S' afisa clare mackintoshΈνα βροχερό βράδυ, ένα απότομο φρενάρισμα και το κακό δεν αργεί να γίνει. Μέσα σε δευτερόλεπτα η Τζένα Γκρέι βλέπει τη ζωή της να γκρεμίζεται. Μέσα σε δευτερόλεπτα τα πάντα διαλύονται. Μητέρα και σύζυγος, αδυνατεί να σταθεί απέναντι στο τραγικό συμβάν που έγινε εκείνο το βράδυ και εγκαταλείπει τα πάντα και εξαφανίζεται. Μέσα από τις στάχτες της, αποφασίζει να σταθεί όρθια με όση δύναμη ψυχής της έχει απομείνει και να φτιάξει ξανά τη ζωή της, όσο αυτό είναι δυνατόν. Βρίσκει ένα μικρό απομονωμένο χωριό κάπου στην Αγγλία όπου κανένας δεν την ξέρει και κυρίως κανένας δεν έχει ακούσει το ατύχημα που της κατέστρεψε τη ζωή. Όμως, το παρελθόν ποτέ δεν μένει θαμμένο. Και εκεί που η Τζένα πίστευε ότι η ζωή άρχισε να της χαμογελά, το παρελθόν ήρθε να την επαναφέρει στην θλιβερή πραγματικότητα...
    Από την πρώτη γραμμή, από την πρώτη σελίδα η συγγραφέας, Claire Mackintosh, μας βάζει μέσα σε μία σκληρή σκηνή. Ένα δυστύχημα αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν να ανατραπούν σε χρόνο μηδέν. Και αμέσως μετά τίθεται το ερώτημα … Πόσο δυνατοί είμαστε να αντιμετωπίζουμε τον πόνο, την τραγωδία, την κατάρρευση; … Αυτή τη δύναμη κλήθηκε η Τζένα να βρει και πραγματικά η Mackintosh με την ιδιαίτερη γραφή της καταφέρνει να μας κάνει κοινωνούς στην προσπάθεια αυτή της Τζένα … Η ιστορία είναι γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη γραφή από την μεριά της Τζένα, γεγονός που μας κάνει να δούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Τζένα. Οι σκέψεις της, οι αναζήτηση του εαυτού της, οι φόβοι της, όλα όσα κρύβει μέσα της, βγαίνουν προς τα έξω και μας κάνει να ταυτιστούμε μαζί της. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η τριτοπρόσωπη γραφή με την οποία η συγγραφέας εκφράζει σκέψεις, συναισθήματα, εσωτερικές αναζητήσεις των ανθρώπων που πλαισιώνουν την Τζένα. Και μέσα από την τριτοπρόσωπη γραφή βλέπουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για την Τζένα. Η Mackintosh με έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης γραφής μας δείχνει το πιο απλό. Κάθε ιστορία έχει δύο όψεις. 
     Και εκεί που όλα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους, εκεί που είσαι σίγουρος τι έχει συμβεί, έρχεται η ανατροπή και σε καθηλώνει. Από το δεύτερο μέρος του βιβλίου και μετά και αφού έχεις συνέλθει κάπως από το σοκ της συνειδητοποίησης τι είναι αυτό που καταρράκωσε την Τζένα, οι εξελίξεις σε κατακλύζουν από παντού. Μετά την ήρεμη εξομολόγηση της Τζένας ακολουθεί η αποκάλυψη της αλήθειας και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Το τέλος της ιστορίας είναι συγκλονιστικό. Κλείνοντας το βιβλίο μένεις με μια αίσθηση «Τελικά, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».
     Αν και το βιβλίο είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Claire Mackintosh μπαίνει πολύ δυναμικά στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και βάζει τον πήχη των προσδοκιών για τα μελλοντικά της βιβλία πολύ ψηλά. Άρτια δομημένη ιστορία, εξελίξεις που συγκλονίζουν, ανατροπές που δεν περιμένεις, αγωνία για το τι τελικά έχει γίνει αλλά και τι θα γίνει στο τέλος το «Σ’ άφησα» είναι ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει. Αν το πετύχετε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, μην το προσπεράσετε! 
Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα