Η Κοντυλένια του νησιού - Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Γράφτηκε από την

i kontilenia tou nisiou Ioustini Fragkoyli Argyri"Η Κοντυλένια είναι όπως την περιγράφει το όνομά της, μια πεντάμορφη ηρωίδα του Μεσοπολέμου που έζησε στο Μεγανήσι, το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα.

Η ομορφιά της έγινε ξακουστή, τη ζωγραφίζανε οι μάστορες στα ταβάνια όταν χρωμάτιζαν τα σπίτια, την κεντούσανε κομπλέν στις «πάντες» οι ανύπαντρες κοπέλες, την υφαίνανε στα διακοσμητικά του τοίχου οι μανάδες, την τραγουδούσανε οι λυράρηδες στα πανηγύρια..."

Το πρόσωπό της ήταν καμωμένο με το κοντύλι, όλα τα χαρακτηριστικά της ζυγιασμένα και καλοβαλμένα πάνω στην κατάλευκη επιδερμίδα που ήταν αψεγάδιαστη λες κι ο Θεός πήρε ένα κοντύλι  και τη ζωγράφισε...
Το σώμα της ψηλό και στητό, το στήθος της ομορφοφτιαγμένο, ο λαιμός της σαν του κύκνου... Το παρουσιαστικό της επιβεβαίωνε το όνομα που της έδωσε ένα ολάκερο χωριό. Κοντυλένια...

Λένε πως από την τόση ομορφιά ό,τι άγγιζε καιγόταν, τα φυτά μαραίνονταν, οι βρύσες στέρευαν, η θάλασσα φουρτούνιαζε. Διηγούνται πως ήταν τόσο εκθαμβωτική η όψη της που όταν την αντίκριζαν τα ζώα μπερδεύανε τα πόδια τους και γλιστρούσαν στον γκρεμό…

Αυτή, λοιπόν, η Κοντυλένια που όλοι την ερωτεύθηκαν, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και γέροι, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γυναίκα έμελλε νά ’χει τύχη δεμένη με μια προαιώνια κατάρα... αυτήν της εύθραυστης τελειότητας! (οπισθόφυλλο)

Αυτή την Κοντυλένια θα γνωρίσουμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της κυρίας Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη. Και είναι τόσος ο πόνος της ιστορίας της που πραγματικά στη σκέψη και μόνο ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία, λες «όχι δεν μπορεί, όλα αυτά να συνέβησαν σε ένα μικρό κορίτσι».

Εποχή του Μεσοπολέμου και στο Μεγανήσι, ένα καταπράσινο νησί απέναντι από την Λευκάδα, γεννιέται ένα απόγευμα μέσα σε μια κάμαρα ένα μωρό, ένα γλυκό κοριτσάκι. Και ήταν τόση η ομορφιά της που η μητέρα της αμέσως της έδωσε το όνομα Κοντυλένια. Γιατί τα πάντα πάνω της ήταν «ζωγραφισμένα» με το κοντύλι.

Όμως, η μητέρα της δεν άντεξε την ταλαιπωρία και την αιμορραγία της γέννας και έτσι η Κοντυλένια και τα τέσσερα της αδέρφια μένουν ορφανά από μητέρα. Η Κοντυλένια μεγαλώνει με ένα πατέρα δυνάστη, έναν πατέρα που την κατηγορεί για τον θάνατο της μητέρας της, έναν πατέρα έρμαιο των παθών του. Και με τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια που ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να δείχνουν.

Μοναδική ακτίνα ελπίδας ο γάμος. Όμως, η Κοντυλένια δεν θα συμβιβαστεί. Παρά την φτώχεια της, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει, παρά τη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη, η Κοντυλένια θα ακολουθήσει τη συμβουλή τη γιαγιά της και θα έχει ως μοναδικό της στόχο να παντρευτεί έναν οικονομικά ανεξάρτητο άντρα, ευκατάστατο, απέναντι από τον Μεγάλο Τόπο. Ευχή και κατάρα έδωσε η γιαγιά στην εγγονή. Να μην παντρευτεί συγχωριανό της, αλλά άρχοντα από τον Μεγάλο Τόπο, να γίνει κυρά και αρχόντισσα. Και ήταν αυτή η ευχή και κατάρα μαζί με την ευλογία και κατάρα της ομορφιάς της που σημάδεψε τη ζωή της Κοντυλένιας και έδειξε πόσο εύθραυστη είναι τελικά η τελειότητα!

Η κυρία Φραγκούλη – Αργύρη Ιουστίνη παρουσιάζει με εκπληκτικό τρόπο την εποχή του Μεσοπολέμου το Μεγαλονήσι της Λευκάδας, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, τις επικρατούσες αντιλήψεις για τη γυναίκα και τη θέση της μέσα στην κοινωνία. Η Κοντυλένια, πρόσωπο υπαρκτό, εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κοριτσιών της εποχής εκείνης. Από μικρή το μόνο που γνώρισε ήταν το μίσος του πατέρα της, το ξύλο, την ταπείνωση και φυσικά την υποταγή σε ότι διέταζε ο αφέντης του σπιτιού. Μια εποχή σκληρή για τη γυναίκα, όπου μόνη διέξοδος φάνταζε ο γάμος. Η Κοντυλένια γνώρισε τον πόνο στο έπακρο. Η ομορφιά της ήταν ακριβώς αυτό που της είχε πει η γιαγιά της. Ευλογία και κατάρα μαζί. Την αγάπησαν πολλοί, την πόθησαν περισσότεροι, όμως η Κοντυλένια δεν είχε μάτια για κανέναν. Η Κοντυλένια αφοσιώθηκε για όλη της τη ζωή στον έναν και μοναδικό άντρα που ερωτεύθηκε. Έναν έρωτα που την οδήγησε στην τρέλα.

Ο πατέρας της Κοντυλένιας, ο Χριστόφορος, ενώ μεγάλωσε με αγάπη και φροντίδα από τη μητέρα του, έγινε ένας τύραννος όταν ο ίδιος έκανε οικογένεια. Αιτία; Η μη πραγματοποίηση της επιθυμίας του να αποκτήσει χωρίς κόπο χρήματα. Η ζήλια για τις ζωές των άλλων, καθώς πίστευε ότι όλα του πήγαιναν στραβά. Και όσο αδυνατούσε να βγάλει εύκολο χρήμα, τόσο κατρακυλούσε στο πιοτό. Και γινόταν βίαιος και ξεσπούσε στη γυναίκα του και μετά στην κόρη του. Οι φωνές του, οι τραμπουκισμοί του, τον είχαν κάνει τον φόβο του χωριού και κανένας δεν ήθελε επαφή μαζί του. Και το τέλος του ήταν ακριβώς αυτό που του έπρεπε. Μοναχικό. Διαβάζοντας το τέλος του σκεφτόμουν «Τελικά, πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι». Κανένας δεν λυπήθηκε. Εκτός από τα παιδιά του, ελάχιστοι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

Τα αδέρφια της Κοντυλένιας, κάθε ένα με τα δικά του προσωπικά θέματα, με τις δικές τους ανησυχίες, με τους φόβους τους, προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τέσσερα αδέρφια διαφορετικά. Με φωνές και τραμπουκισμό ο Νικηφόρος, με πίστη στο Θεό και λόγια παρηγοριάς ο Βελισάριος, με δραπετεύσεις στη φύση και στα κοπάδια του ο Έκτορας, με υπερηφάνεια, ευαισθησία και αξιοπρέπεια ο Λεωνίδας, έδειχναν την «αγάπη» τους στην Κοντυλένια. Μία αγάπη που μόνο η Κοντυλένια μπορεί να νοιώσει, κοιτώντας βαθιά μέσα στα μάτια τους.

Τέλος, οι δύο άντρες στη ζωή της Κοντυλένιας. Ο Αντώνης, ο παιδικός της φίλος, ο οποίος από πιτσιρικάς μπλέκεται στα δίχτυα της ομορφιάς της Κοντυλένιας και μοναδικός σκοπός της ζωή του είναι να την παντρευτεί. Όμως, η Κοντυλένια περιμένει τον άρχοντα από τον Μεγάλο Τόπο και είναι σκληρή, απότομη και πικρόχολη απέναντι στον Αντώνη. Και εκεί που προσπαθεί να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα, εκεί στεναχωριέται όταν τον βλέπει θλιμμένο και του εξηγεί ότι τον αγαπά σαν φίλο, σαν αδερφό.

Και φυσικά ο Μενέλαος. Ο άντρας που σημάδεψε την ζωή της, την ψυχή της, το είναι της. Ένας έρωτας που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ένας έρωτας που κατέληξε σε τραγωδία. Ένας έρωτας που έδειξε στην Κοντυλένια ότι η ομορφιά της είναι η καταστροφής της. Ένας έρωτας αδιέξοδος. Ένας έρωτας με μυστικά. Μυστικά θανάσιμα. Μυστικά που αν έβγαιναν στο φως θα ήταν όλα αλλιώς. Ο Μενέλαος είναι ένας τραγικός νέος, που έχει τα πάντα και τίποτα. Ερωτεύεται ολοκληρωτικά την Κοντυλένια και της κάνει πρόταση γάμου. Μέσα από την αγάπη του, μέσα από τις πράξεις του φαίνεται η απόγνωση που βιώνει μέσα του. Και η απόγνωση αυτή θα τον οδηγήσει στην παράνοια και την Κοντυλένια στην τρέλα.

Συμπορευτείτε με την Κοντυλένια, νοιώστε τον πόνο της, την απελπισία της, τον έρωτά της. Θαυμάστε το μεγαλείο της καρδιάς της και κρατήστε αυτό μέσα στην καρδιά σας. Η ομορφιά όσο εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Η τελειότητα είναι εύθραυστη.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα