Το Άγριο Τριαντάφυλλο - Jennifer Donnelly

Γράφτηκε από την

to agrio triantafilloΛονδίνο 1914. Η αυτοκρατορία που έφτιαξε η Φιόνα Φίνεγκαν, δημιουργώντας το μεγαλύτερο οίκο τσαγιού στον κόσμο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δίπλα της ο σύζυγός της, ο Τζο, δίνει κι αυτός τη μάχη του ως βουλευτής των Εργατικών για τα δίκαια των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Καθώς ξεσπάει ο πόλεμος, ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο της Φιόνας, ο αδελφός της Σέιμους, θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη στους ωκεανούς, υπηρετώντας την πατρίδα του ως αξιωματικός στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ούτε οι φλόγες του πολέμου θα σβήσουν από την καρδιά του τον έρωτά του για τη Γουίλα Όλντεν, η οποία δεν τον έχει συγχωρήσει που της έσωσε τη ζωή όταν έχασε το πόδι της στο Κιλιμαντζάρο, και τώρα αγωνίζεται κι αυτή για την Αγγλία στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.
Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αγώνα των γυναικών να κατακτήσουν δικαίωμα ψήφου και τις σκληρές δοκιμασίες των εξερευνητών στους πόλους και στις ερήμους, η ευτυχία των Φίνεγκαν δοκιμάζεται. Όμως ούτε ο πόλεμος, ούτε ο διπλός κατάσκοπος Μαξ φον Μπραντ, ούτε ο υπόκοσμος του Λονδίνου θα καταφέρουν να λυγίσουν την οικογένεια (οπισθόφυλλο).

Η τελευταία ιστορία της τριλογίας μας μεταφέρει στο 1908 , μερικά χρόνια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Κεντρικοί ήρωες αυτή τη φορά είναι ο Σέιμι, ο μικρός αδερφός της Φιόνας, και η Γουίλα Όλντεν, η αγαπημένη του Σέιμι, με την οποία όμως έχουν χωρίσει … Και εδώ η Φιόνα με τον Τζο, ο Σιντ με την Ίντια, δεν είναι οι πρωταγωνιστές, αλλά συμμετέχουν για άλλη μία φορά ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας. Και εδώ η Ντόνελι μας μεταφέρει με τη γραφή της σε μία εποχή όπου έχουν ξεκινήσει οι αναταράξεις του επικείμενου πολέμου, στην εποχή όπου η γυναίκα αγωνίζεται για το δικαίωμα της ψήφου, παλεύει για την ισότητά της με τον άντρα. Για άλλη μία φορά ταξιδεύουμε στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Αφρική και την Αμερική και μέσα από τη λυρική γραφή της γινόμαστε ένα με το ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας.

 

Ο Σέιμι: ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας έχει επιστρέψει στο Λονδίνο μετά από ένα ταξίδι του στον Νότιο Πόλο ( ο Σέιμι έχει γίνει εξερευνητής και γυρνάει όλο τον κόσμο). Η επιστροφή του στο Λονδίνο είναι το έναυσμα για να σκεφτεί τι θα κάνει στη ζωή του. Και ενώ χρόνια προσπαθεί να ξεχάσει και να βγάλει από το μυαλό του τη Γουίλα (ο εφηβικός του έρωτας ο οποίος έληξε άδοξα όταν η Γουίλα έχασε το πόδι της σε ένα ταξίδι τους), εμφανίζεται στη ζωή του η Τζένι. Η Τζένι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκπλήρωση των ονείρων του, ένα σπίτι, μία οικογένεια και παιδιά.

 

Η Γουίλα: η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, έχει αφήσει πίσω της την Ευρώπη και ζει στην Ανατολή. Το ατύχημα της την ανάγκασε να εγκαταλείψει το όνειρό της να κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου και τώρα πλέον φωτογραφίζει τις ομορφιές των χιονισμένων βουνοκορφών στα Ιμαλάια, την ήρεμη ζωή των βουδιστών και να ανακαλύπτει νέα μονοπάτια σε ανεξερεύνητα βουνά. Ωστόσο μέσα της ακόμα υποφέρει. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί ούτε με το γεγονός ότι έχασε το πόδι της, ούτε με το γεγονός ότι έχασε τον Σέιμι, κι ας ήταν η ίδια που πήρε την απόφαση να εξαφανιστεί.

 

Σέιμι και Γουίλα: Μία αγάπη καταδικασμένη, μία αγάπη απωθημένο, μία αγάπη που θα καταφέρει μετά από 8 χρόνια να εκραγεί και να παρασύρει στο πέρασμά της τους πάντες. Οι δύο ερωτευμένοι θα συναντηθούν ξανά και η συνάντηση αυτή θα φέρει στο φως αλήθειες και πάθη ξεχασμένα. Ο πόλεμος όμως για άλλη μία φορά θα σταθεί εμπόδιο ανάμεσά τους και όλοι και όλα θα αλλάξουν εξαιτίας τόσο του πολέμου όσο και των προσωπικών τους εμμονών. Θα καταφέρουν ο Σέιμι και η Γουίλα αυτή τη φορά να βγουν νικητές; Κι αν ναι με τι κόστος; Πόσες απώλειες, ψυχικές, θα αφήσουν πίσω τους;

 

Η ιστορία του Σέιμι και τη Γουίλα ολοκληρώνει την τριλογία της Ντόνελι. Ολοκληρώνει την ιστορία της οικογένειας Φλάναγκαν… Για πρώτη και τελευταία φορά όλοι οι ήρωες των τριών ιστοριών – Φιόνα, Τζο, Σίντι, Ίντια, Σέιμι, Γουίλα – συναντιούνται όλοι μαζί και προσφέρουν μία μοναδική απόδειξη ότι ο αγώνας για κάτι καλύτερο, η «επιβίωση» από τα τραύματα της αγάπης, η νίκη απέναντι στις αντιξοότητες και στα ραδιούργα παιχνίδια εις βάρος σου, μπορούν να επιτευχθούν αρκεί να παλέψεις με πάθος.

 

Η ιστορία της Γουίλα κυρίως είναι η ιστορία του ανθρώπου που δεν έχει καταφέρει να τα βρει με τον ίδιο του τον εαυτό. Από τους πιο αντιφατικούς χαρακτήρες, η Γουίλα προκαλεί συναισθήματα συμπάθειας και αντιπάθειας ταυτόχρονα. Η Γουίλα καταφέρνει να σε εξοργίσει με τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις και την καταδίκη του εαυτού της στον πόνο. Εγωίστρια από τη μία καθώς μόνη της αποφασίζει πιο είναι το σωστό για τον Σέιμι, με τραυματισμένη καρδιά από την άλλη, η Γουίλα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καταφέρει ο άνθρωπος να τα βρει με τον εαυτό του. Να αποκτήσει εσωτερική γαλήνη.

 

Η ιστορία του Σέιμι είναι η ιστορία του ανθρώπου που παλεύει ανάμεσα στην καρδιά και τη λογική. Του ανθρώπου που έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα και προσπαθεί να βάλει τάξη στη ζωή του. Του ανθρώπου που θα πολεμήσει για την πατρίδα του. Του ανθρώπου που μάχεται ανάμεσα στα «πρέπει» και τα «θέλω». Όμως για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αγάπη είναι υπεράνω όλων. Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα βγει νικήτρια. Το θέμα είναι να καταφέρεις να αφήσεις πίσω σου όσο το δυνατόν λιγότερες τραυματισμένες ψυχές.

 

Το Άγριο Τριαντάφυλλο κλείνει την ιστορία της οικογένειας Φλάναγκαν προσφέροντας σε όλους τους πρωταγωνιστές την κάθαρση, για την οποία τόσο πολύ πάλεψαν.

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα