mexican gothicΑγωνία, ένταση, μυστήριο!
Ένα βιβλίο για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί! Καθώς σε σαγηνεύει από τις πρώτες κι όλας γραμμές και χωρίς να το καταλάβεις σε χρόνο ντε τε, χάνεσαι στην εκλεπτυσμένη «slow burn» πλοκή.
Αν είσαι λάτρης των μυθιστορημάτων τρόμου με γοτθική εσάνς και αναφορές στην μεξικάνικη κουλτούρα θα το λατρέψεις. Δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο πολυβραβευμένο best seller της Σίλβια Μορένο-Γκαρσία, στο σκιώδες σύμπαν και τα αποπνικτικά επιμέρους τμήματα που το απαρτίζουν και μεταβάλουν την ψυχολογία του αναγνωστικού με τα ηθικά διλλήματα και τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι πρωταγωνιστές.
Αγαπητέ αναγνώστη δεν έχεις παρά να ταξιδέψεις στην πόλη του Μεξικού και να γνωρίσεις την Νοεμί Ταμποάδα. Μια νέα σαγηνευτική γυναίκα με έντονη παρουσία στην κοινωνική ζωή, τα θεματικά πάρτι και έμφυτη τάση στις ανθρωπιστικές σπουδές. Είναι τολμηρή, ατίθαση και δεν αψηφά οποιαδήποτε πρόκληση.
Έτσι λοιπόν μια μέρα λαμβάνει μια επιστολή από την αγαπημένη της ξαδέρφη Καταλίνα, η όποια ζητά να την απομακρύνει από την έπαυλη του συζύγου της Βέρτζιλ. Μια επιστολή, στα όρια της τρέλας και της παράνοιας. Μια αλλόκοτη επιστολή που θορυβεί της ευαίσθητες χορδές του Θείου της και στέλνει απευθείας την Νοεμί στο αρχοντικό να ερευνήσει την κατάσταση και να αποφανθεί τι είδους βοήθεια χρειάζεται. Καθώς λοιπόν η Νοεμι καταφθάνει στην πολυτελή μα φθαρτά στο χρόνο έπαυλη συναντά τα πρόσωπα της αριστοκρατικής οικογένειας των μεταλλείων ασημιού, τον υπέργηρο Χάουαρντ , την τελειομανή Φλόρενς, τον ενοχλητικά συμπαθή Φράνσις και φυσικά τον επιβλήτικο Βέρτζιλ. Αργά η γρήγορα καλείται να υπακούει τους νόμους του σπιτιού, και μέρα με την μέρα μαγνητίζεται από την ιστορία του Υψηλού Μέρους. Η Ψύθιροι, ήχοι, κραυγές! ΗΝοέμι θα ανακαλύψει χαμένα μυστικά, θα έρθει σε επαφή με τρομαχτικές αλήθειες, βιώσει απροσδόκητες καταστάσεις, και θα ψηλαφήσει θολά πρόσωπα ξεχασμένα στην λήθη του χρόνου. Θα παλέψει για την ζωή της μιας κι η διαμονή της θα μετατραπεί σε κόλαση.
Κατά τον κύριο άξονα της αφήγησης ενσωματώνονται μικρότερες ιστορίες που σελίδα την σελίδα συνδέουν τα χαμένα κομμάτια του πάζλ της πλοκής , τα οποία έρχονται στο προσκήνιο για να πληροφορήσουν τον αναγνώστη και να προσφέρουν κάθαρση στους πρωταγωνιστές.
Ο τρόμος , η αγωνία και το μυστήριο παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Και δεν είναι μόνο οι ζοφερές γλαφυρότατες απεικονίσεις της ανατριχιαστικής έπαυλης με το ομιχλώδες νεκροταφείο. Οι μουχλιασμένες ταπετσαρίες και τα θαμπά ασημικά. Είναι ότι ο τρόμος αποτελεί στοιχείο της «πραγματικής» καθημερινότητας κι όχι απαραίτητα φανταστικά γεγονότα τα οποία δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Υπάρχουν παραφυσικές στιγμές, οι οποίες ριζώνουν στην πραγματικότητα και ενισχύουν στο έπακρο την εκάστοτε «στιγμή» της ιστορίας προκαλώντας όλα τα συναισθήματα του αναγνώστη στο πικ τους. Το υπερφυσικό γίνεται όραμα, μετουσιώνεται σε όνειρο, δρα ως τρομακτική πράξη και όλα αυτά σε ατμοσφαιρικό υπόβαθρο.
Μέσα στο βιβλίο θίγονται διάφορα θέματα όπως:
Περί ευγονικής ως προς την βέλτιστη γενετική ποιότητα καταξιωμένων απογόνων. Η καθαρή γραμμή αίματος..
Ρατσισμού: ανωτερότητας και κατωτερότητας διαφορετικών φυλετικών ομάδων. Εγγλέζοι αποικιοκράτες εναντίον του σπανιόλικου εργατικού δυναμικού. Οι πρωταγωνιστές έχουν χρώμα..Βλέπε Μεξικάνα και Άγγλος, ο τρόπος συνεργασίας, οι προκαταλήψεις.
Το πρότυπο του καταξιωμένου πανέμορφου άνδρα, με προσωπικότητα αντίθετης της εμφάνισης του. Όλα περνούν από το χέρι του μικρού θεού. Όλα τα ακούει κι έχει άποψη και επιβολή. Σε αυτό το σημείο να πως στο βιβλίο ακουμπά και παράφυση σεξουαλικά θέματα όποτε προκαλεί αθυμία, σίχαμα και οργή στο αναγνωστικό κοινό
Αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν ο καλόκαρδος Φράνσις. Ένας όχι κι τόσο όμορφος άνδρας (όπως αναφέρει το βιβλίο) παιδί που έπρεπε να παλέψει με το ήθος και τα πρέπει. Με όλα τα συμπλέγματα που είχε μέσα του, ώστε να μετριάσει τους κανόνες και να βοηθήσει την Καταλίνα και την Νοεμί..
Το απόλαυσα, καλοδιάβαστο.
Μια εξαιρετική επιλογή δώρου!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα