to allo miso eleni kekropoulou

Αλήθεια, πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε ότι ο γάμος μας στηρίζεται σε γερά θεμέλια; Ότι η αγάπη, η στοργή, η αφοσίωση αποτελούν τους σταθερούς πυλώνες της οικογένειάς μας; Πόσες φορές δεν ακούσαμε κουτσομπολιά όπως «Τα έμαθες τα νέα; Ο τάδε πήγε με άλλη και η τάδε έχει καταρρεύσει» και κυρίως πόσες φορές δεν ακούσαμε για ώριμους άντρες να διαλύουν την οικογένειά τους για μία κατά πολύ νεότερη τους γυναίκα, κυρίως προερχόμενες από το ανατολικό μπλοκ; Αμέτρητες φορές! Και θα ακούμε πάντα, καθώς η απιστία είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν μπορεί να εκλείψει και δεν μπορεί να ερμηνευθεί.

Τι είναι αυτό που ωθεί τον άντρα να κοιτάξει μία άλλη γυναίκα; Ποιοι εσωτερικοί φόβοι τον ωθούν στην απιστία; Ποιες ευθύνες έχει η ίδια η γυναίκα στην απιστία του άντρα; Και πόσο μπορεί να αντέξει η γυναίκα το γεγονός ότι ο άντρας της την απατά με μία νεότερη ηλικιακά γυναίκα αλλά όχι ιδιαίτερα όμορφη ή ανώτερου πνευματικού επιπέδου;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά – τα οποία προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας της Τζένης, του Αντρέα και της Λουντμίλλα.

Η Τζένη, κοντά στα 50, μαθαίνει ότι ο άντρας της, ο Αντρέας, έχει παράνομη σχέση με μία Ρωσίδα κατά πολύ νεότερή της. Ο υποδειγματικός σύζυγος ξεστρατίζει. Και καθώς η γνωριμία του Αντρέα και της Λουντμίλλα βασίζεται κυρίως σε μία ανθρωπιστική βοήθεια του Αντρέα προς ένα άτομο που περνάει δύσκολα σε μία ξένη χώρα, δεν αργεί να καταλήξει σε δεσμό. Και ένα γαϊτανάκι μυστικών, παθών, θυμού, αγανάκτησης, εκδίκησης, αλλά και συγχώρεσης, ξεκινά.

Ένα δυνατό ψυχολογικό βιβλίο, μία ιστορία που θα μπορούσε να είναι η ιστορία μιας γνωστής, μια φίλης, ακόμα ακόμα και η δική μας ιστορία. Έντονα συναισθήματα, έντονες εσωτερικές αναζητήσεις, που προκαλούν σκέψεις, αναθεωρήσεις και ανησυχίες. Η κυρία Κεκροπούλου με την απλή αλλά ρεαλιστική γραφή της δεν διστάζει να φτάσει το μαχαίρι ως το κόκκαλο και να ξεγυμνώσει τους πρωταγωνιστές της. Και μαζχί με αυτούς να ξεγυμνωθούμε και εμείς συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Η Τζένη μέσα από μία εσωτερική αναζήτηση με τον εαυτό της προσπαθεί να βρει τι έκανε λάθος και ο άντρας της στράφηκε στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας. Αποφασίζει να τον εκδικηθεί δεσμεύοντάς τον να είναι πάντα δίπλα του, αλλά ψυχρή και απόμακρη. Αντλεί δύναμη από τα παιδιά της. Όμως, κατά πόσο εκδικείται τον Αντρέα ή την ίδια; Πόσο μπορεί να αντέξει με έναν άντρα να ξαπλώνει δίπλα της όταν λίγες ώρες πιο πριν άγγιζε μία άλλη; Θα αντιδράσει; Θα ξυπνήσει; Και ποια θα είναι εκείνη η στιγμή που θα την κάνει να τα τινάξει όλα στον αέρα;

Ο Αντρέας. Ευτυχισμένος με την οικογένειά του, με τη γυναίκα του που αγαπάει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Ωστόσο, μέσα του υπάρχει ένα κενό. Κάτι ανικανοποίητο. Νοιώθει αδύναμος αλλά και δυνατός συγχρόνως. Τις εσωτερικές του αυτές αναζητήσεις, τους προβληματισμούς του αυτούς θα ανακαλύψει η Λουντμίλλα και θα εισχωρήσει στη ζωή του. Και θα του δώσει όλα αυτά που του στερεί η Τζένη. Θα του δώσει την ευκαιρία να αισθανθεί δυνατός, κυρίαρχος. Σε αντίθεση με τη δυναμική Τζένη, η Λουντμίλλα είναι ένα αβοήθητο και μοναχικό πλάσμα το οποίο ο Αντρέας θα νοιώσει την ανάγκη να σώσει. Όμως, όταν συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, θα βρει το κουράγιο να απαγκιστρωθεί από την τοξική αυτή σχέση; Θα καταφέρει να πάρει τη συγχώρεση από τη Τζένη;

Η Λουντμίλλα. Μία αμόρφωτη, μέτριας εμφάνισης Ρωσίδα (σε αντίθεση με όσα έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε Ρωσίδα ερωμένη – ψηλή, ξανθιά, αδύνατη), έχει έρθει στην Ελλάδα για να βρει το αρσενικό εκείνο που θα τη συντηρεί και θα της παρέχει μία πλούσια ζωή. Επηρεασμένη από φίλες της που βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά, η Λουντμίλλα θα προσκολληθεί στον Αντρέα και θα επιχειρήσει να τον μετατρέψει στον πρίγκιπα που θα της προσφέρει «παλάτια» και «υπηρέτες». Μία τραγική γυναίκα, κενή, ματαιόδοξη, με μοναδικό σκοπό την καλοπέραση. Τελικά, θα καταφέρει να τον κρατήσει για πάντα δίπλα της; Ή θα χάσει τα χρόνια της δίπλα του;

Ένα μυθιστόρημα για τον γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας: η οικογένεια.

Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας και στην αβάσταχτη ελαφρότητα του ανθρώπινου είναι. (οπισθόφυλλο)

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα