Η Εκδίκηση της Σειρήνας - Λία Αραμπατζή

Γράφτηκε από την

seirinas cover 510x749"Όταν ανακαλύπτεις ένα καλά κρυµµένο µυστικό, µπορεί εύκολα να γκρεµιστεί ο τέλειος κόσµος που οι άλλοι κατάφεραν να χτίσουν γύρω σου. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβε η Λυδία, και το έµαθε µε τον χειρότερο τρόπο.
Η δολοφονία του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, στο εστιατόριο της Λυδίας µε το όνοµα «Sirena» θα οδηγήσει σε µια σειρά από ανατροπές.
Ο υπεύθυνος του τµήµατος ανθρωποκτονιών, Φίλιππος Αντωνίου, θα προσπαθήσει να λύσει το µυστήριο, πατώντας πάνω στα παραπλανητικά στοιχεία της όµορφης Λυδίας. Θα καταφέρει η πονηρή «σειρήνα» να παρασύρει τον καχύποπτο αστυνοµικό, ακόµη και αν αυτό σηµάνει την καταστροφή τους;
Ένα δυνατό µυθιστόρηµα που οδηγεί στο συµπέρασµα πως η λογική δεν χωράει σε µία υπόθεση εκδίκησης" (οπισθόφυλλο).

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που με τράβηξε αρχικά σαν "Σειρήνα" είναι το εξώφυλλο και στη συνέχεια η υπόθεση της δολοφονίας του υπουργού εξωτερικών Ελλάδας, γιατί με κέντρισε ιδιαίτερα το τι σχέση μπορεί να έχει ένας υπουργός με μία ιδιοκτήτρια εστιατορίου. Και η έκπληξη μου ήταν μεγάλη και ευχάριστη, καθώς ενώ είχα στο μυαλό μου ένα πολιτικό - αστυνομικό βιβλίο, από τις πρώτες σελίδες συνειδητοποίησα ότι είναι ένα κοινωνικό - ψυχολογικό - αστυνομικό βιβλίο. Μία πολύπλευρη ιστορία, η οποία σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι τέλους. 

Η δολοφονία του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας βάζει μπρος την "Εκδίκηση της Σειρήνας" και πυροδοτεί μία θύελλα συγκλονιστικών εξελίξεων και αποκαλύψεων. Η Λυδία θα έρθει αντιμέτωπη με τον Φίλιππο, τον αστυνόμο των ανθρωποκτονιών που έχει αναλάβει την υπόθεση, και η εκδίκηση κινδυνεύει να χαθεί. Τι είναι αυτό που έχει πυροδοτήσει το μένος της Λυδίας; Πώς συνδέεται ένας ευυπόληπτος πολίτης, ένας εκπρόσωπος της εξουσίας με την Λυδία; Ποιοι έχουν σειρά; Ή πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό; Η γυναίκα και η ερωμένη του υπουργού είναι τόσο αθώες όσο θέλουν να φαίνονται; Και ο νεκρός γιος του υπουργού τι ρόλο παίζει στην υπόθεση; Ο αστυνομικός Φίλιππος Αντωνίου θα καταφέρει να εισχωρήσει στις σκοτεινές σκέψεις της Λυδίας ή θα παρασυρθεί από την ομορφιά της και θα χάσει τον δρόμο του προς την δικαιοσύνη; Η δολοφονία θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά. Μυστικά, που όσο κι αν θάφτηκαν, βρήκαν τον τρόπο να στοιχειώσουν τους πρωταγωνιστές μας και να οδηγήσουν σε έναν καταιγισμό αποκαλύψεων και σε μία ανελέητη εκδίκηση. Το ημερολόγιο 

 Η Λία Αραμπατζή μας προσφέρει μία δυνατή αστυνομική, ψυχολογική, κοινωνική ιστορία μέσα από την εκδίκηση της Σειρήνας, η οποία σε κρατάει μέχρι να έρθει η κάθαρση! Με αναδρομές στο παρελθόν με το ημερολόγιο της Άρτεμις η συγγραφέας συνδέει το παρόν με το παρελθόν και προσφέρει με δόσεις τα στοιχεία εκείνα, τα οποία οδηγούν στη λύση του μυστηρίου. Η ιστορία της Άρτεμις συγκλονίζει τον αναγνώστη. Και ενώ είχα φανταστεί τι πιθανότατα είχε συμβεί, η "εξομολόγησή" της  με ανατρίχιασε. Η "εξομολόγηση" της εξηγεί το μένος της Λυδίας. Και εδώ έρχεται η τέχνη της συγγραφέας στην καλή χρήση της γλώσσας, χωρίς υπερφίαλες περιγραφές, γραφή απλή, καθημερινή, αληθινή, που σε κάνει να ταυτιστείς με τους ήρωες και σε γεμίζει έντονα συναισθήματα. Πόνεσα και έκλαψα για την Άρτεμις, κατανόησα και δικαιολόγησα ως ένα σημείο την Λυδία. Πόσο εύκολο είναι να μείνει αλώβητη μία γυναίκα όταν έρχεται αντιμέτωπη με την κακοποίηση; Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει από την θέση του θύματος; Και φυσικά θύμα δεν είναι μόνο η γυναίκα που δέχεται την κακοποίηση, θύματα είναι και όλοι όσοι είναι στο οικογενειακό της περιβάλλον. Και τα θύματα αυτά τις περισσότερες φορές αντιδρούν ακραία. Πιο σύγχρονο από ποτέ, η εκδίκηση της Σειρήνας μας φέρνει αντιμέτωπες με ένα από τα πιο προβλήματα της σημερινής, προοδευτικής, ελεύθερης, κοινωνίας! 

Και ένα άτομο που άμεσα ή έμμεσα έζησε την κακοποίηση, γνωρίζει τον έρωτα. Μπορεί μία γυναίκα με τέτοιες αναμνήσεις να αγαπήσει; Η Λυδία θα καταφέρει για χάρη του έρωτα να θεραπεύσει τις πληγές της; Το πάθος και η έλξη των ματιών του αστυνόμου θα καταφέρουν να σπάσουν τον πάγο της καρδιάς της και να σταματήσει την εκδίκηση που έχει ως στόχο; Τελικά, είναι τόσο δυνατή και ψυχρή, όσο θέλει να δείχνει; Και ο Φίλιππος θα ακούσει το ένστικτό του ή η Σειρήνα θα τον παρασύρει σε λάθος διαδρομές; Ο επαγγελματισμός του θα κερδίσει" την καρδιά του; Και όταν η αλήθεια σκάσει μπροστά του σαν πυροτέχνημα, θα καταφέρει να το διαχειριστεί; Μπήκα στη θέση του, προσπάθησα να σκεφτώ τι θα έκανα στην θέση του. Υπηρέτης της δικαιοσύνης, υποστηρικτής του νόμου και της τάξης, οπαδός της επιβολής ποινών σε κάθε αδίκημα, θα έρθει σε κόντρα με το πάθος, την φλόγα των ματιών της Λυδίας. Θα επιβιώσει συναισθηματικά; Και η απάντηση φέρνει την ηρεμία στην ψυχή, γιατί ναι όλα στην ζωή δεν είναι άσπρο και μαύρο. Υπάρχουν και οι αποχρώσεις. Και αυτές πρέπει να τις υπολογίζουμε συχνά στις αποφάσεις μας. 

Δύο άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι παράλληλα... Ένας συνδυασμός εκρηκτικός... Μία ιστορία γεμάτη ένταση, μίσος, εκδίκηση, πάθος... Μία ιστορία που στο τέλος θα φέρει την κάθαρση, όπως σε κάθε ιστορία με έντονα συναισθήματα. 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα