Καθρέφτες και Είδωλα - Έλενα Γκίκα – Πετρουλάκη

Γράφτηκε από την

katrheftes kai idola«Μυστικά, ψέματα και ανομολόγητες ενοχές. Εγκλήματα που αναζητούν επιτακτικά τους δράστες τους. Η υπέρτατη θυσία μιας μάνας που ζητά δικαίωση.
Μέσα από το κελί της η Στέλλα αφηγείται. Περιδιαβάζει στις φτωχογειτονιές της στερημένης παιδικής ηλικίας της∙ στους κακόφημους δρόμους της εφιαλτικής εφηβείας της∙ στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου ακόνισε το μυαλό και την ψυχή της, αποφασισμένη να δώσει αξία και νόημα στην ύπαρξή της∙ στις δικαστικές αίθουσες όπου της έταξαν μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου∙ στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Μόραλη, όπου έλπιζε ότι θα δραπετεύσει οριστικά από τη μοίρα της, ότι θα βρει τον έρωτα, τη θαλπωρή και τη γαλήνη.
Όμως, η ζωή δε μένει ποτέ απλήρωτη. Η συνάντηση με το πεπρωμένο είναι αναπόδραστη. Και η Στέλλα πρέπει να επιλέξει τον καθρέφτη της και να αποδείξει από τι είναι φτιαγμένη. Κι ύστερα να κοιτάξει το είδωλό της κατάματα, διεκδικώντας την εξιλέωση και την ελπίδα που η ζωή τής αρνήθηκε» (οπισθόφυλλο).

Το βιβλίο αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι διαμάντια αναγνωστικά βρίσκονται παντού, αρκεί να ψάξεις και να βρεθεί κάποιος να στο προτείνει. Το συγκεκριμένο μου το έδωσε μία γνωστή μου, φίλη της συγγραφέας. «Διάβασέ το, θα σε εντυπωσιάσει» μου είπε, καθώς ήξερε ότι ιστορίες με φόνους, φυλακές, και τα σχετικά με εξιτάρουν και μου αρέσουν ένα τικ παραπάνω … Και ξεκίνησα, λοιπόν, να διαβάζω τους «Καθρέφτες και Είδωλα» … Και κλείνοντας το βιβλίο απλά σκεφτόμουν όλα αυτά που ένοιωσα και όλα αυτά που με συγκλόνισαν … Κλείνοντας το βιβλίο ήθελα μερικές μέρες μετά να αποφορτιστώ συναισθηματικά…

Η Στέλλα βρίσκεται στις φυλακές. Για φόνο. Και αποφασίζει να ξεδιπλώσει την ιστορία της ζωή της στην συγκρατούμενή της, έτσι ώστε να καταλάβει γιατί οδηγήθηκε στον φόνο. Και η Στέλλα ξεδιπλώνει την δύσκολη παιδική της ηλικία, τα σκληρά χρόνια της εφηβίας της, τον αγώνα της να σπουδάσει και να πετύχει στη Νομική, την γνωριμία της με τον καταξιωμένο ποινικολόγο Δημήτρη Μόραλη, τον γάμο τους, την προσπάθειά της να ενταχθεί σε μία δυσλειτουργική οικογένεια, την προσπάθειά της να την αγαπήσουν τα παιδιά του, την αποκάλυψη τραγικών μυστικών … Μυστικών που την οδήγησαν στον φόνο.

Η Στέλλα είναι μία γυναίκα που από μικρή ένοιωσε τον φόβο, βίωσε τον τρόμο, στερήθηκε την μάνα της, έμεινε μόνη της και πάλεψε για την επιβίωσή της … Δίπλα της άνθρωποι που της πρόσφεραν βοήθεια και άνθρωποι που την κορόιδεψαν, την εκφόβισαν. Η Στέλλα απέναντι σε όλους αυτούς προσπάθησε να σταθεί με δύναμη και ήθος. Όμως, πολλές φορές επηρεάστηκε από τα σνυαισθήματα των άλλων και οδηγήθηκε σε πράξεις εκτός ορίων.

Η Στέλλα είναι ο καθρέφτης και όλοι άλλοι τα είδωλα. Και στον καθρέφτη αυτόν αντικατοπτρίζονται τα συναισθήματα των ειδώλων. Και ο καθρέφτης προσπαθεί να μείνει ανεπηρέαστος και να μην σπάσει.

Θα καταφέρει η Στέλλα να αντιμετωπίσει όλα όσα την κατατρέχουν; Θα καταφέρει να σταθεί όρθια; Θα καταφέρει να παλέψει με τα «θηρία» που θα βρεθούν στον δρόμο της; Θα καταφέρει να συντρίψει τα είδωλα που στόχο έχουν να την εξαθλιώσουν ψυχολογικά; Και ποιο είναι το κίνητρο εκείνο που θα της δώσει δύναμη να παλέψει; … Η αγάπη φυσικά …

Και αυτό είναι η ουσία της ιστορίας … Η αγάπη και μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για αυτήν … Η αγάπη μέσα από όλες της τις εκφάνσεις. Η αγάπη της μάνας, η αγάπη των φίλων, η αγάπη του συντρόφου … Η αγάπη που δεν έχει όρια …

Μέσα από την ιστορία της Στέλλας ξεπροβάλλει η αληθινή, ανιδιοτελής αγάπη. Και ιδιαίτερα η αγάπη της μάνας που φτάνει μέχρι τη θυσία για χάρη του παιδιού της. Μία αγάπη που δεν στερεύει ποτέ. Μία αγάπη φάρος για τη ζωή των παιδιών. Μία αγάπη που μεταμορφώνει τη μάνα σε λαίαινα προκειμένου να σώσει το παιδί της. Και είναι η αγάπη αυτή που διαμορφώνει τον άνθρωπο και όταν την πάρει στο έπακρο, τότε μπορεί να την προσφέρει και αυτός χωρίς δισταγμούς. Κάτι το οποίο κάνει η Στέλλα όταν έρθει η ώρα.

Μέσα από την ιστορία της Στέλλας ξεπροβάλλει η αγάπη για τον σύντροφο, για τον άνθρωπο που αποφασίζουμε να είναι δίπλα μας μια ζωή. Μία αγάπη που μπορεί να φτάσει μέχρι τα άκρα. Μία αγάπη για όλα τα μέλη της οικογένειας του συντρόφου σου. Μία αγάπη που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αυτοθυσία, προκειμένου να υπερασπιστεί και να προστατεύσει αυτόν που αγαπά.

Μέσα από την ιστορία της Στέλλας ξεπροβάλλει το πόσο οι επιλογές των γονιών και τα λάθη τους επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών. Αυτό που λέμε «Αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα». Αμαρτίες που ακολουθούν όχι μόνο αυτούς που τις διαπράττουν, αλλά κυρίως τα παιδιά αυτών. Αμαρτίες που έρχονται να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Αμαρτίες που κάνουν τον άνθρωπο σκληρό και ευάλωτο συγχρόνως.

Μέσα από την ιστορία της Στέλλας η Έλενα Γκίκα – Πετρουλάκη προσφέρει με την απλή, ήρεμη, έντονη όταν πρέπει γραφή της, μία ιστορία συναισθηματική, ανατρεπτική, ξεχωριστή … Μία ιστορία για το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής!

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα