xirasia jane harper

Αλήθεια έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις της Ξηρασίας;

Οι γόνιμες εκτάσεις αργοπεθαίνουν καθώς η γη λαχταρά μια στάλα ύδωρ.

  Τα τρομακτικά αποτελέσματα που συνταράσσουν τόσο την τροφική αλυσίδα αλλά και τις οικονομικές ζημίες;

  Τόσο η λειψυδρία, η έλλειψη υγρασίας, η αποπνικτική ατμόσφαιρα συμβάλουν στην επιθετική συμπεριφορά των ανθρώπων κι τον λεκτικό κανιβαλισμό που απορρέει κάτω από την καυτή θερμότητα που εκπέμπουν οι ακτίνες του ηλίου.

  Τα αρπακτικά είναι αυτά που θα επιβιώσουν, καθώς  στην φύση επικρατεί ο νόμος του ισχυρού κι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα να επιτύχουν τον σκοπό τους..

  Όμως μόνο η ξηρασία αποτελεί  την μια πλευρά του νομίσματος καθώς στην αντίθετη όψη υπάρχει η ευφορία…..  και πιστέψτε με, το βιβλίο ξεχειλίζει από ζωηρές αντιθέσεις,

 

  οι οποίες δεν είναι αγγελικά πλασμένες…

 

 

Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα του φαινομένου “El Nino”

  Η ιστορία  ξεκινά κατά την νεκρώσιμη ακολουθία τριών μελών  της οικογένειας Χάντλερ.  Ο αστυνομικός Άρον Φάλκ επιστρέφει στην γενέτειρα του μετά από είκοσι χρόνια για να αποχαιρετήσει  τον πολυαγαπημένο του φίλο Λιουκ, την λατρεμένη σύζυγο  του,  Κάρεν και τον εξάχρονο γιό τους, Μπίλυ. Οι ενδείξεις του φονικού δείχνουν πως ο Λιουκ Χάντλερ τρελάθηκε από το άγχος, την πίεση για την διατήρηση της αγροτικής περιουσίας και ξέσπασε βάναυσα στην της οικογένεια του λίγο πριν αυτοκτονήσει. Όμως τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται κι η καχυποψία απλώνεται στην πόλη.

«Ο Λιουκ είπε ψέματα. Εσύ είπες ψέματα» κι όμως ο Φάλκ είναι ανεπιθύμητος .

  Το μίσος στο πρόσωπο του Άρον ζέχνει σαν το αλκοόλ στην ανάσα των κατοίκων. Στοιχειωμένος από εφηβικές αναμνήσεις και αντιμέτωπος με την εχθρική στάση  του κόσμου βυθίζεται νοητικά στα αναπάντητα «γιατί» μιας τραγικής απώλειας, η οποία  στοίχισε τόσο την παιδική αθωότητα του αλλά και διέρρηξε την εύθραυστη σχέση με τον πατέρα του. Ένα αποτρόπαιο γεγονός  που ούτε καν η λογική χωρά, κεκαλυμμένο με μια πρόχειρη ετυμηγορία, βασισμένο σε εικασίες έμελε να είναι η αρχή από αλυσιδωτές αντιδράσεις φθόνου.

  Όμως ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος των δυο υποθέσεων; 

Δεν έχετε παρά να μάθετε μόλις διαβάστε το βιβλίο  και πιστέψτε με, η επιλογή του ως ανάγνωσμα θα σας δικαιώσει!

  «Η Ξηρασία» αποτελεί ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο θα κρατήσει συντροφιά στους αναγνώστες σαν ακριβό κρασί, γουλιά  - γουλιά η κάθε σελίδα αποκαλύπτει τμηματικά λεπτομέρειες, σκέψεις, δράσεις κι μυστικά, τα οποία συγκροτούν το συγκλονιστικό υπόβαθρο των καλό σκιαγραφημένων ηρώων του, ενώ ξεχωρίζει η διασύνδεση των ατμοσφαιρικών σκηνών κατά την παρουσίαση της σφιχτοδεμένης πλοκής του έργου.

  H ροή της εξέλιξης ακολουθεί την μορφή της αστυνομικής έρευνας. Θυμίζει “True Detective» κι «Gillian Flynn». Μάλιστα ο πρόλογος είναι εκπληκτικός. Μαγνητίζει τους αναγνώστες από τις πρώτες κι όλας γραμμές του κειμένου κερδίζοντας την απόλυτη προσοχή τους για περισσότερη τέρψη, απορροφώντας τους ώστε να ξεγυμνώσουν τους ήρωες και να συλλέξουν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη δικαίωση και  λύτρωση των θυμάτων. Χαρακτήρες διακριτοί, εκρηκτικοί, αναμφίβολα ξεχωριστοί όπου αγαπητοί αναγνώστες θα λατρέψετε κι την παραμικρή λεπτομέρεια της προσωπικότητας τους.

  Ένα ωραίο απολαυστικό αστυνομικό θρίλερ με αληθοφανείς διαλόγους και αρκετές ανατροπές διατηρώντας την αγωνία και το μυστήριο στα ύψη χωρίς όμως να έχει «αγχωτική ένταση κι πιστολίδι». Εντυπωσιακή ασφυκτική κορύφωση στο τέλος που θα αποζημιώσει τον αναγνώστη!

  Παράνοια.. ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο ή μήπως ένα λάθος με αιματηρή τραγική απόληξη στο παρόν; Ένα στυγερό ανεξιχνίαστο έγκλημα στο παρελθόν. Δυο αφηγηματικοί άξονες κι παράλληλοι εφευρετικοί μέθοδοι  αφήγησης, κεφάλαια με χρονικές μεταπηδήσεις προβάλουν την σύγκριση -αντίθεση των γεγονότων καθώς και στις δυο περιπτώσεις τα περιστατικά δεν είναι παρά πλασματικές αυταπάτες. Όταν οι φάκελοι των θυμάτων κλείνουν, τα χείλη των κατοίκων σφραγίζονται, όμως η παρατηρητικότητα και η μελέτη των ευρημάτων  αποκαλύπτει ανείπωτες αποτρόπαιες αλήθειες, ήρθε η ώρα να ανασυρθούν από το αρχείο παλιές υποθέσεις.  Αλήθεια ο Λιουκ μήπως είχε δώσει δείγματα ανάρμοστης συμπεριφοράς από την εφηβεία του;

  Κατάλληλο για όσους αναγνώστες  θέλουν να μαντέψουν την ταυτότητα του ένοχου.  Κι πιστέψτε με θα το κάνουν πολλές φορές κι θα αμφιβάλουν για την επιλογή τους μιας και δεξιοτεχνία της γραφής της Χάρπερ  εγκλωβίζει τους χαρακτήρες στον ιστό της. Τους στοχοποιεί, τους τυλίγει με το νήμα της αράχνης σε μια σειρά γεγονότων με αθέατες γωνιές προκαλώντας ασφυξία στα θηράματα  έως ανασυρθούν στην επιφάνεια τα  κίνητρα του εγκλήματος.

  Ποικίλα συναισθήματα κατακλύζουν το αναγνωστικό κοινό χάρη στην γλαφυρή ποιότητα της  γραφής της συγγραφέως. Όπως προείπα η ροή είναι κινηματογραφική αλλά η πλοκή μέσω γεγονότων ξετυλίγεται αργά εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες. Η πένα της Χάρπερ επιλέγει στοχευόμενα τμήματα του κειμένου χαρίζοντας ένταση κι στιγμιότυπα που σοκάρουν. Οι ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της ιντριγκάρουν τον νου και πυροδοτούν τους τα γρανάζια της φαντασίας χωρίς όμως να υπεκφεύγει σε ανούσιους πλεονασμούς κι πλατιάσματα.

  Σαν αλλοτινός ερευνητής, ο αναγνώστης συμμετέχει ενεργά στην αστυνομική έρευνα. Θα αντικρύσει τα ρυάκια του ιδρώτα που κυλούν καρτερικά στο μέτωπο των υπόπτων. Τα ακροδάχτυλα του θα βυθιστούν στην άνυδρη γη με τον καυτό αέρα να μαστιγώνει το πρόσωπο του. Η θλίψη θα τον τυλίξει, και πίσω από εκκωφαντικό τραγούδι των τζιτζικιών θα αφουγκραστεί τις κραυγές μνησικακίας του κόσμου. Θα νιώσει συμπόνια για τον Φάλκ κατανοώντας τις επιλογές του και δυστυχώς απογοητευτεί με τις παθογένειες της μικρής κοινωνίας μιας κι αναπαριστά  επάξια την ζωή στην επαρχία της μικρής Αυστραλιανής πόλης. Τόσο την απεικόνιση της γεωγραφικής βιοποικιλότητας όσο και τις συνήθειες του πληθυσμού που την αποτελεί κατά την πάροδο του χρόνου.   Από τις επιχορηγήσεις για την διαβίωση των καλλιεργειών έως το γραφικο μπαρ, τα τοπικά καταστήματα της πόλης, το πάρκο αναψυχής, το δάσος, το κυνήγι  κουνελιών  κλπ .  

  Έννοιες όπως η φιλία και ο έρωτας, τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματα δίνουν ρομαντική πνοή στο κατά την έξαψη της νιότης, παρόλα αυτά μέσα στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι τα κρούσματα στοχοποίησης -βίας, κακοποίησης και εκφοβισμού. Τις διαμάχες και τις αψιμαχίες των κάτοικων για τις αγροικίες και τις καρποφόρα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε συνδυασμό με τις απάτες, τους εκβιασμούς,  τις μηχανορραφίες, τη χειραγώγηση των κοινωνικά ασθενών τάξεων αλλά κι την συγκάλυψη πολίτικο - οικονομικών σκανδάλων.  Εξαιρετική επιλογή για όσους λατρεύουν αυτό το στυλ.

  Σύμφωνα με το πρώτο συγγραφικό ντεμπούτο της   Τζέιν Χάρπερ ο πρωταγωνιστής  της, Άρον Φάλκ δεν επιβαρύνεται από προσεχή επίκτητα πάθη της νεωτέρας ζωής του  κατά την διαβίωση του στο πολύβουο αστικό κέντρο της Μελβούρνης  όπως συνηθίζουν  οι περισσότεροι οι χαρακτήρες του αστυνομικού μυθιστορήματος (ίσως γιατί είναι η πρωτη περιπέτεια), παρόλα  αυτά η πένα της συγγραφέως γνωστοποιεί αμέσως στο αναγνωστικό κοινό πως ζοφερές σκιές συντροφεύουν τα βήματα του καθώς οι  δαίμονες του παρελθόντος  όχι μόνο θα τον καταδιώξουν  αλλά και θα τον βασανίσουν μετά την επιστροφή του στην Κιβάρα. Ο Άρον Φάλκ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ανάσα δροσιάς και στήριγμα στη σκληρή καθημερινότητα βρίσκει στην μοναχικότητα της Γκρέτσεν. Είναι προσιτός μονολότι επιθυμεί να αποφεύγει εκρηκτικές συναντήσεις, αξιοπρεπής κατά τις συναναστροφές του και αξιόπιστος συνεργάτης με ομαδικό πνεύμα. Δυναμικός χαρακτήρας, πιστός στο αστυνομικό σήμα αλλά και στο έντιμο ήθος της προσωπικότητάς του αψηφά τις εριστικές καταστάσεις που επιθυμούν να κλονίσουν  τόσο την υπομονή του, όσο να τον ωθήσουν στην φυγή του. Ακολουθεί τον μίτο της Αριάδνης για την διαλεύκανση του μυστηρίου της δολοφονίας της οικογένειας μέχρι τέλους.

Διακρίσεις:

2017 Ιndie Βook Αwards - Βιβλίο της χρονιάς.

2017  Βιβλίο της χρονιάς για την Αυστραλία.

2017 Βραβείο Ned Kelly, καλύτερης πρώτης εμφάνισης.

2017 Μεταξύ των κορυφαίων τίτλων του Amazon στην κατηγορία μυστήριο/ Θρίλερ.

Αγαπητέ αναγνώστη να σκεφτείς πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το χειρότερο τέρας. Τον ίδιο σου τον εαυτό.  Να απαλλαγείς από τα πάθη σου. Κι όσο κι αν θες να ξεχάσεις τα αμαρτήματα σου, να θυμάσαι πως κάθε μέρα η Νέμεσις είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επισφράγιση της Kάθαρσις.

Καλή ανάγνωση σε όλους!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα