεχνική πορεία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ταξιδεύοντας τις μέσα από τα έργα της, ενώ η συμβολή της στον πολιτισμό είναι αξιοθαύμαστη καθώς τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. 

«Το ένα παιδί από το πουθενά» είναι ένα σύγχρονο και υπέροχο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους. Σκοπός του μέσα από την γραφή της Άλκης Ζέη να εισάγει τις νεότερες γενιές αλλά και να ενθυμίσει στις μεγαλύτερες ανθρωπιστικά μηνύματα. Μέσα από γρήγορες εναλλασσόμενες εικόνες ο κάθε νεαρός αναγνώστης έρχεται σε επαφή με κοινωνικά θέματα τα οποία αποτελούν τροφή προς σκέψη, θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό καθώς απασχολούν τις παθογένειες της κοινωνίας και αφυπνίζουν στα παιδιά ευαισθησίες κι φυσικά την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. 

Το βιβλίο πραγμαγματεύεται θέματα όπως η απώλεια, η οποία σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας σημαδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Η προσέγγιση της καθημερινότητας μέσα από τα μάτια των παιδιών και η ικανοποίηση της περιέργειας, η αναζήτηση της ρίζας και συνεπώς διαπίστωση του θεμελιώδους ερωτήματος της υπαρξιακής ταυτότητας. Το αναγνωστικό κοινό θα ταξιδέψει στις ανησυχίες της σχολικής αίθουσας. Τις έριδες και τα πρώτα σκιρτήματα, τον εκφοβισμό που οφείλει να εξαλειφτεί ως φαινόμενο της εποχής μας και να εισάγει τους ανθρώπους στις θεμελιώδες αξίες του ανθρωπισμού.

Επίσης μέσα στο κείμενο σημειώνεται η αγάπη για την πατρίδα. Το θάρρος και η αυτοθυσία για το ιδεώδες. Οι ένδοξες γραμμές της προσωπικής ιστορίας. Μια ιστορία που ο Ίκαρος (πρωταγωνιστής) ανακαλύπτει βήμα - βήμα. Και παρά το χάσμα γενεών ο νεαρός θα μάθει για το πολυτεχνείο και την σημαντικότητα των αγώνων για διαχρονικά μηνύματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα την ελληνική κοινωνία. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».  Ενάντια σε κάθε μορφή φασιστικής βίας ή τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Με έξυπνο τρόπο ξεδιπλώνονται τα κοινωνικά στερεότυπα μιας και τα «φαινόμενα απατούν», τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, την προσφυγιά, την προσφορά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο ανεξαρτήτως διακρίσεων. Μια προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι ανατομικά ίδιοι, με παρόμοιες ανησυχίες παλεύουν στον αγώνα της επιβίωσης. Πάνω από όλα οι ψυχές που δράττουν τα αστέρια αναζητώντας τα χνάρια της προσωπικής τους ευτυχίας και φτιάχνουν έναν συλλογικό κόσμο απαλλαγμένο από παθογένειες.

Τελευταία ίσως όμως και το πιο σημαντικό η σημασία της «Μητρότητας». Του πλάσματος εκείνου που ορίζει την αφοσίωση, την φροντίδα και την δοτικότητα στην ανατροφή οποιαδήποτε έμβιου όντος, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καρδιάς και της πραγματικότητας του. Επίσης στον ίδιο παράγοντα αξιολογούνται έννοιες όπως η φιλία και η φιλοζωία καθώς ο συναισθηματικός δεσμός, η ανιδιοτελής αγάπη και η ζωηρή προσοχή για "ό,τι" νοιαζόμαστε αποτελεί θεραπευτικό συναίσθημα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

 Ο επίλογος της εργογραφίας της Ζέη, μετουσιώνεται σε ταξίδι παρακαταθήκη για τις επόμενες  γενιές!  

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα