eikona 1   gefira tou KarolouΗ Γέφυρα του Καρόλου είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης. Γεμάτη από πάγκους μικροπολητών, αποτελεί το σημείο σύνδεσης της Παλιάς Πόλης με τη Mala Strana. Η πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε ήταν ξύλινη και καταστράφηκε τον 11ο αιώνα απο πλυμμήρες. Στη συνέχεια και ύστερα από εντολή του Wenceslas I κατασκευάστηκε η Γέφυρα Judith (το όνομα της γυναίκας του Wenceslas), η οποία όμως και αυτή κατέρρευσε το 1342.

Το 1357 ο Κάρολος Δ΄ έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ξανά και η ολοκλήρωσή της πραγματοποιήθηκε το 1402. Διάφορες αναφορές λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν κροκάδια αυγών για την δυνάμωση των ενώσεων των πετρών, μία τεχνική που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο χτίσιμο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Γέφυρα του Καρόλου άρχισε να τη κτίζει ο Master Otto και τη συνέχισε ο αρχιτέκτονας Peter Parler. Αρχικά ονομάστηκε «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 και μετά πήρε το όνομα «Γέφυρα του Καρόλου».

Έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος σχεδόν 10 μέτρα και προστατεύεται απο τρεις πύργους. Ο Γοτθικός Πύργος της Γέφυρας της Παλιάς Πόλης προκαλεί δέος και εγκλωβίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Το σχέδιο της είναι αψιδωτό, έχει δηλαδή 16 αψίδες οι οποίες στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της γέφυρας υπάρχουν 30 αγάλματα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη Βίβλο και η χρονολογία των περισσοτέρων ξεκινά από το 1700. Η φθορά του χρόνου και οι καιρικές συνθήκες, ωστόσο, έκριναν αναγκαία τη μεταφορά των αγαλμάτων στο Εθνικό Μουσείο και στο Lapidarium, ενώ στη θέση τους τοποθετήθηκαν αντίγραφα. 

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την είσοδο της Mala Strana και όταν βρεθείτε μπροστά στο άγλαμα του Αγίου Ιωάννη Nepomuckého (Άγιος Ιωάννης Νεπομούκ, το 8ο άγαλμα από την αριστερή πλευρά), ακουμπήστε το χέρι σας στις ανάγλυφες πλάκες της βάσης για να έχετε τύχη. Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε (από την ίδια πλευρά, αριστερά) ένα μαύρο κάγκελο με 5 χρυσά αστέρια και ένα ανάγλυφο του Αγίου Ιωάννη να πνίγεται. Αν ακουμπήσετε το κάθε αστέρι ξεχωριστά, βάλετε το χέρι σας στο σταυρό και κάνετε μία ευχή, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί. Και αν θέλετε να κάνετε μία ευχή στην Αγία Άννα, προστάτιδα των εγγύων και του γάμου, δεν έχετε παρά να προχωρήσετε και να τη συναντήσετε τέσσερα αγάλματα πιο κάτω... 

Και παρόλο που είναι σπάνια η περίπτωση να καταφέρεις να πετύχεις τη γέφυρα χωρίς κόσμο, καθώς πρόκειται για το πιο πολυσύχναστο ίσως μέρος της Πράγας ... Ένας περίπατος την ώρα που δύει ο ήλος στο πλακόστρωτο δρόμο της γέφυρας, ο μοναδικός γοτθικός πύργος, τα αριστουργηματικά αγάλματα που τη στολίζουν θα σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή ... Και κάπου εκεί, ανάμεσα στον Γοτθικό Πύργο και τα αγάλματα ίσως δεις τον Κάρολο Δ΄ να περνά έφιππος τη γέφυρα ...

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα