Bathia nera eydokia stayridouΈνα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας είναι τα Γιάννενα και η λίμνη με το Νησί. Στα νερά της έχουν γραφτεί δεκάδες ιστορίες αγάπης και πόνου. Αυτά τα Βαθιά Νερά έρχεται και ταράζει η Ευδοκία Σταυρίδου με το νέο της μυθιστόρημα.

Γιάννενα 1930 και ο Μιχάλης, μετά το θάνατο του πατέρα του, φεύγει από το μικρό χωριό του και πάει στο Νησί, στη Λίμνη των Ιωαννίνων, να βρει δουλειά με τη βοήθεια του θείου και της θείας του, προκειμένου να συντηρήσει τον ίδιο και τη μητέρα του. Όμως, η Μοίρα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και ο Μιχάλης συναντά τη Νεράιδα των ονείρων του. Μία ματιά είναι αρκετή, ένα τραγούδι από τα μελωδικά χείλη της Νεράιδάς του είναι αρκετό, και ο Μιχάλης μπλέκεται στα δίχτυα του έρωτα. Η μορφή της Μαργαρίτας θα τον στοιχειώσει και πλέον είναι έτοιμος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να την κατακτήσει …

Ένα ανελέητο κυνηγητό αισθημάτων, τρέλας, πόνου, θλίψης και τραγωδίας ξεδιπλώνεται μέσα από τον αγώνα του Μιχάλη να κερδίσει τη Μαργαρίτα. Αποκλειστικά δοσμένος σε αυτήν δεν θα λογαριάσει τίποτα και κανέναν. Αθώα θύματα θα βρεθούν στο δρόμο του, θα «πληρώσουν» για το πάθος του, το οποίο φτάνει στα όρια της εμμονής. Παράλληλα, η Μαργαρίτα προσπαθεί να ισορροπήσει στη δική της εσωτερική, συναισθηματική αστάθεια μέσα από έναν γάμο που ξεκίνησε λάθος. Ανυποψίαστη για τον έρωτα του Μιχάλη αισθάνεται διαρκώς μία παγωνιά στην ψυχή της, όταν αυτός βρίσκεται κάπου κοντά …

Δύο πρωταγωνιστές τραγικοί, αρκετοί συμπρωταγωνιστές έρμαια των πράξεων του Μιχάλη, προκαταλήψεις της εποχής, στενά μυαλά που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον γκρεμό και τα Βαθιά Νερά της λίμνης υποδέχονται και άλλα μυστικά, τα οποία θα μείνουν καλά κρυμμένα για χρόνια. Η Ευδοκία Σταυρίδου με το νέο της μυθιστόρημα μας προσφέρει ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ, εισβάλλοντας με μεγάλη μαεστρία στις ψυχές των πρωταγωνιστών. Ο Μιχάλης, ο κεντρικός ήρωας, είναι ένας χαρακτήρας που προκαλεί συμπόνια και μίσος συγχρόνως. Εμονικός με τη Μαργαρίτα αρκετές φορές με έκανε να τον μισήσω. Όμως, στις στιγμές της απόλυτης τρέλας του, του απόλυτου πόνου για την αγαπημένη του, τον συμπόνεσα και τον λυπήθηκα. Έρμαιο των παθών του, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα στήριγμα. Ίσως αν είχε κάποιον ουσιαστικά δίπλα του, να μπορούσε να σωθεί.

Η Μαργαρίτα, ένα κορίτσι που μεγάλωσε απότομα. Ο θάνατος του πατέρα της και η σκληρή απόφαση της μητέρας της (θα την ανακαλύψετε στο βιβλίο) την οδηγεί σε μία – όπως θα αποδειχτεί – τραγική επιλογή και η ζωή της θα αλλάξει ριζικά. Με έναν άντρα που είναι ακόμα παιδί, θα προσπαθήσει να φτιάξει οικογένεια. Ωστόσο, ακόμα και ο ερχομός του παιδιού, δεν θα σταθεί ικανός να τους φέρει κοντά. Η Μαργαρίτα είναι ένα κορίτσι που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τόσο τις προκαταλήψεις της εποχής της, όσο και την απουσία της αγάπης από τη ζωή της. Μόνο πόνο, συμπόνια, τρυφερότητα και αγάπη μπορείς να νοιώσεις για ένα κορίτσι που υπέφερε και που χωρίς να το θέλει προκάλεσε τον θάνατο.

Δίπλα στους δύο αυτούς τραγικούς ήρωες, η μητέρα της Μαργαρίτας, η κυρία Βασιλική, η οποία πληρώνει ακριβά την σκληρότητα και την ψυχρότητα που καταλαμβάνουν την καρδιά της μετά το θάνατο του άντρα της. Η μικρή αδερφή της, η Μαρίνα, η οποία αθώα και άβγαλτη θα υποκύψει στον έρωτα του Μιχάλη και όπως θα της πει μια τσιγγάνα, θα κλείσει τα ματάκια της μαζί με τον αγαπημένο της. Ο παπά – Γιώργης και ο ανιψιός του ο Θοδωράκης. Ο Θοδωράκης, που θα ενθουσιαστεί με τη Μαργαρίτα, αλλά θα φανεί μικρός απέναντι στις υποχρεώσεις του. Ο παπά – Γιώργης που θα σταθεί δίπλα στη Βασιλική για να «πληρώσει» για τα λάθη του ανιψιού του. Η μικρή ψυχοκόρη της Βασιλικής, η Ιωάννα, που παρασύρεται από τις Σειρήνες του Μιχάλη και θα γνωρίσει την σκληρή πλευρά της αγάπης. Ο θείος Απόστολος και η θεία Κατερίνα που αγκαλιάζουν από την πρώτη στιγμή τον Μιχάλη, αλλά η αγάπη τους δεν αρκεί να τον βγάλει από την άβυσσο του μυαλού του.

Όλοι εγκλωβισμένοι σε ένα γαϊτανάκι τρέλας, σε αδιέξοδα αισθήματα, σε παρωχημένες ιδέες, θα πολεμήσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο για την εξιλέωση της ψυχής τους. Ένας πόλεμος που μόνο έναν νικητή μπορεί να έχει … Τη Ζωή ή τον Θάνατο … Δεν μένει παρά να το ανακαλύψετε βουτώντας στα Βαθιά Νερά …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα