Τι να σημαίνουν οι Σημύδες; - Μιχάλης Μπουρνατζίδης

Γράφτηκε από την

ti na simainoun oi simidesΤι κοινό μπορεί να έχουν ένας Ελληνογάλος, μία Γερμανορωσίδα, ένας Ρώσος, ένας Πολωνός και μία Ρωσίδα; Με μία πρώτη ματιά, κανένα. Αν, όμως, μαθαίνατε ότι όλοι αυτοί πήραν μερος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τότε ίσως σκεφτόσασταν, αυτό που σκέφτηκα και εγώ. Λιποτάκτες ο καθένας για τους δικούς του λόγους, που έτυχε να συναντηθούν κάπου στα βουνά της Αυστρίας, της Πολωνίας, κάπου μέσα στη δίνη του χειρότερου πολέμου της ιστορίας.

Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των πρωταγωνιστών του ιστορικού μυθιστορήματος του κυρίου Μιχάλη Μπουρνατζίδη, «Τι να σημαίνουν οι Σημύδες;». Ο Αλεξάντρ προσπαθεί να κρυφτεί από τους Γερμανούς και συναντά στον δρόμο του την Νάντια, όμως σύντομα η παρέα τους θα μεγαλώσει και μαζί με άλλους λιποτάκτες θα βρεθούν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Μέσα από τα όνειρα/ εφιάλτες που τον συντροφεύουν κάθε βράδυ προσπαθεί να ερμηνεύσει όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Η Νάντια προσπαθεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει τι είναι όλα αυτά που ονειρεύεται. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, ο καθένας με τον τρόπο του, και οι νέοι «συνοδοιπόροι» προς τη σωτηρία.

Ο κύριος Μπουρνατζίδης καταφέρνει μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα να κάνει λόγο για τις σχέσεις των ανθρώπων ιδιαίτερα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ιστορία του Αλεξάντρ μας δείχνει ότι ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες οι σπουδαιότερες αξίες του ανθρώπου, ο έρωτας, η φιλία, η πίστη, η ελπίδα, μπορούν να επιβιώσουν.
Και αυτό γιατί σε ακραίες καταστάσεις είναι που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις αξίες του, τις μέχρι τότε επιλογές του. Έρχεται αντιμέτωπος με την τραγική αλήθεια ότι στην ουσία είναι πιόνι των δυνατών. Συνειδητοποιεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μοχλός της εξουσίας. Και κυρίως ότι ο ίδιος άφησε να παραπλανηθεί, να χειραγωγηθεί από τα λόγια και τις υποσχέσεις των πολιτικών.


Το τέλος του βιβλίου ιδιαίτερο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Και κυρίως τροφή για σκέψη. Τελικά τα όνειρα είναι σημαδιακά; Και μια ευκαιρία για αλλαγή;

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα