Πριν να γίνουμε δικές σου - Λάϊζα Γουίνγκεϊτ

Γράφτηκε από την

prin na ginoume dikes soyΑρκετά χρόνια πριν είχε ξεσπάσει ένα σκάνδαλο με παράνομες υιοθεσίες σε ένα ίδρυμα για ορφανά παιδιά. Με πλαστά πιστοποιητικά θανάτου στους γονείς, τους ενημέρωναν οτι το παιδί τους πέθανε και με πλαστά χαρτιά τα έδιναν έναντι υψηλής αμοιβής σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Για αρκετά χρόνια κάποιοι πλούτιζαν με τις παράνομες αγοροπωλησίες παιδιών (είτε ορφανά, είτε όχι). Το σκάνδαλο αυτό είχε συγκλονίσει την Ελλάδα και συχνά ακουγόταν η φράση "Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν". Αρκετά χρόνια μετά έρχεται το βιβλίο της Lisa Wingate, "Πριν γίνουμε δικές σου", να δείξει ότι παράνομες υιοθεσίες γίνονται σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Αμερική που θεωρείται η γη της Επαγγελίας. Βασισμένο σε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Αμερική η Λάϊζα Γουίνγκειτ παρουσιάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις απαγωγές παιδιών στην Αμερική της δεκαετίας του 30. Συγκεκριμένα, μέσα απο μαρτυρίες πολιτών που απήχθησαν όταν ήταν βρέφη, καταγράφει την ιστορία της Georgia Tann, η οποία είχε στήσει ένα ολόκληρο δύκτιο παράνομων υιοθεσιών.

Με βιτρίνα το παράρτημα του φιλανθρωπικού οργανισμού "Tenessee Children's Home Society" στο Μέμφις (το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας), άρπαζε με διάφορους τρόπους λευκά παιδιά (κατά προτίμηση ξανθά με μπλε μάτια) και τα πουλούσε σε πλούσιες οικογένειες. Σε συνεργασία με άλλα άτομα, όπως δικηγόρους, νοσηλέυτριες, δημάρχους, είχε καταφέρει να φτιάξει μία τέλεια οργάνωση παράνομων υιοθεσιών, η οποία έδρασε για 25 χρόνια περίπου. Η Georgia Tann άρπαζε παιδιά από δυσλειτουργικές οικογένειες (γονείς ναρκωμανείς, μέθυσοι, ανήλικη μητέρα, κ.α.), από φτωχειές οικογένειες, από οικογένειες που ζούσαν σε πλωτά σπίτια, απο τις φυλακές, μερικές φορές έλεγε ότι θα τα πάει στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και μετά απο μερικές μέρες ενημέρωνε τους γονείς ότι το παιδί είχε πεθάνει. Την ίδια τακτική ακολουθούσε και σε νοσοκομεία, όπου με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού έφτιαχναν πλαστά πιστοποιητικά θανάτου των βρεφών. Υπολογίζεται ότι 5.000 βρέφη και παιδιά είχαν απαχθεί από τη Georgia Tann, και περίπου 500 πέθαναν απο ελλειπή φροντίδα, βασανηστήρια, αρρώστιες, κακοποίηση. Σύμμαχοί της υπήρξαν ο τότε δήμαρχος του Μέμφις, Edward Hull Crump και η δικαστής ανηλίκων Camille Kelley, προσποιούμενοι φυσικά και οι τρείς ότι ενεργούν προς όφελος των παιδιών. Μάλιστα η Tann δεν δίσταζε να βάζει "διαφημίσεις" στις εφημερίδες με φωτογραφίες των παιδιών και από κάτω μία λεζάντα "Ένα ζωντανό χριστουγιεννιάτικο δώρο για φέτος" και άλλα πολλά. Ανάμεσα στους πελάτες της ήταν γνωστοί ηθοποιοί του Hollywood, όπως η Joan Crawford, η Joan Allyson, η Lana Turner, και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Herbet Lehman. Στα μέσα της δεκαετίας του 40 άρχισαν να ακούγονται ιστορίες για τις πρακτικές της. Ωστόσο, αν και πολλές οικογένειες που είχαν υιοθετήσει παιδιά απο την Tann υποψιαζόντουσαν ότι κάτι ήταν λάθος, δεν τόλμησαν να μιλήσουν ή να ενατιωθούν μαζί της, φοβούμενοι μην χάσουν τα υιοθετημένα τους παιδιά. Το 1948 ο πολιτικός αντίπαλος του υποστηρικτή της, Edward Hull Crump, ο Gordon Browning εκλέκτηκε κυβερνήτης του Μέμφις και άρισε έρευνα για την υπόθεση των αγοροπωλησιών βρεφών. Έτσι άρχισαν να βγαίνουν στο φως όλες οι παράνομες υιοθεσίες, οι απαγωγές, η κακοποίηση, οι άθλιες συνθήκες που ζούσαν τα παιδιά. Δύο χρόνια αργότερα, το 1950, η Tann πεθαίνει απο καρκίνο (είχε προσβληθεί από τα μέσα του 40) και έτσι ποτέ δεν ήρθε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, αφού η υπόθεση άνοιξε μετά το θάνατό της. Το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1952. Οι πράξεις της αποτέλεσαν αφορμή να γίνει αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο των υιοθεσιών στο Τενεσί. Η Tann κατάφερε,με σύνθημά της "ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Να γίνουν χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία", να θεωρείται η "προστάτιδα των άπορων, άτυχων και αδύναμων παιδιών". Και ενώ όλοι έβλεπαν χαμογελαστά προσωπάκια, ενώ όλοι έβλεπαν όμορφα, χρωματιστά σπίτια που έμεναν τα παιδιά, η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Πίσω από το ουράνιο τόξο της Georgia Tann κρυβόταν το απόλυτο σκοτάδι. 

Αυτό το σκοτάδι περιγράφει η Lisa Wingate μέσα από την ιστορία της Ριλ Φος, η οποία σε ηλικία 12 χρονών χάνει τους γονείς της, αστυνομικοί έρχονται και αρπάζουν αυτή και τα αδέρφια της μέσα από το πλωτό τους σπίτι και από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται στο ορφανοτροφείο της Gerogia Tann. Μέσα από τις σκέψεις της Ριλ, τις προσπάθειές της να σώσει τα αδέρφια της, τις προσπάθειές της να μείνουν ενωμένα και τις περιγραφές των σκληρών και απάνθρωπων συνθηκών που ζούσαν μέσα στο "ορφανοτροφείο". Η σκληρότητα, η απανθρωπιά, η εκμετάλλευση, η ιδέα ότι το χρήμα μπορεί να αγοράσει τα πάντα - ακόμα και ζωές - είναι διάχυτα μέσα στην ιστορία της μικρής Ριλ, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τα τέσσερα, μικρότερα αδέρφια της κοντά της. 

Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά η Έιβερι Στάνφορντ, γόνος πλούσιας, πολιτικής οικογένειας, ανακαλύπτει ένα μυστικό πακέτο το οποίο πρέπει να παραδοθεί μόνο στην γιαγιά της. Όμως, κάτι της προκαλεί έντονη περιέργεια, ένα συναίσθημα αγωνίας και φόβου την κατακλίζει. Και ενώ ο δικηγόρος που έχει αναλάβει τις προσωπικές υποθέσεις της γιαγιάς της την αποτρέπει, η Έιβερι ξεκινά με επιμονή και πείσμα να ανακαλύψει το μυστικό της γιαγιάς της. Και σιγά - σιγά όλα έρχονται στο φως. Μυστικά ανείποτα, μυστικά ακατανόητα, έρχονται να ταράξουν την Έιβερι και να γκρεμίσουν τον κόσμο της. Μέσα από την αγωνία της Έιβερι να ανακαλύψει τι συμβαίνει, μέσα από τις σκέψεις της, αλλά και μέσα από τον τρόπο ζωής της δείχνει πόσο ευάλωτη είναι μία ζωή φτιαγμένη απο χρυσόσκονη. Η Έιβερι μεγάλωσε σε μία οικογένεια από "τζάκι", πολιτική οικογένεια πάππου προς πάππου, ο πατέρας της ήταν Κυβερνήτης της περιοχής και η ίδια ετοιμαζόταν να πάρει την σκυτάλη. Μία ζωή το όνομα "Στάνφορντ" και μόνο έφτανε για να ανοίξουν όλες οι πόρτες. Και πάντα μέσα της η αμφιβολία αν όλα όσα κατορθώνει είναι δικές της προσωπικές επιτυχίες ή "επιτυχίες" του ονόματός της. Μέσα από την Έιβερι προβάλλονται όλες οι ανασφάλιες, οι καχυποψίες, η αμάθεια για τα προβλήματα του κόσμου, όλων εκείνων που ζουν μία ευκατάστατη ζωή, μακριά από τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. 

Αυτοί οι δύο κόσμοι ... Ο σκληρός της Ριλ και ο στρωμένος με ροδοπέταλα της Έιβερι θα συναντηθούν και η συνάντηση θα προκαλέσει μία έκρηξη που θα συνταράξει τα πάντα ...  

Ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει, θα σας αναστατώσει, θα σας καθηλώσει!

 

 

eikona_1_-_georgia_tann_antigrafi.jpg
Georgia Tann
eikona_1_-_epistoli_yiothesias_antigrafi.jpg
Επιστολή Υιοθεσίας
Tenesse Children's Society
eikona_1_-_epidixi_paidion_antigrafi.jpg
Ημέρα επίδειξης παιδιών σε υποψήφιους γονείς
eikona_1_-_georgiatannadchristmaspressscimitarwebres_antigrafi.jpg
Αγγελία για "αγορά" ενός παιδιού, για χριστουγιεννιάτικο δώρο
eikona_1_-_prin_na_ginoyme_dikes_sou_antigrafi.jpg
Αγγελία υιοθεσίας
eikona_1_-_joan_crawford_with_adopted_daughters_cynthia-cindy__cathy_twins_antigrafi.jpg
Η Joan Crawford με τις δίδυμες, υιοθετημένες κόρες της
eikona_1_-_movie_stars_including_joan_crawford_left_and_june_allyson_adopted_kids_from_the_society_antigrafi.jpg
Joan Crawford (αριστερά) και June Allyson (δεξιά) με τα υιοθετημένα τους παιδιά
eikona_1-_plasto_pistopoiitiko_thanatou_antigrafi.jpg
Το πιστοποιητικό θανάτου της Georgia Tann
eikona_1-_tn_childrens_home_elmwood_1_antigrafi.jpg
Μνημείο για τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους στο "ορφανοτροφείο" της Georgia Tann
eikona_1-_jeno_ejpofillo_antigrafi.jpg
Η συγγραφέας, Lisa Wingate
Previous Next Play Pause

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα