Τιμωρός, Οργή Θεού - Νίκος Βιτωλιώτης

Γράφτηκε από την

timoros orgi theoyΤο "Τιμωρός - Οργή του Θεού" είναι ένα απολαυστικό ιστορικό μυθιστόρημα.  Η ιστορική πραγματικότητα συνδέεται με την μυθοπλασία και δημιουργεί ένα υπέροχο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς ταξιδεύει το αναγνωστικό κοινό με ένταση, πάθος και ειρμό στα τέλη 12ου με τις αρχές του 13ου αιώνα.

Ποιος είναι ο Τιμωρός; Επιτρέψτε μου να σας κάνω ένα μικρό σπόιλερ!  Είναι ένα μυθικό σπαθί, το οποίο ορίζει την τύχη και επιφέρει δικαιοσύνη ή όλεθρο ανάλογα με το χέρι που κατέχει την δύναμη του κάθε φορά.

Καταρχήν λάτρεψα  το μέγεθος του  βιβλίου για τον όγκο των πληροφοριών που διοχετεύει στους αναγνώστες. Τιτλοφορημένα καλογραμμένα κεφάλαια  αναπαριστούν με γλαφυρότητα σημαντικά  γεγονότα ιστορικού ενδιαφέροντος. Επίσης  οι υποσημειώσεις, οι χάρτες και τα οικογενειακά δέντρα των Κομνηνών και των Αγγέλων βοηθούν στην κατανόηση  τόσο των φατριών αλλά και των χρονικών ορίων που εξελίσσονται τα γεγονότα. Οι  περιγραφές είναι αρκετά παραστατικές, ξεδιψούν την περιέργεια του αναγνώστη και του προκαλούν τέρψη, ενώ οι διάλογοι διοχετεύουν τα τεκταινόμενα της εκάστοτε σκηνής.

 

Όλα ξεκινούν με τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Μια σχισμή στον τοίχο αποκάλυψε μια κρύπτη, η οποία περιείχε ένα παράξενο εύρημα ασφαλισμένο με κλειδαριά. Τριάντα χρόνια αργότερα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο του…. 

Κι ένα νοερό ταξίδι ξεκινά…

Ο Αλέξιος  Δ’  Άγγελος, γιος του έκπτωτου Aυτοκράτειρα Ισαάκιου δραπετεύει ..

Διεκδικεί ο θρόνο και ζητά την βοήθεια των σταυροφόρων υποσχόμενος πλούτη  και  δόξα μιας αυτοκρατορίας που ψυχορραγεί..

Το αναγνωστικό κοινό ακολουθεί πορεία από τα στενά των Δαρδανελίων, στα χιονισμένα βουνά του  Σβάμπεν  της Γερμανίας, στις συγκρούσεις της Ζάρα, στα οικονομικά συμφέροντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου με σκοπό το ταξίδι για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων. Στις συρράξεις για κατάληψη του θρόνου της Κωνσταντινούπολης έως στην πολιορκία της από τους  Λατίνους.

Κατάλληλο για όσους λατρεύουν τα αναγνώσματα περί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος, Ρωμανία).  Και φυσικά τις ιστορίες με ιππότες… έστω κι αν η ΄Δ Σταυροφορία αποτέλεσε σκοτεινό κεφάλαιο της Βασιλεύουσας! Για όσους επιθυμούν να το εξερευνήσουν. Να χαθούν μέσα από τις σελίδες στον παλμό των μαχών, την ανασύνταξη των Ευρωπαικών συμμαχιών, τις λεπτομέρειες  του πολεμικού εξοπλισμού, τις επικές μάχες σώμα με σώμα,  τα αμυντικά τεχνάσματα κλπ.

Τι να πρωτοσχολιάσει κάποιος καθώς διακρίνεται ξεκάθαρα η ερευνητική ματιά του συγγραφέα, μιας και αρχικά σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του με υπόβαθρο το εριστικό κλίμα της τότε Ευρώπης. Τα πολιτικά συμφέροντα, τις μιλιταριστικές κινήσεις  στο βωμό της κυριαρχίας. Την λατρεία στην πίστη του Ιησού Χριστού. Τις νωπές μνήμες του Σχίσματος μεταξύ Ορθόδοξης και Παππικής εκκλησίας;  Την περιφρόνηση των Ρωμιών από τους Δυτικούς. Τις ευχές του Πάπα Ιννοκέντιου με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Σαρακηνούς.  Τους επονομαζόμενους  μισθοφόρους Βαράγγους ενώ θα βρεθεί υπό τις εντολές αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων, οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στις σελίδες της Ιστορίας όπως ο εύστροφος και φιλόδοξος Δόγης Δάνδολος ή ο Μαρκήσιος του Μομφερράτου καθώς στην Ανατολή μαίνονται παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των Αριστοκρατικών αυλών για την κυριαρχία της Κωνσταντινούπολης; Μια μυστική αδελφότητα  κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διαφαινόμενη καταστροφή όμως η άλωση της Πόλης από το μένος των σταυροφόρων μοιάζει αναπόφευκτη το 1204. Η ιστορία από μόνη της είναι ένα κουβάρι ανατροπών το οποίο ο συγγραφέας φροντίζει να αποδώσει  ολοκληρώνοντας  το έργο και καταγράφοντας την εξέλιξη κάθε χαρακτήρα.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα