"Τέταρτη Πτέρυγα" από την συγγραφέα Rebecca Yarros

Γράφτηκε από την

tetarti pteruga 2Ένας δράκος δίχως ιππέα είναι τραγωδία.

Ένας ιππέας δίχως δράκο είναι νεκρός.

ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑ, Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΙΠΠΕΩΝ

Μπορεί ένα βιβλίο, που το περιμέναμε πως και πως, μετά την ανελέητη προβολή του στα social να ξεκινήσει πιο δυναμικά; ΟΧΙ!

Έχει περάσει αρκετό διάστημα από την ημέρα που το τελείωσα και έχουν δίκιο όσοι μου έλεγαν πως θα σε ακολουθεί για πολύ, πολύ, πολύ καιρό ακόμα.

Η Τέταρτη Πτέρυγα λοιπόν, ήρθε επιτέλους και στο ελληνικό κοινό, από τις υπεροχότατες εκδόσεις Διόπτρα, που ναι, πρέπει να σας κάνουμε άγαλμα σε κάποια πλατεία και που λίαν συντόμως, θα μεταφράσουν και το δεύτερο μέρος της σειράς, για όλους εμάς που αδημονούμε πως και πως να μάθουμε την συνέχεια. Μέχρι τότε όμως ας δούμε λίγα πραγματάκια για την υπόθεση του πρώτου βιβλίου. Καθίστε αναπαυτικά γιατί αυτό το κείμενο θα είναι μεγάλο.

Η Βάιολετ Σόρενγκεϊλ προετοιμαζόταν όλη της την ζωή, για να γίνει μέλος του Τεταρτημορίου των Γραφέων. Χαμένη ανάμεσα στα εκατοντάδες βιβλία και τους παπύρους, η ζωή της προ μηνυόταν ήρεμη.

Ωστόσο η σκληρόκαρδη διοικήτρια της και δυστυχώς μητέρα της, έχει άλλα σχέδια για την εικοσάχρονη Βάιολετ. Την διατάζει να γίνει μια εκ των εκατοντάδων υποψηφίων, που διακινδυνεύουν την ζωή τους κάθε χρόνο, για να γίνουν μέλος της ελιτίστικης κοινωνίας του Ναβάρ: τους Ιππείς των Δράκων.

Η Βάιολετ γνωρίζει πως ακόμα κι αν καταφέρει να περάσει την πρώτη δοκιμασία, η αδύναμη σωματική της διάπλαση ενέχει τον κίνδυνο του θανάτου, το ίδιο και η σύνδεση με έναν δράκο, αλλά και η συναναστροφή με όλους τους πρωτοετείς που θα θελήσουν να ξεφορτωθούν τον πιο αδύναμο κρίκο της ομάδας. Εκτός από τον Ζέιντεν Ράιερσον, έναν επικίνδυνο αρχηγό πτέρυγας που επιθυμεί τον θάνατο της, απλά επειδή είναι μια Σόρενγκεϊλ.

Οπλισμένη με όσο θάρρος της έχει μείνει και την άφταστη εξυπνάδα της, η Βάιολετ θα παλέψει κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια για να τα βγάλει πέρα. Κι όσο ο πόλεμος, πέρα από τα τείχη της Ακαδημίας, συνεχίζει ακάθεκτος τόσο η εικοσάχρονη κοπέλα, αρχίζει να υποψιάζεται, πως πίσω από την ιστορία του Ναβάρ, κρύβεται ένα μεγάλο και θανάσιμο μυστικό.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αποφοιτήσει κανείς από την στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ: ή ζωντανός, καβάλα στον δράκο του ή νεκρός, σκορπισμένος σε στάχτες. Κι όλο αυτό το αίσθημα του κινδύνου ακολουθεί τον αναγνώστη μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα βιώσει πληθώρα συναισθημάτων, σαν ένα τρελό τρενάκι του λούνα παρκ. Αγωνία, πανικός, φόβος, χαρά, ευτυχία, λύπη, ενθουσιασμός και άλλα πολλά, τόσο έντονα και τόσο δυνατά που θα μείνετε ξέπνοοι. Οι ανατροπές και οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, που δεν θα βαρεθείτε λεπτό! Ισορροπεί τέλεια, ανάμεσα στην φαντασία και τον ρομαντισμό, με εκρηκτικές σκηνές, κινηματογραφικές περιγραφές, δράση και σεξουαλική ένταση που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η Βάιολετ είναι από τους πιο δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες που έχω συναντήσει ποτέ σε μυθιστόρημα. Παρά την χρόνια ασθένεια της, που την καθιστά αδύναμη δεν φάνηκε καθόλου κατά την εξέλιξη της υπόθεσης. Αντιθέτως είναι τέρμα δυναμική και φοβερή προσωπικότητα, με απύθμενο πείσμα και θάρρος. Καταφέρνει και ξεπερνά ακόμα και το πιο δύσκολο εμπόδιο με την εξυπνάδα και το κοφτερό της μυαλό. Παρόλο που όλοι γύρω της και η ίδια της η οικογένεια, είναι πεπεισμένοι πως η Βάιολετ δεν θα καταφέρει να βγει ζωντανή από τον πρώτο χρόνο της στην σχολή, εκείνη τους διαψεύδει πανηγυρικά, βάζοντας τους τα γυαλιά.

Πάμε τώρα, στον Ζέιντεν, αχ Ζέιντεν. Αυτό που οι γυναίκες συγγραφείς μας κάνουν και ερωτευόμαστε τους αρσενικούς ήρωες τους, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει! Και ο Ζέιντεν ναι είναι έρωτας, από το πρώτο βλέμμα, από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη παράγραφο. Μυστηριώδης, σκοτεινός, αυστηρός, επικίνδυνος, γοητευτικός, όλα αυτά σε ένα, με μια αύρα που φωνάζει μείνε μακριά μου αν θέλεις να επιζήσεις. Μπορεί να είναι λίγο γκρινιάρης στην αρχή αλλά μέσα από την σχέση του με την Βάιολετ κι από το πως αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, βλέπουμε μια παντελώς άλλη πλευρά του, μια συναισθηματική, ευγενική πλευρά που αποπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Κι ανάθεμα αν δεν τον αγάπησα ακόμα πιο πολύ. Είναι ένας χαρακτήρας με απίστευτο βάθος κι ελπίζω στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, να έχουμε περισσότερα κεφάλαια από την μεριά του.

Και πάμε τώρα στο πιο απολαυστικότερο σημείου του βιβλίου (μετά τον Ζέιντεν φυσικά) και ναι εννοώ τους δράκους. Ο Τερν είναι ο πιο αχτύπητος, ο πιο σαρκαστικός, αυτός με το αξεπέραστο χιούμορ δράκος, που έχω διαβάσει ποτέ. Ειλικρινά οι σπόντες του στην Βάιολετ, τα πειράγματα, οι νουθεσίες του, η γκρίνια του, θεέ μου η γκρίνια του. Είναι απλά τέλειος. Βρείτε μου έναν δράκο σαν αυτόν! Η σχέση του με την Βάιολετ απλά αξεπέραστη. Σε πολλά σημεία ένιωσα πως το δέσιμο τους ξεπερνούσε αυτού του ιππέα και του δράκου. Ο Τερν πολλές φορές, παρά τον σαρκασμό του, έπαιρνε μια πιο πατρική φιγούρα απέναντι της κάνοντας την να βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Αν η Βάιολετ είχε δεθεί με άλλον δράκο, πιστεύω πως δεν θα επιζούσε την πρώτη χρονιά της.

Μην ξεχνάμε όμως και την Αντάρνα, την χαριτωμένη χρυσή δράκαινα, που με την αθωότητα και την αισιοδοξία της, βάζει τέλος στην μόνιμη γκρίνια του Τερν και στις δυσκολίες της Βάιολετ. Θα ήθελα να την δω περισσότερο στο δεύτερο βιβλίο μαζί με την Σγκέιλ.

Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα αυτού του βιβλίου είναι πως τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για τα λάθη των γονιών τους. Κι αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα σχεδόν από το δεύτερο μισό της ιστορίας, όταν τα πράγματα έχουν μπει σε μια σωστή πορεία ανάμεσα στους χαρακτήρες. Συγκινήθηκα όταν οι πρωταγωνιστές άφησαν τις διαφορές, την έχθρα τους κι όλα αυτά που τους χώριζαν για να χαράξουν μια κοινή πορεία, μέσα από την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση.

Τα τελευταία κεφάλαια απλά με έκαναν να σπαράζω στο κλάμα, δεν πίστευα αυτά που διάβαζα και δεν ήθελα να συνεχίσω παρακάτω. Όταν τελικά το έκανα γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να τελειώσω το βιβλίο έμεινα με ένα ύφος WTF.

Το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι πως το δεύτερο βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε δύο μήνες περίπου, οπότε δεν θα περιμένουμε και πολύ.

Αν μετά από όλα αυτά που διαβάσατε, από εμένα, από άλλους λογαριασμούς και άρθρα, δεν σας πείσαμε ότι η Τέταρτη Πτέρυγα της συγγραφέως Rebecca Yarros, είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ βιβλίο, τότε δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να ειπωθεί. Ίσως σας βρει ο Τερν και σας πείσει με την καυτή του ανάσα.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα