triantafillakiΑνατολικό Λονδίνο 1888. Ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και συνηθισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, κι όπου τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις ετοιμόρροπες αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς.

Η Φιόνα Φίνεγκαν αγωνίζεται μαζί με τον αγαπημένο της για ένα καλύτερο αύριο. Η σκληρή ζωή όμως θα τους χωρίσει. Εκείνη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκείνος θα μείνει πίσω στο Λονδίνο. Κυνηγημένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θρηνώντας αγαπημένους νεκρούς, θα προκόψουν κι οι δυο, και μέσ' από μια θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν, θ' ανοίξουν δρόμο για το μέλλον. (οπισθόφυλλο)

 

Το Τριανταφυλλάκι … Ένα βιβλίο που σε μεταφέρει στο Ανατολικό Λονδίνο του 1888, όπου υπάρχει η φτώχεια και η επιβίωση κυριαρχούν…

Η Φιόνα: η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι μία δυναμική κοπέλα, η οποία παρά την απώλεια της οικογένειάς της θα καταφέρει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Στόχος της - μαζί με τον αγαπημένο της Τζο, να ξεφύγουν από την φτώχια. Στόχος της να γίνουν πλούσιοι. Στόχος της να παλέψει ενάντια στην αντίληψη της εποχής ότι οι ανήκοντες στην εργατική τάξη δεν μπορούν να εξελιχθούν και να φύγουν από αυτή. Όμως, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης θα της στερήσει την οικογένεια και η ίδια θα βρεθεί μόνη με ένα μικρό αδερφό υπό την προστασία της. Μόνη και εγκατελελλειμένη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έρθει αντιμέτωπη με το κατεστημένο της εποχής. Μία εποχή που θέλει τη γυναίκα υποταγμένη στον άντρα. Η Φιόνα θα πολεμήσει τις προκαταλήψεις, τις κοινωνικές συμβάσεις και θα υπερασπιστεί με πάθος και δυναμισμό τα πιστεύω της. Δίπλα της θα βρεθούν άτομα που θα τη στηρίξουν και θα την αγαπήσουν. Και σε αυτούς πάντα θα είναι και η ίδια δίπλα, αψηφώντας τους κανόνες και τα πρέπει της συντηρητικής και οπισθοδρομικής κοινωνίας.

Ο Τζο:  ο δεύτερος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας νέος, ο οποίος προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, να γλιτώσει από την εξαθλιωμένη ζωή του θα προδώσει τη Φιόνα. Θα προδώσει τις αρχές του, τα πιστεύω του, την ίδια του την καρδιά. Θα γίνει πλούσιος, επιτυχημένος, αλλά δεν θα γίνει ευτυχισμένος …

Οι δρόμοι των δύο ερωτευμένων θα συναντηθούν ξανά μετά από χρόνια και θα είναι στο χέρι τους πλέον να ζήσουν μαζί ερωτευμένοι ή να συνεχίσει ο καθένας μόνος του τη ζωή την οποία έφτιαξε.


Αν και στην αρχή το βιβλίο κυλάει αργά και δεν σε τραβάει, σιγά – σιγά αλλάζει και αποκτά αγωνία και ενδιαφέρον. Για αυτό και πρέπει ο αναγνώστης να είναι υπομονετικός γιατί η συνέχεια του βιβλίου θα τον αποζημιώσει … Δυνατοί και ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και μία αναλυτική και διεισδυτική περιγραφή της εποχής, κυριολεκτικά σε μεταφέρουν στο Λονδίνο του 18ου αιώνα.

 

Μία μοναδική ιστορία αγάπης, η εργατική τάξη της εποχής σε αντίθεση με την αριστοκρατία, η διαφθορά, η εκμετάλλευση, ο πλούτος, τα βρώμικα παιχνίδια της πολιτικής, η εξαθλίωση της ανθρώπινης ζωής, η παιδική εργασία, η δημιουργία των σωματείων των εργαζομένων, ξεπηδούν μέσα από την ιστορία της Φιόνας και του Τζο και γενούν στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα αγάπης, οργής και θυμού, αλλά και πείσματος. Μία ιστορία που σε τοποθετεί μοναδικά στον τόπο και τον χρόνο όπου εξελίσσεται και σε κάνει συνοδοιπόρο της Φιόνας. Μία ιστορία που θα σε συγκινήσει και θα σε πεισμώσει. Μία ιστορία που σου δείχνει ότι ποτέ δεν πρέπει να το βάζεις κάτω…

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα