Ο πρώτος Αμέθυστος - Μελίνα Τσαμπάνη

Γράφτηκε από την

o protos amethistosΈχοντας κατακτήσει το ελληνικό κοινό με τις «Άγριες Μέλισσες», μία επιτυχημένη σειρά εποχής, η συγγραφέας Μελίνα Τσαμπάνη έρχεται να μας κατακτήσει και στον χώρο της συγγραφής. «Ο πρώτος Αμέθυστος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως και η αλήθεια είναι ότι περίμενα με ανυπομωνησία να το διαβάσω και να διαπιστώσω ότι η μαγεία που έχει να σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή είναι ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Και πραγματικά με τον «Πρώτο Αμέθυστο» μεταφέρθηκα στην Τήνο του 1821 και λίγο αργότερα. Με όμορφη γραφή, απλή και κατανοητή, με έντονες εικόνες, με ωραίες περιγραφές, η κυρία Τσαμπάνη μας μεταφέρει σε μία εποχή μακρινή, αλλά παράλληλα και τόσο κοντινή. Γιατί πέρα από τα χρόνια, τους αιώνες, που μπορεί να χωρίζουν τις εκάστοτε καταστάσεις, ένα πράγμα μένει ίδιο. Η αγάπη.


Η οικογένεια Σκαρλάτου είναι μία από τις πλούσιες ναυτικές οικογένειες του νησιού. Ο Γιώργης Σκαρλάτος μαζί με τους γιους του, Μιλτιάδη και Λεωνίδα, καθώς και με τον αδερφό του και τα ανίψια του, έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος του εμπορείου μέσω θαλάσσης. Με αγάπη για τη θάλασσα, επιμονή και υπομονή καταφέρνουν να γίνουν κυρίαρχοι του Αιγαίου, του Βοσπόρου και του Ιουνίου. Όμως, τίποτα δεν κρατάει για πάντα και μία γυναίκα θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τα δύο αδέρφια, τον Λεωνίδα και τον Μιλτιάδη, και για την ίδια την οικογένεια Σκαρλάτου.

Και ναι πρόκειται για άλλο ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα την απαγορευμένη αγάπη, ωστόσο το ολοκληρωμένο ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών και των δευτεραγωνιστών το ξεχωρίζει από τις συνηθισμένες ιστορίες αγάπης. Από την πρώτη στιγμή οι ήρωες εμφανίζονται αληθινοί, καθημερινοί, χωρίς υπερβολές στις αντιδράσεις τους, έτσι ώστε να ταυτίζεσαι μαζί τους. Να αγανακτείς, να χαίρεσαι, να θυμώνεις, να δικαιολογείς. Να περνάς από όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων, κατανοώντας στο τέλος τις αντιδράσεις τους. Η κυρία Τσαμπάνη επιτυγχάνει με απλή γλώσσα, ουσιαστική, γεμάτη αλήθεια, να προσφέρει ένα μυθιστόρημα ουσιαστικά ανθρώπινο.

Οι δυνατοί δεσμοί της οικογένειας, ο έρωτας, οι ίντριγκες για το χρήμα, οι πειρατές, οι ομορφιές της Πόλης, τα όνειρα για ελευθερία, η θυσία για την πατρίδα, το φιλότιμο, η αδικία, όλα αυτά προσφέρονται μέσα από την οικογένεια Σκαρλάτου με φόντο τον αγώνα της Επανάστασης το 1821. Ένα φόντο το οποίο έχει ζωγραφιστεί άψογα, καθώς τα ιστορικά στοιχεία (Λειτουργία της Φιλικής Εταιρείας, εύρεση ιερής εικόνας της Τηνιακής Παναγιάς το 1823, μάχες με τον Κολοκοτρώνη, ναυμαχίες με τον κ.α.) που πλαισιώνουν την ιστορία έχουν αναπτυχθεί τόσο όσο χρειάζεται για να μην κουράσουν τον αναγνώστη.

Ένα μυθιστόρημα που θα σε κάνει να αγανακτήσεις, να κλάψεις, να πονέσεις, αλλά και να χαρείς. Ένα μυθιστόρημα που θα σου γεννήσει πλήθος συναισθημάτων. Αγάπη και πόνο για τον μεγάλο αδερφό Λεωνίδα. Θυμό αλλά και κατανόηση για τον μικρό αδερφό Μιλτιάδη. Αγάπη και αγανάκτηση για την Φρόσω, τη γυναίκα που θα μπει ανάμεσα στα δυο αδέρφια. Συμπόνια και πόνο για τον κυρ Γιώργη και την κυρά Μαριγώ, τους γονείς των δύο αδερφών που η αλήθεια θα έρθει και θα τους καταστρέψει. Θαλπωρή για τον Σταύρο, ο σπουδαγμένος αδερφός του Γιώργη, ο οποίος βλέπει τα παιδιά του να ξεφεύγουν από το οικογενειακό μονοπάτι. Θυμό για τους και τις γυναίκες τους, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους μόνο το χρήμα. Κάθε ήρωας, πρωταγωνιστής και μη, προσφέρει έντονα συναισθήματα, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο το ποικιλλόμορφο μωσαϊκό των ανθρώπινων ψυχών.

«Ο πρώτος Αμέθυστος» θα σας ταξιδέψει σε μονοπάτια οικογενειακής αγάπης, πάθους, προδοσίας, κατάρας και συγχώρεσης.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα