ΝΤΕΚΛΑΝ
Με προορίζουν για διευθύνοντα σύμβουλο της οικογενειακής επιχείρησης.
Το μόνο πρόβλημα; Ο όρος στη διαθήκη του παππού μου. Μου φαινόταν αδύνατον να πραγματοποιήσω την τελευταία του επιθυμία, να παντρευτώ και να αποκτήσω διάδοχο, ως τη στιγμή που η βοηθός μου προσφέρθηκε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ο γάμος μας υποτίθεται ότι ήταν η τέλεια λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημά μου. Όμως, όσο περισσότερο το παίζουμε ζευγάρι για τα μάτια του κόσμου, τόσο περισσότερο νιώθω ανασφάλεια για τη συμφωνία μας. Γιατί δεν περιλαμβάνει ότι θα έχω αισθήματα για εκείνη. Ειδικά αφού είναι σίγουρο πως θα της ραγίσω την καρδιά.
ΑΪΡΙΣ
Το σχέδιό μου να παντρευτώ τον Ντέκλαν ήταν απλό στη θεωρία.
Θα μέναμε μαζί. Θα παντρευόμασταν. Θα κάναμε παιδί. Είχαμε συμφωνήσει κάποιους κανόνες για να αποφύγουμε τα προβλήματα. Κανόνες απαράβατους. Όσο κι αν ο Ντέκλαν προσπαθούσε να με βάλει σε πειρασμό. Τι γίνεται όμως όταν μια ψεύτικη σχέση εξελίσσεται σε αληθινή; Ο έρωτας δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι στο δικό μου. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Η σειρά Dreamland Billionaires έχει απασχολήσει αρκετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ελληνικό κοινό ανυπομονούσε να μεταφραστούν τα βιβλία και στην γλώσσα μας. Κι επειδή οι εκδόσεις Ψυχογιός τον τελευταίο χρόνο και περισσότερο, μας έχουν κυριολεκτικά τρελάνει με τις βιβλιάρες που μεταφράζουν μας έκανε την χάρη κι έφερε κοντά μας το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Ψιλά γράμματα» για να πάρουμε μια γεύση από την γραφή της Lauren Asher και να την λατρέψουμε.
Κι αν νομίζατε πως γλιτώσατε από τους καυτούς δισεκατομμυριούχους της Dreamland τότε κάνετε λάθος. Γιατί η Lauren Asher επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της σειράς «Όροι και προϋποθέσεις» όπου βλέπουμε την ιστορία του Ντέκλαν και της Άϊρις.
Ο Ντέκλαν, είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια Κέιν και ίσως εκείνος που φέρει το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του. Είναι ο επόμενος διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας, ωστόσο για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την διαθήκη του παππού του, ο Ντέκλαν θα πρέπει να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδί. Πόσο δύσκολο είναι να βρει νύφη ένας ζάπλουτος, νέος, ακαταμάχητος μελλοντικός διευθύνων σύμβουλος; Πολύ πολύ δύσκολο. Γιατί ο Ντέκλαν δεν είναι και ο πιο εύκολος κι αγαπησιάρικος άνθρωπος του κόσμου. Ο στριμμένος, σκληρός κι απότομος χαρακτήρας του απομακρύνει τις επίδοξες νύφες εν ριπή οφθαλμού, όσα χρήματα κι αν διαθέτει.
Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία η Άϊρις, η προσωπική βοηθός του Ντέκλαν που έχει μάθει να ανέχεται όλες τις ιδιοτροπίες του αφεντικού της και γνωρίζει πως κάτω από την γοριλίσια συμπεριφορά κρύβεται ένας πολύ ευάλωτος, άνθρωπος με τα δικά του προβλήματα. Έτσι για να τον βγάλει από την άσχημη θέση την οποία βρίσκετε προτείνει να γίνει εκείνη νύφη και μητέρα του παιδιού του, για να πάρει την κληρονομιά του.
Και οι δύο βέβαια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και δεν είναι άλλος από τα καταπιεσμένα συναισθήματα χρόνων που απειλούν να βγουν στην επιφάνεια και να καταστρέψουν το κατά τα άλλα τέλειο σχέδιο τους. Το ποιος θα νικήσει στο τέλος δεν μένει παρά να διαβάσετε το βιβλίο και να το μάθετε.
Αν και όπως είπαμε στην αρχή, πρόκειται για τριλογία, όπου στο κάθε βιβλίο η συγγραφέας μας διηγείται την ιστορία ενός αδελφού (στο πρώτο είχαμε τον Ρόουαν, στο δεύτερο τον Ντέκλαν και στον τρίτο τον Καλ) μπορείτε να διαβάσετε το καθένα ξεχωριστά. Δεν είχα διαβάσει το πρώτο όταν ξεκίνησα το Όροι και Προϋποθέσεις, ωστόσο σκοπεύω να το κάνω πολύ σύντομα γιατί το δεύτερο βιβλίο ήταν απλά ουαου.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα ΛΑΤΡΕΨΑ την αλληλεπίδραση που έχει ο Ντέκλαν και η Άϊρις, οι ατάκες τους, οι διάλογοι τους όταν δεν με έκαναν να ξεκαρδίζομαι στα γέλια με άφηναν με ένα τεράστιο χαμόγελο στο στόμα. Αγάπησα τον τρόπο που η Άϊρις δεν μασούσε μπροστά στον απότομο τρόπο του Ντέκλαν και το πως ήταν πάντα ετοιμόλογη στα καρφιά του και είχε το σωστό πράγμα να πει και να τον βάλει στη θέση του. Μου άρεσε υπερβολικά πολύ που ο Ντέκλαν δεν μασούσε τα λόγια του μαζί της και την αντιμετώπιζε ως ίση του. Εντάξει λίγο στο τέλος μας τα έκανε σαλάτα, αλλά τα διόρθωσε το αγόρι και με το παραπάνω.
Η Άϊρις, είναι μια κοπέλα που έχει γνωρίσει πολύ καλά το άσχημο πρόσωπο της ζωής όπως και ο Ντέκλαν κι έχει παλέψει σκληρά, με νύχια και με δόντια για να φτάσει εκεί που είναι. Μου άρεσε το τσαγανό της, τον ενθουσιασμό της με τα πιο απλά πράγματα, το παιδί που έβγαζε από μέσα της, όταν ανακάλυπτε κάτι καινούργιο. Ο δυναμισμός που εκπέμπει είναι το κερασάκι στην τούρτα. Είναι από τις γυναίκες που παρά τα χαστούκια της ζωής, έχουν μάθει να γυρνούν και το άλλο μάγουλο. Είναι η χαρά προσωποποιημένη και την διακρίνει μια μόνιμη αισιοδοξία που εκνευρίζει άπειρα τον Ντέκλαν.
Ο Ντέκλαν από την άλλη είναι το ακριβός αντίθετο. Μόνιμα σκυθρωπός, σκληρός, απότομος, λες και τον κυνηγούν συνέχεια γκρίζα σύννεφα. Έχει μάθει να κρύβει την λύπη και τα άσχημα παιδικά του χρόνια, πίσω από ένα αδιαπέραστο προσωπείο. Κρατά τους πάντες και τα πάντα σε απόσταση γιατί έχει πείσει τον εαυτό του, πως δεν του αξίζει ούτε ένα γραμμάριο χαράς σε αυτόν τον κόσμο. Για τον Ντέκλαν η δουλειά είναι σημαντικότερη από τα συναισθήματα των γύρων του, ακόμα και των αδερφών του. Ωστόσο η Άϊρις με την αθωότητα της, του μαθαίνει κάνα δύο πραγματάκια για το πως είναι να ζεις και να χαίρεσαι την ζωή που σου δόθηκε.
Είναι ένα από τα λίγα βιβλία όπου το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι ισότιμο, τόσο σε ρόλο όσο και σαν σκιαγράφηση. Σαν χαρακτήρες είναι πολύ δυναμικοί χωριστά, μα αχτύπητοι ενωμένοι. Μου άρεσε που υπήρχε αυτό το στοιχείο στη σχέση τους, το πως αλληλοσυμπληρωνόταν χωρίς ο ένας να επισκιάζει την άλλη και το αντίστροφο. Πως ο Ντέκλαν μαθαίνει να συμβιβάζεται και να καλύπτει τις ανάγκες κάποιου άλλου, πέραν του εαυτού του και πως η Άϊρις κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον δει έστω και να χαμογελάει αχνά.
Ένα από τα κορυφαία στοιχεία αυτού του βιβλίου είναι ο Καλ. ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ. Ανυπομονώ όσο τίποτα να δω την δική του ιστορία και το δικό του αισθηματικό υπόβαθρο. Η φιλική σχέση που έχει με την Άϊρις υπερβαίνει εκείνη του αίματος που έχει με τον Ντέκλαν. Με έφερε αρκετές φορές στα όρια δακρύων, αλλά κρατήθηκα. Ο δεσμός τους είναι ένα άριστο παράδειγμα πραγματικής κι άνευ όρων φιλίας.
Ένα αρνητικό που βρήκα στο βιβλίο είναι πως λίγο μετά την μέση του βιβλίου, βλέπουμε μια λίγο πιο θυματοποιημένη εκδοχή της Άϊρις που δεν δικαιολογείται καθόλου. Και για να είμαι απόλυτα κατανοητή θα σας το επεξηγήσω. Μπορεί η ανάλυση μου να περιέχει και spoiler οπότε καλό θα ήταν να μην διαβάσετε παρακάτω. Από ένα σημείο και μετά του βιβλίου η Άϊρις φέρεται άσχημα στον Ντέκλαν -όχι ότι εκείνος είναι καλύτερος- και μου φάνηκε πως τον χειραγωγούσε λίγο πατώντας πάνω στην δυσλεξία την οποία έχει και που την δυσκόλευε σε όλη της την ζωή. Δεν ξέρω, αν κατά την ανάγνωση μου ξέφυγαν πράγματα, αλλά το θέμα με την δυσλεξία πετιέται αρκετά απότομα, από το πουθενά. Αν η συγγραφέας είχε φυτέψει σπόρους πληροφοριών που να αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα και στο πρώτο μισό, δεν θα μου χτυπούσε άσχημα στο μάτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι με ενόχλησε ο ξαφνικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε.
(Spoiler;) Τέλος να πω ότι η σελίδα 455 με αποτελείωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κρατιόμουν σε όλο το βιβλίο για να μην κλάψω και το κατάφεραν μερικές σελίδες στο τέλος.
Το βιβλίο «Όροι και προϋποθέσεις» της Lauren Asher είναι ένα ανάλαφρο, ρομαντικό, slow burn μυθιστόρημα που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Τώρα, υπομονή μέχρι το τρίτο και τελευταίο βιβλίο. Πότε είπαμε ότι θα βγει, εκδόσεις Ψυχογιός;