Ο Κύκλος των Ψυχών - Σοφία Ζαρκαλή

Γράφτηκε από την

 Τι είναι άραγε η ψυχή;kiklos ton psixon sofia zarkali

 Μήπως η φαιά ουσία της ύπαρξης; Και αν ναι, πως τονίζεται η αξία της;

 Δυο ημερομηνίες σε μια ταφόπλακα και ο επίλογος μιας ληξιαρχική πράξης επισφραγισμένος με μια κρατική σφραγίδα; Το θαύμα της γέννησης; Οι ατελείωτες δράσεις, η συνεχής κατάκτηση τόσο της γνώσης αλλά και της καταξίωσης; Η υπερπήδηση αθέμιτων εμποδίων σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων; Ένα συνονθύλευμα από ευτυχισμένες, μα αντιστοίχως βαθιά φορτισμένες στιγμές κατά την αντίστροφη  μέτρηση της υπόστασης;

 Λοιπόν μέσα από το ολοζώντανο αλληλεπιδραστικό φιλμ εικόνων η ψυχή περιπλανάται.  Βυθίζεται από τον επουράνιο κόσμο των αιθέρων στο χαοτικό στρόβιλο της γήινης ατμόσφαιρας. Ταξιδεύει σε έναν ατέρμονο κύκλο στον άξονα του χωροχρονικού συνεχές, με πολλαπλές πιθανές παραλλαγές κατά την κοσμική σύμπτυξη συχνοτήτων.  Γραμμάρια κοσμικού αιθέρα, κρύβουν την σοφία του σύμπαντος.  Αναζητούν τη συλλογή εμπειριών και  απελευθερώνονται μπρος την ολότητα της συμπαντικής Ενσυναίσθησης. Η ψυχή υποκινείται από τον έρωτα, τον θεό - επουράνια δύναμη που την τροφοδοτεί με ζωογόνα κίνητρα και σπινθηροβόλες σκέψεις κατά το δυσχερές εγχείρημα της. Η ισχυρή  θέληση προκαλεί αναταραχή στις χορδές της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.  Θα ταλαιπωρηθεί, θα λυγίσει, ίσως κιόλας θα αποτύχει για τα θνητές προδιαγραφές, αλλά θα θριαμβεύσει, γιατί ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τις βουλές του “Ανώτερου Νου”  οποίος κινεί τα γρανάζια της κοσμικής υπεροχότητας. Με την πάροδο των αιώνων στην ροή της Ιστορίας έχουν αναπτυχθεί θρησκείες κι δοξασίες με φιλοσοφικές προεκτάσεις. Και παρότι οι περισσότερες αναφέρονται στον ενάρετο βίο αλλά και την συνέχεια πέρα από τον θάνατο, έως την ύστατη κρίση. Υπάρχουν και οι Ανατολικοι λαοί που βρίσκουν τυραννική την συνεχή ενσάρκωση μιας και είναι αναγκαία η αποδέσμευση της από τα δεινά του υλικού κόσμου.

 Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά στον πλανήτη των άχραντων ψυχών. Ανθρώπινα  συναισθήματα, αλήθειες αρετές και πάθη προσωποποιούνται ως «αγγελικές» ή «κακόβουλες» οντότητες, στο αιθερικό πρίσμα μεταξύ του Φωτός και του Σκότους. Το δόλιο σχέδιο του «Παγιδευτή της Αλήθειας» με σκοπό την επίταξη της «Φλογοβόλας Αγάπης» επηρεάζει τόσο την αρμονία της Τάξης των δυο αντίθετων στρατοπέδων αλλά και την προσήλωση του ενδιαφέροντος των φωτεινών πλασμάτων στον ατέρμονο πόλεμο μεταξύ του Ανυπέρβλητου Φωτός και του Σκοτεινού Λυράρη. Λίγο πριν την ενσάρκωση τους στην Γη δίνουν ένα όρκο, ο οποίος θα αφυπνίσει την ψυχή τους αλλά κι θα καθορίσει το μέλλον τους ακολουθώντας το μονοπάτι της ζωής τους. Η ομορφιά της απλότητας αντιμάχεται στο δαίμονα της επιθυμίας. Σύμφωνα με την εκάστοτε κλάση και κατά το βιωματικό ταξίδι τους με σκοπό την νίκη ενός εκ των δυο πλευρών, οι  πλέον ενσαρκωμένοι Μεταξένια κι ο Ατιδέας θα συναντήσουν συμμάχους αλλά κι εχθρούς, οι οποίοι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα τους όπως η Εύχαρις, η οποία αναζητά  να συλλέξει τα χαμένα κομμάτια του εαυτού της καθώς είναι διαχωρισμένη σε ψυχή σώμα κι πνεύμα. Η Ρέιβεν, η Αρχιερέα του Σκότους, βάναυση τιμωρός της ευτυχίας. Ο εσωστρεφής Σωτήρης ποθεί την αναγνώριση του πεπρωμένου του. Όλοι οι παραπάνω καθώς οι συμπρωταγωνιστές τους, δοκιμάζονται προσπαθώντας ο καθένας να τιθασεύσει τους δαίμονες και τα πάθη του. Αναζητούν την αγάπη, την ευτυχία, την ελευθερία και την φυσικά την εξιλέωση!

 Το αξιοθαύμαστο με τον «Κύκλο των ψυχών» είναι ότι το περιστρέφεται γύρω από την «Ελεύθερη Βούληση»  δώρο που πρόσφερε απλόχερα ο Θεός(Ανυπέρβλητο Φως)  στα κάθ’ εικόνα και ομοίωση δημιουργήματά, του ενώ ο Εωσφόρος(Σκοτεινός Λυράρης) χειρίζεται με περίσσια πονηριά, χάρη και σκοτεινά τεχνάσματα τις ευαίσθητες χορδές τους παρουσιάζοντας αχαλίνωτους πειρασμούς, σπέρνοντας την αμφιβολία κι συνεπώς την διχόνοια ανάμεσα τους. Η «Ελεύθερη Βούληση» είναι μια ανίκητη δύναμη ενάντια στα θεσπισμένα επουράνια «Πρέπει». Ακόμη και η εθελούσια υποταγή σε κανόνες ή στον "Υπέρτατο Σκοπό" με στόχο μπορεί να ανατραπεί σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου με ένα καινούργιο «Θέλω» ικανό να αποδεσμεύσει την ψυχή από τον ισχυρότερο ζοφερό εγκλωβισμό και να απελευθερώσει τις δυνάμεις του πεπρωμένου, οι οποίες ωθούν αδράχτι της μοίρας προς την πολυπόθητη Ελευθερία!

 Το βιβλίο ανασύρει τα ατοπήματα της αμαρτίας, τις θανάσιμες παγίδες που μπορεί κάποιος να υποπέσει μπρος την εκστατική ικανοποίηση της απόλυτης κυριαρχίας. Το γεγονός ότι όχι μόνο το υποψήφιο άτομο χάνει τον εαυτό του κατά την αυτοκαταστροφικής πορεία του αλλά και τυφλωμένο από μένος δεν διστάζει να θυσιάσει  στο βωμό του κέρδους ακόμη και τους οικείους του  πατώντας τους άγραφους ηθικούς νόμους, σερνάμενος από την  πλασματική ευτυχία, στάχτες ονείρων μπρος την ολότητα της  ύπαρξης. Οι αποχρώσεις της νέμεσις κάθε χαρακτήρα βασίζονται στο βάρος των πράξεών του.

 Η ροή του κειμένου ακολουθεί τον άξονα της αφήγησης, εναλλασσόμενα κεφάλαια πληροφορούν  για τις δράσεις των ηρώων  και πυροδοτούν την εξέλιξη της πλοκής. Συνοπτικά ταξίδια στο παρελθόν σκιαγραφούν το υπόβαθρο των χαρακτήρων, ενώ δεν λείπουν ως σημεία κλειδιά οι ανατροπές, οι οποίες κλιμακώνουν την αγωνία του αναγνωστικού κοινού προσφέροντας την απαραίτητη συναισθηματική κορύφωση. Το τέλος του έργου θα θα του προσφέρει τόσο ηθική πληρότητα αλλά και ικανοποίηση, μιας κι μέσα από την περιπέτεια της Μεταξένιας και του Ατιδέα συναντήσει καταστάσεις γνώριμες όπως σκοτεινά παιχνίδια του νου, ηθικά διλήμματα αλλά και μέσα από εσωτερικό διάλογο με τον ανώτερο εαυτό(διαλογισμό), «μεθόδους» να αντιμετωπίσει τις δυσχερείς καταστάσεις που ξεπηδούν ως εμπόδια στην καθημερινότητα του, να αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις, να βελτιώσει τα ατοπήματα αλλά και την ποιότητα ζωής μέσα από την αγάπη και τις διδαχές της γνώσης, της ομόνοιας, της πίστης και της ελπίδας.

 Η πένα της συγγραφέως  είναι ωριμότερη, μεστή ύστερα από δυο βιβλία,  το ύφος του πονήματος της ξεχειλίζει από εκλεπτυσμένο λόγο, σεβασμό, λυρισμό και ευαισθησίες. Η αφήγηση συγκρατεί το κύριο μέρος της δομής του κειμένου. Ενώ επεξηγηματικοί διάλογοι συμβάλλουν στην κατανόηση των ρίσκων αλλά και την κρίση των ηθικών διλημμάτων, που οι πρωταγωνιστές καλούνται να επιλέξουν. Προσωπικά θα ήθελα πιο μικρούς τακτικούς διαλόγους σε έκταση για πιο ξεκούραστη κατανόηση. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η συγγραφέας είναι ευφάνταστα εφευρετική κατά την ονοματοδοσία των χαρακτήρων και την  αφθονία γεγονότων γοητεύοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Επίσης ξεχωρίζει η σελιδοποίηση του βιβλίου με την λίστα περιεχόμενων (στην αρχή) και  τα διακοσμημένα τιτλοφορημένα κεφάλαια.

 Και μιας που αναφερόμαστε σε μεταφυσικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής δεν θα μπορούσε να λείπει από το προσκήνιο η σχέση μεταξύ Θεού κι Εωσφόρου. Ο δεσμός μεταξύ ενός σεβάσμιου Πατέρα κι ενός αυθάδη υιού που μες την  ενεργητικότητα ποθεί να ανακαλύψει -κυριαρχήσει στον κόσμο, αποδεικνύοντας την φράση «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Τις δυο αντίθετες δυνάμεις που αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλεξαρτώμενες καθώς  το ένα μπορεί να δημιουργήσει το άλλο χάρη στη μεταξύ τους αλληλοσύνδεση ως αδιαίρετο σύνολο. Από την πάλη του Φωτός με το Σκότους ελευθερώνεται η Ψυχή!

  Η ψυχή είναι ταξιδιώτισσα, το ίδιο και «Ο Κύκλος των Ψυχών». Τόσο οι αλληλοσυνδεόμενοι κρίκοι (πρόσωπα), τα οποία αλληλεπιδρούν με τα ερεθίσματα της πραγματικότητας κατά το βιωματικό ταξίδι της ολοκλήρωσης τους, όσο και οι ζωηρές ποικιλόχρωμες εικόνες που συνθέτουν το ταξιδιάρικο παζλ ποικίλων αντιφατικών απεικονίσεων γύρω από την υδρόγειο. Από την πανέμορφη γραφική Νίσυρο, με τα πλακόστρωτα σοκάκια της, το εντυπωσιακό ηφαίστειο, στο λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, την Αθήνα. Πίσω από την ζούγκλα κρυμμένο το απομονωμένο πρωτόγονο χωριουδάκι «Η Βασίλισσα της Μαγείας» στις απόκρημνες στοές της Κορνουάλης. Κι από εκεί στο κέντρο διεθνών συναλλαγών και εμπορίου της Ν.Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ. Η πλοκή ακολουθεί μια νοητή περιπέτεια με σταθμούς σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκυο κλπ.) αλλά και ησυχαστήρια δίνοντας έμφαση στον κόσμο των αντιθέσεων. Το  κοινό θα ανακαλύψει περισσσότερα κατά την αναγνωσή του.

  Η συγγραφέας τονίζει τη δύναμή της πλάσης, τον εναρμονισμό του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση. Τα πηγαία ενεργειακά σημεία  κάθε περιοχής ενώ τρέφει υπερηφάνεια για το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με απόλυτο σεβασμό πληροφορεί το κοινό για δοξασίες των Ιθαγενών της Αφρικής.  Εισάγει αξίες της Χριστιανικής Θρησκείας  αλλά και της Μαγείας των φυλών της ζούγκλας χωρίς διόλου προκλητικό τρόπο. Επίσης η οποιαδήποτε ενσάρκωση Θείων–Αγγελικών προσώπων, του λόγου και των ηθικών διδαγμάτων της πίστης αποδίδεται με ευλάβεια και μεγάλη προσοχή.                                                                                                      

  Γιατί να το διαβάσεις;

  • Αν θες ένα βιβλίο που να αναφέρεται στις ατέρμονες μάχες μεταξύ του καλού και του κακού. Σε ελκύει η θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα.
  • Αν πιστεύεις στις συνομωσίες, τα υποχθόνια σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία.
  • Ένα έργο που εισχωρεί στις στοές και τα μυστικά τάγματα, που χειραγωγούν το ποίμνιο, απολαμβάνουν τις και δηλώνουν ανορθόδοξη υποταγή στον Κυρίαρχο επί της Γης.
  • Aν αναζητείς την σοφία  της Γνώσης, των αρχών της Ζωής και της Υπαρξης . Οι "esoterica πινελιές" του  θα λειτουργεί ως μέσο αυτοβελτίωσης μέσα από την ιστορίες των ηρώων του.
  • Όταν πιστεύεις πως όλα πάνε στραβά, ή αντιθέτως όταν όλα κυλούν ανιαρά υπέροχα. Όταν καλείσαι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, δεν έχεις παρά να αποφασίσεις για την έκβαση της κρίσης με σύμμαχο την ελεύθερη βούληση λίγο πριν την κοσμοθεωρία του χάους ή την επίτευξη της γαλήνης. Είναι δικιά σου απόφαση, σε ένα μέλλον που ορίζεις με ένα πεπρωμένο που δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίον. Καλοτάξιδο και Καλή Ανάγνωση!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα