Ο μακεδόνας βασιλιάς Αλέξανδρος προετοιμάζεται για εκστρατεία και καλεί τους γείτονες βασιλιάδες να τον υποστηρίξουν, στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια. Ένας από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε ήταν ο βασιλιάς της Θράκης. Αμέσως μετέβη στο Μακεδονικό Βασίλειο, μαζί με τη γυναίκα του, και ο Αλέξανδρος τους φιλοξένησε στο παλάτι του. Η ομορφιά της γυναίκας του Θράκα βασιλιά δεν άφησε αδιάφορο τον Αλέξανδρο και κάθε βράδυ πήγαινε στην κρεβατοκάμαρά της να για απολαύσει τον έρωτά της. Οργισμένος ο Θράκας βασιλιάς, όταν έμαθε για τον παράνομο έρωτα τους, έκανε μάγια στον Αλέξανδρο. Ωστόσο, ο τελευταίος έμαθε για τα μάγια και το εκείνο το βράδυ δεν βγήκε από την κάμαρά του. Η Θρακιώτισσα βασίλισσα, καθώς έβλεπε ότι ο Αλέξανδρος δεν εμφανιζόταν στην κάμαρά της και μην αντέχοντας μακριά του, έτρεξε να τον ανταμώσει. Μόλις, όμως, βγήκε από αυτήν κατευθυνόμενη προς την κάμαρα του αγαπημένου της, έπεσαν πάνω σε αυτήν και τη συνοδεία της τα μάγια του συζύγου της. Η Θρακιώτισσα βασίλισσα και η συνοδεία της μαρμάρωσαν επί τόπου και έμειναν εκεί για πάντα!

oi magemenes mairi konyzoglou

 

Αυτές είναι  «Οι Μαγεμένες» ....  «Las Incantadas» ... Οι ανάγλυφες, μυθολογικές μορφές, οι οποίες βρίσκοταν σε μία στοά (Στοά των Ειδώλων), όπου αναπτύχθηκε η εβραϊκή αγορά στη Θεσσαλονίκη ... Αυτές είναι «Οι Μαγεμένες», τις οποίες έκλεψε ο Γάλλος αρχαιολόγος Εμμανουέλ Μιλλέρ, επί Ναπολέοντα Γ΄... Ο θεός Διόνυσος με έναν πάνθηρα, η Αύρα με πέπλο, η Αριάδνη με στεφάνι από φύλλα κληματαριάς, η Λήδα με έναν κύκνο, μία Μαινάδα με ένα διπλό φλάουτο, ο Γανυμήδης μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό και ένας Διόσκουρό με ένα άλογο στα πόδια του "μετακινήθηκαν" από τη Θεσσαλονίκη στη Γαλλία ... Έτσι, η νύμφη του Βορρά απέκτησε τις δικές της "Καρυάτιδες" ...

Αυτές τις Μαγεμένες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσα απο το βιβλίο της κυρίας Κόντζογλου, Οι Μαγεμένες. Δεν γνώριζα για την ιστορία τους η αλήθεια είναι και ένοιωσα έκπληξη όταν συνειδητοποίησα ότι στο μέρος που βρισκόντουσαν (κοντά στη σημερινή Πλατεία Δικαστηρίων) περνούσα συχνά όσα χρόνια ζούσα στη Θεσσαλονίκη. Η κυρία Κόντζογλου μέσα απο την κυνική ομολογία του αρχαιολόγου Εμμανουέλ Μιλλέρ, από τις επιστολές που ο ίδιος έστελνε στην συμβία του (ενταγμένες μέσα στο βιβλίο), μας παρουσιάζει με συγκλονιστικό τρόπο την κυνικότητα όλων αυτών που καπηλεύθηκαν την ιστορία μας. Όμως, υπήρξαν και αυτοί που προσπάθησαν να αποτρέψουν την κλοπή. Αυτοί που προσπάθησαν να σώσουν την ιστορία μας... Αυτοί,  που με οδηγό τη φράση του Γιάννη Σεφέρη  «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», έδωσαν όλη τους την ψυχή για να αποτρέψουν ένα έγκλημα κατά της ιστορίας, κατά του πολιτισμού ... 

Ο Νικόλας και η Χάννα. Δύο νέα παιδιά. Χριστιανός και Εβραία. Κι όμως, ο έρωτας αναπτύσσεται ανάμεσά τους και η κοινή αγάπη για τις Μαγεμένες που βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού της Χάννα, θα τους κάνει να πολεμήσουν για χάρη τους. Ο Νταβίτ εφέντης, ο πατέρας της Χάννα. Ευκατάστατος Εβραίος της Θεσσαλονίκης, και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει βολευτεί στην άνετη ζωή του, συμμετέχει κρυφά στους αγώνες των Ελλήνων να υπερασπιστούν τον πολιτισμό τους. Ο γλύτπης Αλέξανδρος, ένας μποέμ τύπος, μεγαλωμένος στο Παρίσι, βρίσκεται αναγκαστικά στη Θεσσαλονίκη και σε ένα μέρος που συχαίνεται. Και εκεί ανακαλύπτει έναν σκοπό για να αγωνιστεί. Ο Δάσκαλος, ο εμψυχωτής, ο καθοδηγητής, ο εντολέας, ο ρυθμιστής όλων των ενεργειών για την αποτροπή της κλοπής. Όλοι προερχόμενοι απο διαφορετικούς κόσμους, αλλά με ένα κοινό την αγάπη για την πατρίδα. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Πόλεμος για την ελευθερία, πόλεμος για την πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ήταν λίγοι, δυστυχώς, οι "πατριώτες" που δεν δίστασαν να πουλήσουν τμήματα των Μαγεμένων ή και ολόκληρες (στο τέλος) για να βγάλουν χρήματα. Θυσία της Ιστορίας στο βωμό του κέρδους. 

Σε μία εποχή κρίσης, οικονομικής - ηθικής - ιστορικής - αξιών, η κυρία Κόντζογλου με την αριστοτεχνική της γραφή, ρεαλιστική και συγχρόνως λυρική, περιγραφική αλλά και απλή, χωρίς να κουράζει και να περιτολογεί, μας προσφέρει ένα καταπληκτικό βιβλίο για περισυλλογή, σκέψη και αναθεώρηση της σπουδαιότητας της ιστορίας. Ιστορικά γεγονότα σε συνδυασμό με τον μύθο μας ωθούν να σκεφτούμε πόσο σπουδαία είναι η γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Βέβαια, θα ήταν μονόπλευρο αν στεκόμουν μόνο στο ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου. Οι Μαγεμένες, παράλληλα με την σπουδαιότητα του πολιτισμού, τονίζουν τον έρωτα, την αγάπη, τις οικογενειακές σχέσεις, και όλα εκείνα τα πάθη που κατακλύζουν τους ανθρώπους. Ο έρωτας του Νικόλα και της Χάννα δείχνει πόσο σπουδαίος είναι ο έρωτας, η αληθινή αγάπη που δεν υπολογίζει εθνικότητα, θρησκεία, καταγωγή. Ο Νταβίντ εφέντης που δείχνει με τον αγώνα του για τις Μαγεμένες ότι η ιστορία δεν έχει σύνορα. Αλλά το κυριότερο είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει στην κόρη του και την παίρνει μαζί του στο μαγαζί να μάθει τη δουλειά, δείχνοντας έτσι ότι ακόμα και τότε υπήρχαν ανοιχτόμυαλα άτομα. Μέσα απο τους παραδόπιστους "πατριώτες" παρουσιάζονται όλοι αυτοί που δεν διστάζουν να πουλήσουν ακόμα και την ίδια τους την ψυχή για χάρη του χρήματος. 

Οι Μαγεμένες είναι ένα συναισθηματικό και ιστορικό βιβλίο το οποίο δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους ...

 

   https://youtu.be/Lw-Lf5D1mTw 

Πηγή:https://www.dinfo.gr/las-incantadas

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα