o trofimos«Ο μικρός Μαξ εξαφανίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Μόνο ο δράστης γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στο αγόρι. Έχει ήδη ομολογήσει δύο αποτρόπαιες δολοφονίες παιδιών, αλλά τώρα είναι φυλακισμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας ενός ψυχιατρείου και αρνείται να μιλήσει.
Στον πατέρα του Μαξ απομένει μονάχα ένας τρόπος να μάθει επιτέλους την αλήθεια: Πρέπει να βουτήξει στα έγκατα της Κόλασης, να γίνει ο ίδιος τρόφιμος» (οπισθόφυλλο)

Επειδή πάντα θέλω να δίνω δεύτερη ευκαιρία, έτσι και στην ανάγνωση βιβλίων πάντα δίνω ευκαιρίες στους συγγραφείς, καθώς δεν μπορείς να κρίνεις αν σου ταιριάζει η γραφή τους αν δεν έχεις διαβάσει τουλάχιστον 2 – 3 βιβλία του. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον Fitzek. Δεν θα αρνηθώ ότι ήμουν αρνητικά προκατειλημμένη και το ξεκίνησα με δυσπιστία. Αλλά όταν έκλεισα το βιβλίο το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Ο ίδιος άνθρωπος έγραψε το Δέμα και τον Τρόφιμο; Δεν μπορεί!» … Ο Τρόφιμος ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου και όντως αυτή τη φορά ο Fitzeck κατάφερε να παίξει με το μυαλό μου.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ο μικρός Μαξ θα εξαφανισθεί ένα βράδυ από το σπίτι του και η ζωή όλη της οικογένειας αλλάζει τρομακτικά. Ο Τιλ, ο πατέρας του Μαξ, διαλυμένος ψυχολογικά, σακατεμένος συναισθηματικά, βάζει σκοπό της ζωής του να βρει τον γιο του. Και θα φτάσει μέχρι την κόλαση στην κυριολεξία. Αποφασίζει να μπει ως τρόφιμος στην ψυχιατρική κλινική όπου βρίσκεται ο δολοφόνος του γιου του, ο ψυχοπαθής Γκίντο Τράμνιτς. Φυσικά, η ψυχιατρική αυτή κλινική είναι μία από τις πιο καλά φυλασσόμενες κλινικές, καθώς εκεί «φιλοξενούνται» οι χειρότερα ψυχικά ασθενείς. Βοηθός του Τιλ θα είναι ο κουνιάδος του, ο οποίος είναι αστυνομικός και θα τον βοηθήσει να εισαχθεί στην κλινική με ψεύτικη ταυτότητα… Ο Τιλ καταφέρνει να μπει στην ψυχιατρική κλινική, καταφέρνει να προσεγγίσει τον δολοφόνο του γιου του … Θα καταφέρει ωστόσο να βγει αλώβητος από εκεί; Θα καταφέρει να βρει τον γιο του; Θα καταφέρει να αντισταθεί στην τρέλα του ιδρύματος ή μήπως αυτή θα τον καταπιεί;

Και ναι, Ο Τρόφιμος είναι αυτό που «λέει», ένα ψυχολογικό θρίλερ που έρχεται να παίξει με το μυαλό σου. Χαρακτήρες προβληματικοί, με τους προσωπικούς τους δαίμονες να τους κυνηγούν και εσύ να νοιώθεις τον φόβο τους, τον τρόμο τους, την τρέλα τους. Μοναδική ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων και ένα τέλος που η λέξη «ανατρεπτικό» είναι λίγο να το χαρακτηρίσει.

Τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορία είναι ο Τιλ Μπέρκοφ, ο οποίος θα φτάσει κυριολεκτικά στη Κόλαση για να βρει τον δολοφόνο του γιού του, και ο Γκίντο Τράμνιτς, ο ψυχοπαθής δολοφόνος που κακοποιεί μέχρι θανάτου μικρά παιδιά, ο οποίος μπορεί να προσφέρει την λύτρωση στον Τιλ.

Και η Κόλαση όπου θα συναντηθούν οι δύο τους είναι ασφαλώς μία ψυχιατρική κλινική. Ναι, ακούγεται κλισέ, ψυχιατρική κλινική, τι πιο σκοτεινό, πιο τρελό, πιο διεφθαρμένο. Και φυσικά από μία ψυχιατρική κλινική δεν θα μπορούσε να μην έχει το επικύνδινο, τον αγριότερο, ψυχοπαθή δολοφόνο. Και ενώ αυτά τα στοιχεία ακούγονται κλισέ και πιθανόν «βαρετά», μία από τα ίδια ας πούμε, ο Fitzeck καταφέρνει να τα προσφέρει με τέτοιο τρόπο στον αναγνώστη ώστε να τον αφήσει έκπληκτο και άφωνο. Η παράνοια και ο τρόμος έρχονται και σε κατακλύζουν και απορείς πώς θα καταφέρει ο Τιλ να βγει «αλώβητος» από εκεί μέσα, όταν ακόμα και εσύ ο ίδιος νοιώθεις ότι θα χάσεις τα λογικά σου;

Καταπληκτικά ψυχογράφηματα των πρωταγωνιστών και των δευτεραγωνιστών, ο Fitzeck κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Τιλ είναι ένας πατέρας που έχασε τον γιο του και είδε την οικογένειά του να διαλύεται. Η τραγωδία αυτή τον αλλάζει και τον οδηγεί στα άκρα. Άψογα δομημένος ως χαρακτήρας, ο Τιλ μας παρασύρει στα βάθη της ψυχή του. Μα κάνει να τον ακολουθήσουμε στον λαβύρυνθο του μυαλού του και να αναζητήσουμε μαζί του την αλήθεια για τον Μαξ. Ο Τράμνιτς είναι ο ψυχοπαθής δολοφόνος, τον οποίο από την πρώτη στιγμή θα μισήσεις. Παράλληλα, όμως, θα σε τραβήξει η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας του και θα θες μέχρι τέλους να εισχωρήσεις στο μυαλό του και να τον καταλάβεις, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Ο Μαξ, ο μικρός που εξαφανίζεται και για μένα ίσως ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αν και δεν έχει κεντρικό ρόλο, ούτε εμφανίζεται συχνά στην ιστορία, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει τους πρωταγωνιστές των ιστοριών, ο Fitzeck με μοναδικό τρόπο κάνει τον Μαξ να είναι παρών συνεχώς και να αισθανόμαστε τον τρόμο ενός μικρού παιδιού. Το ίδιο αναλυτικά και ολοκληρωτικά ως προς την ψυχολογία και την προσωπικότητά τους παρουσιάζονται και οι υπόλοιποι δευτεραγωνιστές, όπως η πρώην γυναίκα του Τιλ, ο κουνιάδος του, οι γείτονες, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας, καθώς όλοι συμβάλλουν στην εξέλιξή της, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν.

Όσο για την λύτρωση που αναζητά ο Τιλ, θα έρθει; Θα καταφέρει να βρει τον γιο του; Θα καταφέρει να κρατήσει τα λογικά του μέσα σε έναν κόσμο παράνοιας; ... Απλά διαβάστε το …

«Ο Τρόφιμος» είναι ένα μοναδικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο έρχεται να παίξει με το μυαλό μας! Σκοτεινός, τρομακτικός, συγκινητικός «Ο Τρόφιμος» σε παρασύρει στα ορμητικά νερά του …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα