Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα - Θάνος Κονδύλης

Γράφτηκε από την

to koritsi me ta triantafullaΟ Θάνος Κονδύλης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της χώρας μας, κατά την γνώμη μου. Έτσι λοιπόν όταν πήρα στα χέρια μου «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα», η χαρά μου ήταν απεριόριστη. Στην αρχή με κέντρισε το εξώφυλλο του. Μία κοπέλα που κρατάει ένα τριαντάφυλλο, μπροστά από έναν κήπο, ενώ στο βάθος ένα χωριό καίγεται. Αργότερα με συγκλόνισε το περιεχόμενο του.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κύπρο. Ψηλά στο όρος Πενταδάχτυλος βρίσκεται ένα μικρό χωριό, ο Ουρανός. Εκεί ζει η μικρή Γαλήνη, ορφανή από μητέρα. Πάθος της είναι η ζωγραφική και τα τριαντάφυλλα που καλλιεργεί με αγάπη και φροντίδα στον κήπο του πατρικού σπιτιού της. Ο δρόμος της θα συναντηθεί με εκείνον του Ορέστη, αλλά και του Μεμέτη, ενός καλοκάγαθου τρελού, που περιπλανιέται στο χωριό της. Η Γαλήνη και ο Ορέστης θα αγαπηθούν. Θα παλέψουν με τις πολιτικές εξελίξεις, τα μυστικά που σκεπάζουν τις οικογένειες τους και τις συμφορές που θα τους βρουν. Δίπλα τους ο Μεμέτης, θα είναι πάντα φύλακας και πιστός τους φίλος. Όταν ο κίνδυνος βρει την Γαλήνη και τον Ορέστη, ο Μεμέτης θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να δει τους αγαπημένους συντρόφους του και πάλι μαζί.

Η Γαλήνη είναι ένα πλάσμα τρυφερό, ευαίσθητο. Αγαπάει τον πατέρα της, το χωριό της. Λατρεύει τα τριαντάφυλλα. Είναι η αδυναμία της. Για αυτό όλοι στο χωριό την φωνάζουν «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα». Παρόλο που όταν ο συγγραφέας μας συστήνει τον χαρακτήρα της, είναι ακόμα μικρή σε ηλικία, βλέπουμε ένα άτομο γλυκό και συνεσταλμένο. Φροντίζει τον πατέρα της και το σπίτι τους, ενώ αντιδράει με τα πειράγματα εις βάρος του Μεμέτη, του τρελού του χωριού. Η καρδιά της είναι αγνή ευαίσθητη και δεν διστάζει να ριψοκινδυνέψει την ζωή της για να κάνει το καλό και να φέρει ειρήνη ακόμα και στις καρδιές των κατακτητών.

Ο Ορέστης από την άλλη είναι ένας νέος που παλεύει για τα πιστεύω του. Μπαίνει στην αντιεξουσιαστική οργάνωση, καθώς ονειρεύεται μία Κύπρο χωρίς Άγγλους κατακτητές. Πάει κόντρα στους γονείς του και στα στερεότυπα του χωριού και καταφέρνει να σπουδάσει ιατρική, αυτό που πάντα ήθελε. Βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμα και όταν η ζωή του απειλείται σοβαρά. Θα κάνει το καθήκον του πάση θυσία. Δίπλα του καλός φίλος, στέκεται ο Μεμέτης, ο τρελός του χωριού. Ο ρόλος του Μεμέτη είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ιστορίας. Αγαπάει και εκείνος τα τριαντάφυλλα, μα πιο πολύ αγαπάει την Γαλήνη. Κρύβει τον έρωτα του για χάρη του φίλου του Ορέστη. Μπορεί με κάποιον τρόπο να εμπλέκεται στις πολιτικές εξελίξεις και στα βάσανα που βρίσκουν το μικρό χωριό, πάντα όμως ρισκάρει τον ρόλο του για να σώσει τους δύο καλούς του φίλους. Τον Ορέστη και την Γαλήνη.

Το έργο του Θάνου Κονδύλη δεν χρειάζεται φιοριτούρες και πομπώδης εκφράσεις. Όσοι γνωρίζετε την δουλειά του συγγραφέα ξέρετε τον λόγο και την έκφραση του. Το αρχαιολογικό στοιχείο υπάρχει και σε αυτό το βιβλίο (όπως και στα προηγούμενα έργα του συγγραφέα) με την μορφή του αγάλματος, της Θεάς Αφροδίτης. Με τα κόκκινα δάκρυα της η Θεά προειδοποιεί τους κατοίκους του χωριού για τα κακά που έρχονται. Παρόλα αυτά εκείνοι δεν πιστεύουν τα σημάδια της και αποφασίζουν να τα αγνοήσουν. Ένα στοιχείο που αγάπησα στην γραφή του κύριου Κονδύλη, αλλά και στο Κορίτσι με τα Τριαντάφυλλα, είναι ο ρομαντισμός που αποπνέει το κείμενο. Ο αναγνώστης εισβάλει από τις πρώτες κιόλας σελίδες στον ψυχισμό των ηρώων χωρίς να κουράζεται από τα συνεχή σκαμπανεβάσματα και τις τρικλοποδιές της μοίρας. Στο κείμενο δεν θα βρείτε καμία υπερβολή, κανένα στοιχείο που θα σας κάνει να πείτε «εδώ τα παραλέει λίγο». Αντιθέτως θα γίνετε ένα με τους χαρακτήρες, θα βιώσετε μαζί τους, τις σκληρές καταστάσεις που ζουν και την συνεχή αγωνία που έχουν για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και το δικό τους. Μυστήριο, έρωτας, δράση, καταιγιστικές εξελίξεις, αλλεπάλληλα γεγονότα και έντονα συναισθήματα είναι μερικά από τα συστατικά της ιστορίας που θα σας καθηλώσουν.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα για το ιστορικό υπόβαθρο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, για να αναπτύξει την ιστορία της Γαλήνης. Ως μαθήτρια, δεν είχα διδαχτεί και πολλά για την εισβολή στην Κύπρο, πέρα από κάποιες σημαντικές ημερομηνίες και ονόματα. ‘Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα’ όμως με έβαλε στην διαδικασία να ψάξω γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, μα περισσότερο στους Κύπριους αναγνώστες που αγνοούν πολλά από τα συμβάντα εκείνης της εποχής και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Διαβάζοντας κανείς τις σελίδες του βιβλίου θα ανακαλύψει την εξονυχιστική έρευνα, που έχει γίνει από τον συγγραφέα για την περίοδο αυτή. Τα αποτρόπαια πολλές φορές, γεγονότα, που αποκαλύπτει ο συγγραφέας, είναι πέρα για πέρα αληθινά. Μέσα από την ιστορία της Γαλήνης ο αναγνώστης δεν θα διαβάσει μόνο για την ζωή της ηρωίδος, αλλά μέσα από τα μάτια της, θα παρακολουθήσει όλη την ιστορία της Κύπρου. Πιστεύω πως ‘Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα’ είναι το καλύτερο βιβλίο που έχει γράψει μέχρι τώρα ο Θάνος Κονδύλης. Μέσα από τα σκοτεινά συμβάντα εκείνης της περιόδου μας διδάσκει πως πάντα μετά την καταστροφή το μόνο που μένει είναι η αγάπη. Μέσα από τις μνήμες ο άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος και ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο. Αν αγαπάτε τα ιστορικά μυθιστορήματα, ‘Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα’ είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα