4¨4"Έξι µήνες µετά τα γεγονότα του Πέντε συν τρία ο Σαµ Μπέργερ είναι ολοµόναχος. Έχει χάσει το «σταθερό σηµείο του περιστρεφόµενου κόσµου» – τους δίδυµους γιους του και τη Μόλι που είναι έγκυος µάλλον στο παιδί του. Μετά από παρότρυνση της Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ θα επισκεφτεί µια ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στη θεραπεία θυµάτων εγκληµατικών ενεργειών. Όταν µία από τις ασθενείς της απαχθεί από αγνώστους θα ζητήσει από τον Σαµ, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής, να αναλάβει την υπόθεση. Όσο προχωράει την έρευνά του τόσο πιο βαθιά βυθίζεται σε µια σκοτεινή ιστορία που φτάνει δεκατέσσερα χρόνια πριν – όταν η Μόλι Μπλουµ ήταν ακόµη µια µυστική αστυνοµικός που είχε παρεισφρήσει σε ένα παρακλάδι της ρώσικης µαφίας. Τώρα πια δεν είναι µόνο η αγνοούµενη γυναίκα που κινδυνεύει, αλλά και η ίδια η Μόλι… Πόσο ακριβό είναι το τίµηµα της ελευθερίας;" (οπισθόφυλλο).

Μαζί με τον Μπέγερ στην τέταρτη ιστορία του χάνουμε και εμείς το σταθερό μας σημείο! Από που να ξεκινήσει κάποιος; Απο το ότι η Μπλουμ αποφασίζει να εξαφανιστεί; Ότι ο Μπέργερ βρίσκεται στην αμφιβολία αν θα δει το παιδί του; Την Ντίαρ που προσπαθεί να στηρίξει τον Μπέργερ; Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ψυχοθεραπεύτρια του Μπέργερ, ένας χαρακτήρας περίεργος, ένας χαρακτήρας που με παίδεψε πολύ ως προς το τι από όσα λέει και κάνει είναι αλήθεια ή όχι.

Ο Μπέργερ, έχοντας ιδρύσει ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών, αναλαμβάνει να βρει μία γυναίκα που έχει εξαφινστεί ύστερα απο παράκληση της ψυχοθεραπεύτριάς του κια μπροστά του ανοίγεται ο σκοτεινός κόσμος της ρώσικης μαφίας και του τράφικινγκ. Ο Μπέργερ είναι μόνος. Σταθερή αξία στην ζωή του είναι πλέον μόνο η Ντεζιρέ, η οποία σε αυτό το βιβλίο κατέχει κεντρικό ρόλο. Και αυτό είναι από τις ωραίες εκπλήξεις, καθώς αρχίζουμε να την γνωρίζουμε καλύτερα.

Η Μπλουμ για αρκετό καιρό είναι εξαφανισμένη, αλλά στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εμφανίζεται στην πόρτα του Μπέργερ με την κόρη τους αγκαλιά. Και η έρευνα για την εύρεση της γυναίκας που έχει εξαφινστεί ξεκινά. Γιατί η Μπλουμ, όσο κι αν αγαπάει την κόρη της, όσο κι αν πολεμά μέσα της να μείνει μακριά απο την αστυνομία, τελικά υποκύπτει στην πρόταση του  Μπέργερ να τον βοηθήσει στην υπόθεση αυτή. 

Βασικό θέμα της ιστορίας είναι το τράφικινγκ γυναικών, η παράνομη πορνεία και η ρώσικη μαφία. Και μόνο η σκέψη του να σε απαγάγουν, να σε ρίξουν σε άθλια δωμάτια και να σε βιάζει ο κάθε ένας, είναι αποκρουστική. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο τρομακτικό γίνεται μέσα απο την γραφή του Dahl. Πονάς μαζί με τις γυναίκες αυτές, βρίσκεσαι μαζί τους στα υπόγεια, υγρά κελιά που τις έχουν ρίξει, και απελπίζεσαι όταν ξέρεις ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο το οποίο επιφέρει δισεκατομμύρια σε όσους εμπλέκονται και φυσικά υπάρχουν στους κύκλους αυτούς άτομα υπεράνω υποψίας. Η σκηλρή ρώσικη μαφία εκφράζεται στο πρόσωπο του Βιτένσκα! αδυσόπιτος, σκληρός, αιμοσταγής, ο κακός αυτής της ιστορίας, είναι η προσωποποίηση του διαβόλου. Και η Ντεζιρέ θα το βιώσει με τον χειρότερο τρόπο.

Επίσης, για άλλη μία φορά ο Dahl μας δείχνει ότι είναι δεξιοτέχνης των λέξεων και των συμβολισμών. "Ελευθερία" είναι το όνομα του μπαρ όπου γίνεται διακίνηση γυναικών, όπου οι γυναίκες υποχρεώνονται να πηγαίνουν με άντρες και να ικανοποιούν κάθε τους βίτσιο. "Ελευθερία" το ίδιο τους το κελί. Ο Dahl με αυτόν τον τρόπο τονίζει την ειρωνία και την τραγωδία που βιώνουν οι γυναίκες αυτές. Γυναίκες οι οποίες οδηγούνται στον θάνατο για να ελευθερωθούν. Είναι όμως και κάποιες που βρίσκουν την δύναμη να δραπετεύσουν, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και η εκδίκηση γίνεται ο απόλυτος σκοπός τους. Σύγκρουση μαφίας και γυναικών που έφτασαν ένα βήμα πριν την τρέλα, ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ποιος είναι τελικά ο πιο σκληρός; Ποιος θα επιβιώσει; Οι δαίμονες ψυχών ή το "εμπόρευμα" (όπως αποκαλούνται οι γυναίκες αυτες);

Αυτούς τους δαίμονες ψυχών καλούνται να αντιμετωπίσουν, να βρουν και να συλλάβουν ο Μπέργερ, η Μπλουμ και η Ντεζίρε. Εχθρός είναι ο χρόνος, καθώς ο απαγωγέας έχει ζητήσει λύτρα, τα οποία πρέπει να παραδοδούν συγκεκριμμένη μέρα και ώρα. Το άγχος των τριών πρωταγωνιστών κορυφώνεται ώρα με την ώρα και το δικό μας επίσης, καθώς κάθε σε κάθε κεφάλαιο αναφέρεται πόσες ώρες υπολείπονται μέχρι την παράδοση των λύτρων. Και ενώ περιμένεις την σύνδεση με το παρελθόν, ενώ είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα, ενώ οι εφιάλτες της Μπλουμ σε βάζουν σε υποψίες, η αποκάλυψη που σκάει κάποια στιγμή σε αφήνει άναυδο. Η Μπλουμ είχε σχέσεις με την ρώσικη μαφία! Το πώς και γιατί, θα το ανακαλύψετε μόνοι σας! Αλλά για μία ακόμα φορά θαυμάζεις την ικανότητα του Dahl να συνδέει το παρελθόν με το τώρα, να συνδέει όλες τις ιστορίες των βιβλίων και έτσι να ολοκληρώνεται το ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών. Και νοιώθεις καλά, όταν βλέπεις ότι παρά τα προβλήματα, όλα σιγά - σιγά παίρνουν την θέση που πρέπει, ο Μπέργερ και η Μπλουμ, παρά τις επιφυλάξεις της, τις ασπίδες προστασίας που βάζει γύρω απο αυτήν και την κόρη της, βρίσκουν τα πατήματά τους, τις ισορροπίες τους. Αλλά είναι η Ντεζιρέ που κλέβει την παράσταση, δείχνει ότι είναι διατεθιμένη να θυσιάσει τα πάντα για τον φίλο της και την οικογένειά του. 

 Εφιαλτική, στυγνή, σκληρή, βάναυση, η τέταρτη περιπέτεια σε προετοιμάζει για τα χειρότερα ... Αναζητάς την κάθαρση μαζί με τον Μπέργερ, την Μπλουμ και την Ντεζιρέ ... Θα έρθει; Ή θα βιθυστούν στους προσωπικούς τους εφιάλτες;

.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα