Ρούμελη, οδοιπορικό στη Βόρειο Ελλάδα - Patrick Leigh Fermor

Γράφτηκε από την

PATRICK LEIGH FERMORΤο έργο του Πάτρικ Λη Φέρμορ είναι αξιέπαινο χάρη στην συμβολή του στον πολιτισμό και τις τέχνες. Μάλιστα αποτελεί κίνητρο για την επισκεψιμότητα  τουριστών σε σημεία ενδιαφέροντος της πατρίδας μας (και όχι μόνο) σύμφωνα με τις καταγραφές των περιπλανήσεων του, επίσης δε διστάζουν να απαγγείλουν με δέος αποσπάσματα από τα βιβλία του κατά την περιήγηση τους.

Ο λαογραφικός πλούτος  των ταξιδιών του, καταγεγραμμένος ως συλλογή εμπειριών είναι αξεπέραστος καθώς σκιαγραφεί πλήρως τα ήθη και την νοοτροπία κάθε σταθμού του οδοιπορικού του. Εκ των οποίων όσα  «ήθη» δεν έχουν ξεθυμάνει με το πέρασμα του χρόνου ισχύουν αχνά ακόμη και σήμερα σε διάφορες γωνιές της πατρίδας μας. Η ανθρωπολογική προσέγγιση του είναι αξιοπρόσεχτη. Ο λόγος είναι βατός, ευχάριστος  και διαισθητικός επιθυμώντας ο αναγνώστης και νυν υποψήφιος ταξιδιώτης να μάθει περισσότερα για την ιδιοσυγκρασία των περιοχών, κοινοτήτων των επικείμενων επισκέψεων του! Ζωηρές εικόνες συνδυάζονται ευχάριστα στα κείμενα του ενώ οι σχολιασμοί - συνειρμοί του χάρη στον αγγλικό σαρκασμό προσδίδουν ευχάριστη ροή κι νεύρο κατά την ανάγνωση. Δεν λείπουν οι εύστοχοι παραλληλισμοί ενώ ο συγγραφέας είναι αρκετά αντικειμενικός κατά την παρουσίαση των παρατηρήσεων του. Μέσα από το κείμενα του διακρίνεται η συμπάθεια για την Ελλάδα και ο θαυμασμός  τόσο των γραφικών γοητειών της αλλά και του  αρχαίου πνεύματος της.

Στο βιβλίο "Ρούμελη" περιγράφεται η περιήγηση του στην Βόρεια, Δυτική Ελλάδα με αναφορές στην Κρήτη αλλά και το συνολικό γεωγραφικό υπόβαθρο της χώρας. Βρίσκεται σε ένα Σαρακατσάνικο γάμο, η αφήγηση του είναι συγκλονιστική διοχετεύοντας πληροφορίες στους αναγνώστες ακόμη και για λαϊκές δοξασίες και δεισιδαιμονίες, οι οποίες επηρέαζαν όχι μόνο την κοινωνική ζωή, τα σπαρτά αλλά και την κτηνοτροφία. Το  φυσικό κάλος των Μετεώρων τον συγκινεί καθώς φιλοξενείται από τους μοναχούς στη Μονή Βαρλαάμ.  Κάνει ένα ερευνητικό μα και παράλληλα στοχαστικό ταξίδι στην ιστορία, την Ρωμιοσύνη και τον σύγχρονο Έλληνα. Γεύεται το ούζο του Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων. Στο  Μεσολόγγι οι συζητήσεις με τους απογόνους  του Λόρδου Βύρωνα προκαλούν θαυμασμό στο αναγνωστικό κοινό. Η σπιρτάδα των κοινοτήτων που ζούσαν στα Κράβαρα και η υπερηφάνεια των Κρητικών βαδίζοντας ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη.  Κι αυτά είναι ένα μόνο μικρό δείγμα των ακόρεστων δεδομένων που λαμβάνει ο αναγνώστης καθώς αναφέρονται αρκετές τοποθεσίες και γίνεται μια διείσδυση στην ντοπιολαλιά, αλλά και τα γλωσσικά ιδιώματα, μικρός θησαυρός για τους  υποψήφιους μελετητές.

Αξίζει η ανάγνωση του!  Είναι μια εναλλακτική μορφή τουριστικού οδηγού  που βασίζεται και  στα βιώματα του συγγραφέα. Κι για όποιον δεν γνωρίζει να αναφέρω πω  o σερ Πάτρικ "Πάντι" Μάικλ Λη Φέρμορ ήταν από τους μεγαλύτερους Βρετανούς περιηγητές (11 Φεβρουαρίου 1915 – 10 Ιουνίου 2011) λόγιος στρατιώτης και φιλέλληνας. H συμβολή του  ήταν σημαντική κατά την αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. Κατατάχθηκε στην «Ιρλανδική Φρουρά» (Irish Guards) το 1939, και το 1941 τοποθετήθηκε σύνδεσμος στην Αλβανία, και πολέμησε στην Ελλάδα και στην Κρήτη, στην οποία, κατά τη γερμανική κατοχή, ξαναγύρισε τρεις φορές (τη μία με αλεξίπτωτο).

Μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε πάνω από δυο χρόνια στα βουνά οργανώνοντας την αντίσταση, και την αιχμαλωσία και μεταφορά του Γερμανού Διοικητή Στρατηγού Κράιπε. Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943 και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ηρακλείου Κρήτης.

Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έχει γράψει Το Δέντρο του Ταξιδιώτη για τις Δυτικές Ινδίες (Βραβείο Λογοτεχνίας της Heineman Foundation το 1950 και Βραβείο Kemsley το 1951), Καιρός για σιωπή, Τα βιολιά του Σαιν-Ζακ , Μάνη (Βραβείο Duff Cooper Memorial, Κατάλογος Εκλεκτών Βιβλίων της Book Society), βιβλίο παράλληλο με τη Ρούμελη, που εκδόθηκε στα ελληνικά μεταφρασμένο από τον Τζαννή Τζανετάκη, και Καιρός για δώρα (Ετήσιο Λογοτεχνικό Βραβείο W.H. Smith and Son, 1978), που ο κριτικός Jan Morris το χαρακτηρίζει «τουλάχιστον αριστούργημα», και που καλύπτει το κουραστικό ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, ως την Ουγγαρία. Η συνέχεια, Ανάμεσα στα δάση και στο νερό, συνεχίζει την ιστορία αυτού του ταξιδιού (Βραβείο Ταξιδιωτικού Βιβλίου Thomas Cook και Βραβείο της Αργυρής Πένας, 1987).

Ο Λη Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003 στην ηλικία των 91  ετών σ’ ένα λιτό κτίσμα, το οποίο σχεδίασε o Νίκος Χατζημιχάλης υπό τις επιθυμίες τους, σεβόμενος το φυσικό κάλλος του τοπίου.  Ακολούθησαν τον ελληνικό τρόπο ζωής  και φιλοξένησαν προσκεκλημένους  από όλο τον κόσμο. Το εν ζωή ζεύγος δώρισε το σπίτι του, στο Μουσείο Μπενάκη (1996) με την προϋπόθεση ότι η κυριότητά του μετά το θάνατο τους θα χρησιμοποιούταν για τη φιλοξενία ερευνητών, συγγραφέων ή καλλιτεχνών θα αναζητούσαν έναν γαλήνιο χώρο για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν. Απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2011 από ασθένεια σε ηλικία 96 χρονών, όμως η ζωή και το έργο του θα αποτελεί πάντα πολύτιμη πνευματική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους.

 Πληροφορίες Βιογραφικού: Οπισθόφυλλο βιβλίου και Wikipedia the Free Encyclopedia.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα