magissa camilla lackbergΟμολογώ πως είναι η πρώτη φορά που διάβασα έργο της Camilla Lackberg αν και στην λίστα ανάγνωσης μου, πάντα είχα κάποιους τίτλους της όπως η «Παγωμένη Πριγκίπισσα» ή «ο Άγγελος του θανάτου» λόγω της αναγνωσιμότητας ως bestselling συγγραφέα. Κι πριν βγείτε οι φανατικοί αναγνώστες της και με βομβαρδίσετε με σχόλια του τύπου «Είσαι τρελή; Πως σου ξέφυγε; κλπ». Θα σας πω ότι “ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑ” και ήδη ανυπομονώ να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία της.

Κι αυτό για την μοναδικότητα της πένας της. Τον ευφάνταστο αφηγηματικό τρόπο διασύνδεσης σκηνών σκιαγραφώντας αναλυτικά τα προτερήματα κι τα ελαττώματα του εκάστοτε χαρακτήρα, το υπόβαθρο του περίγυρου του μέσω των συναναστροφών και της καθημερινότητας του. Θεωρώ πως το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελούνταν από μικρότερο αριθμό σελίδων καθώς η εξέλιξη των τριών παράλληλων ιστοριών του ακολουθεί μια σταθερή παγιότητα εξέλιξης και ανακρίσεων μέχρι να προκύψουν οι πρώτες “αναταραχές”. Μην σας φοβίζει το καθόλου μέγεθος του. Ίσως άλλωστε αυτό να είναι και το στυλ της Lackberg… αν ναι έχει δημιουργήσει με σεβασμό κι αγάπη ένα αξιοπρόσεκτο περιεκτικό όγκο πληροφοριών που δεν επιτρέπει κενά ή ερωτηματικά στο αναγνωστικό κοινό. Ίσα ίσα που σαγηνεύει τον υποψήφιο αναγνώστη και τον προκαλεί να ερευνήσει το κουβάρι του μυστηρίου, ρουφώντας το περιεχόμενο κάθε σελίδας έως ότου απελευθερωθεί από τον εφιαλτικό λαβύρινθο του Θανάτου. Σχεδόν από την μέση και μετά δεν λείπουν οι ανατροπές του αστυνομικού μυθιστορήματος καθώς λεπτομέρειες και στοιχεία κλειδιά ανασύρονται στο φώς αφήνοντας τους αναγνώστες άφωνους όσα σχέδια και εικασίες κάνουν προς εύρεση του μυστηριώδους δολοφόνου ή μήπως κάποιας υπερδύναμης οντότητας;


Αν και δεν μπορώ να συγκρίνω την γραφή της σε σχέση με τα προηγούμενα έργα της θεωρώ πως ο λόγος της ρέει σαγηνευτικά. Απλός, κατανοητός για όλο το επιτρεπτό εύρος των ηλικιών των crime stories. Μέσα στον ιστό που υφαίνει η Camilla Lackberg κυριαρχεί το μυστήριο και η αγωνία χωρίς να αποτελεί αστυνομική “σπλατεριά” ή συνονθύλευμα φόνων. Με περιγραφική ικανότητα ταξιδεύει τις αισθήσεις σου, στο γραφικό ψαροχώρι της Φιελμπάκα την ώρα που οι γλάροι τσαλαβουτούν στα κύματα ενώ σου προκαλεί θλίψη η εύρεση του πτώματος της νεαρής Στέλλας στο σκοτεινό δάσος. Δυο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τον φόνο της. Αφουγκράζεσαι ανείπωτες αμαρτίες στο Μπόχουσλεν του 17 αιώνα και βιώνεις την οργή της αδικίας καθώς η σάρκα σου φλέγεται. Στο προσφυγικό καταυλισμό του Τανουμσχέντε ζεις το δράμα των χαμένων ονείρων και κάτω από τα χαλάσματα του πολέμου ανασύρεις την ελπίδα. Περιπλανιέσαι ανάμεσα στις συνθήκες διαβίωσης και την προσπάθεια ένταξης των προσφύγων στην Σουηδική κοινωνία. Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα ένα νέο κορίτσι εξαφανίστηκε στο ίδιο αγρόκτημα που χάθηκε η μικρή Στέλλα. Η Μαρί σταρ του σινεμά, μια εκ το δυο φερόμενων δραστών έχει επιστρέψει ενώ η «Χέλεν» ζει μόνιμα εκει κοντά. Μήπως οτα γεγονότα συνδέονται; Οι Έρικα, ο Πάτρικ και ένα πλήθος με ένα πλήθος χαρακτήρων επιστρέφουν για ακόμη μια φορά ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Tο βιβλίο είναι μια ωδή στην αποδοχή. Στην διαφορετικότητα. Τις αντιλήψεις, τους λόγους και τους εξωγενείς παράγοντες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας. Τα βάρη, τις αμαρτίες που στοιχειώνουν τα βήματα μας και το ταξίδι των επιλογών μας προς την απελευθέρωση. Την προδοσία, το φόβο για το άγνωστο και τον εκνευρισμό στην αντιμετώπιση εριστικών καταστάσεων. Η δικαιοσύνη μοιάζει με πιστόλι και οι σφαίρες, καυτό μολύβι που λαβώνει τις εύθραυστες κοινωνικές σχέσεις. Κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι, μα τόσο όμοιοι. Η Lackberg έχει πραγματοποιήσει έρευνα για το Κυνήγι των Μαγισσών ενώ θίγει κοινωνικά και πολιτικά θέματα συνδέοντας κομμάτια ενός πολύπλευρου παζλ Όπως η ξενοφοβία, ο εκφοβισμός, η κακοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός ομάδων, τα πολιτικά παιχνίδια. Παράλληλα μας επισυνάπτει πυρακτωμένες αλήθειες. Πίσω από την τιτλοφόρηση και τα κοινωνικά στερεότυπα υπάρχει ο προσωπικός σταυρός του μαρτυρίου. Η λεπτή ισορροπία θύτης με θύμα. Συγκρίνει καταστάσεις, σαν τους δαίμονες που τρομοκρατούν και οπλίζουν με μίσος το νου για την επιβολή της κάθαρσης. 

Λατρεύω το εξώφυλλο και θέλω άλλα τόσα να αναλύσω για την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα, ώστε να βιώσετε στο έπακρο την ένταση των συναισθημάτων που γεννά το κείμενο. Το μόνο που θα πω η Camila Lacberg ξέρει να κρύβει με δεινότητα εμφανή μυστικά στο αστυνομικό συγγραφικό έργο. Ένα υπέροχο δώρο για όλους εσάς που επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε τους δαίμονες μέσα σας και να αντικρίσετε την Μάγισσα. 
Βασιλική Γ.Μπούζα 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα