"Έντγκαρ Χέβενσκαρ: Οι πρώτες περιπέτειες" του Σπύρου Παπαλέξη

Γράφτηκε από την

 Cover medium«Έντγκαρ Χέβενσκαρ, Οι πρώτες περιπέτειες» είναι το βιβλίο με το οποίο ο Σπύρος Παπαλέξης κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Τον κύριο Παπαλέξη τον συνάντησα πρώτη φορά στο Αίτιον τον περασμένο Οκτώβρη. Σαν αναγνώστης μου έκανε εντύπωση το σοβαρό και επιβλητικό του παρουσιαστικό. Όμως δεν στάθηκα μόνο εκεί. Σαν λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, η υπόθεση του Έντγκαρ Χέβενσκαρ μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον και μπήκε στην λίστα με τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσω. Και το έκανα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Ναρός, έναν πολύπαθο κόσμο, όπου οι πόλεμοι και οι ίντριγκες μεταξύ των βασιλείων, είναι αρκετά συχνές. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο συγγραφέας μας συστήνει τον δικό του ξεχωριστό κόσμο, μέσα από τον λεπτομερέστατο χάρτη, την περιγραφή των θεοτήτων και των μεταξύ τους συγγενειών αλλά και των ιστορικών στοιχείων που έχουν προηγηθεί της ιστορίας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω, πως σαν αναγνώστης λατρεύω όταν βλέπω χάρτες με τους φανταστικούς κόσμους που δημιουργούν οι συγγραφείς, αλλά και επεξηγήσεις των θεοτήτων και άλλων σημαντικών στοιχείων, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω συνέχεια μέσα στο κείμενο για τυχόν αναφορά τους. Πείτε το και λόξα, αλλά πραγματικά βοηθάει σημαντικά στην ανάγνωση και στην κατανόηση του κειμένου και των γεγονότων που διαδραματίζονται. Επίσης, δείχνει πόση σκληρή και διεξοδική δουλειά έχει χρειαστεί από τον ίδιο τον δημιουργό του έργου.

Τώρα, όσον αφορά την ιστορία. Πρωταγωνιστής είναι ο Έντγκαρ Χέβενσκαρ, ένας νεαρός, με βασανισμένο και τραυματικό παρελθόν, που φοιτά, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, στον ναό του Φερίν, κοντά στον μοναδικό συγγενή που του έχει απομείνει στον κόσμο, τον θείο του και πρωθιερέα Σέλθαν Άμπερμουν.

edgar xevenskar

Οι περιπέτειες του Έντγκαρ, θα ξεκινήσουν, όταν ο θείος του, του αναθέτει την πρώτη του αποστολή, να παραδώσει μία επιστολή στον Ίλγκαρ τον Σοφό. Μαζί με την όμορφη και ατίθαση Έλεανορ, θα ταξιδέψουν μακριά από τον ναό του Φερίν, προς αναζήτηση του Σοφού. Η αποστολή τους όμως θα στεφθεί με αποτυχία, όταν ανακαλύψουν πως το άτομο που αναζητούν, έχει απαχθεί. Αυτή είναι μέσα σε άκρες η αρχή της ιστορίας μας.

Κάτι που μου άρεσε και ξεχώρισα στο βιβλίο του Σπύρου Παπαλέξη, είναι η αθωότητα του ήρωα του. Ο Έντγκαρ δεν είναι ένας φτασμένος ήρωας, με μεγάλα μούσκουλα και απέραντη φήμη. Αντιθέτως, είναι ένας άγουρος νεαρός, που θα βιώσει από πρώτο χέρι την προδοσία, την πονηριά, τον κίνδυνο, μα και τα ψέματα που μπορούν να στερήσουν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων για λίγη υστεροφημία και δόξα.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, βλέπουμε και την ίδια την εξέλιξη του πρωταγωνιστή μας. Πως αποφασίζει να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή μακριά από δολοπλοκίες, πως μπλέκεται στους πολέμους των βασιλιάδων, μα και το πως καταφέρνει τελικά, να μπει ξανά στον ίσιο δρόμο και να βρει τον χαμένο του εαυτό, αλλά και τις αξίες που είχε για καιρό απαρνηθεί.

Η δράση, οι αλλεπάλληλες εξελίξεις, η καθαρή αδρεναλίνη, και οι αιματηρές μάχες, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα κρατήσουν τον αναγνώστη σε αγωνία. Αόρατοι θεοί, που αρέσκονται στο να πλέκονται στις ζωές των ανθρώπων, τρελοί κι αιμοδιψείς βασιλιάδες, ιερείς, πολεμιστές και μια μπόλικη δόση μαγείας, είναι όλα αυτά που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τον κόσμο του Ναρός.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα