Όσα δεν έγιναν λέξεις - Ελένη Γαληνού

Γράφτηκε από την

osa den eginan lexeis galhnou1  Το εξώφυλλο του συγγραφικού έργου "Όσα δεν έγιναν λέξεις", κόσμημα στο ράφι της βιβλιοθήκης. Μέσα από τις χρωματικές αποκλίσεις της σέπιας, ο νους ταξιδεύει νοερά στην Μυτιλήνη του παρελθόντος σκιαγραφώντας με το αξιέπαινο προσωπικό ύφος της συγγραφέως, κυρίας Ελένης Γαληνού την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Το πορφυρό ύφασμα ταλαντεύεται στους ψιθύρους του ανέμου του χρόνου. Κατακόκκινο σαν το νέκταρ της αγάπης, το πάθος του έρωτα αλλά και την αιματηρή θυσία ή την ανομολόγητη αμαρτία.

  Κι αν αυτό σας σκανδαλίζει, να θυμάστε αγαπητοί αναγνώστες πως ένα νόμισμα έχει δυο πλευρές. Κι αυτό το βιβλίο θα σας προσφέρει τόσο πολλές συγκινήσεις και ανατροπές σε σημείο να αμφιταλαντευτείτε, να αγαπήσετε αλλά και να μισήσετε χαρακτήρες. Το σίγουρο είναι πως η συγγραφέας, κυρία Γαληνού έχει πλάσει την ιστορία της με τόση αγάπη που η ανάγνωση θα σας ανταμείψει κι η κάθαρση θα καθρεφτιστεί στην ψυχή των ηρώων.

  H αφήγηση του βιβλίου εξελίσσεται σε δυο χρονολογικούς άξονες χωρίς να γίνεται κουραστική αντίθετα σαν πλανεύτρα μάγισσα προσκαλεί σαγηνευτικά τον αναγνώστη να «ρουφήξει» κυριολεκτικά τις εξελίξεις, αδυνατώντας να εγκαταλείψει το βιβλίο από τα χέρια του. Πρώτος σταθμός η παγωμένη Αθήνα τέλη Ιανουάριου του 2016, αλλά και μια στάση ογδόντα χρόνια πίσω στην Μυτιλήνη του 1936, βηματίζοντας προς το μέλλον θα αποκαλυφθούν τρομακτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις για τα αποτελέσματα του παρόντος. Δυο σημεία ζωτικής αναφοράς στην ζωή δυο αδελφών, πανομοιότυπες όπως δυο σταγόνες διαυγές κρυστάλλινο νερό. Θαρρείς η αιθέρια ομορφιά τους χάρισμα, μα και κατάρα δεινών κι αβάσταχτων παθών. Κουβάρι της άσπλαχνης μοίρας στον κυκεώνα αδίστακτων επιλογών κι τρομακτικών επιπτώσεων. Μνήμων χαραγμένων με το νέκταρ της προδοσίας, η οποία ύστερα από τα χαμόγελα της νιότης ψυχορραγεί κι ελπίζει. Μα ο σαρωτικός άνεμος του πεπρωμένου δοκιμάζει τους χαρακτήρες ως θύματα της αγάπης και επιφέρει στην επιφάνεια την αντοχή της αλήθειας.

 Η Ροζαλία, μια ογδοντάχρονη άρρωστη γυναίκα ζει ολομόναχη σε μια μικρή μονοκατοικία της Αθήνας. Μια παγωμένη μέρα κάτω από τους εκκωφαντικούς χτύπους του χρονικού ρολογιού, ανακαλύπτει ένα παλιό ημερολόγιο. Δεν θυμάται την ύπαρξη του. Λεκιασμένες σελίδες από τα στίγματα του χρόνου. Πότε σκισμένες κι πότε μουτζουρωμένες. Καταγεγραμμένα γεγονότα ανασύρονται από τη λήθη της ψυχής, ανομολόγητες σκέψεις, κομμένες φωτογραφίες κι εικονογραφήσεις ως αλλόκοτοι γρίφοι στοιχειώνουν. Ειδικά μια ζωγραφιά κι ο παράξενος τρόπος κοψίματος της. Τι είναι αυτό που η Ροζαλία δεν μπορεί να θυμηθεί; Από πιο σκοτεινό μυστικό θέλει να προφυλαχτεί. Ποια η απειλή της; Προορισμός η αυτεπίγνωση και ταυτότητα της ύπαρξης. Τα μελανά σημεία του παρελθόντος και η εύρεση της εξόδου από τον πικρό λαβύρινθο της ζωής.

 Oι περιγραφές είναι αξιέπαινες. Γεμάτες λυρικότητα, ζωηρές παρομοιώσεις κι γλαφυρές μεταφορές. Τόσο στην ολοκληρωμένη σκιαγράφηση κάθε χαρακτήρα με τα πάθη και τις αδυναμίες του. Τους φόβους, τα διλήμματα αλλά κι την νέμεση των επιλογών τους. Όσο και η σαφέστατη παρουσίαση του υποβάθρου των πρωταγωνιστών αλλά και τη διήγηση μεταξύ των κοινωνικών σχέσεων των κατοίκων παλαιάς Μυτιλήνης. Τα ήθη και την καθημερινότητα τους σε λεπτομερές επίπεδο, όπου θα ευχαριστήσει τον αναγνώστη προκαλώντας του μια γλυκύτατη νοσταλγία.

 Τα όνειρα μιας ζωής βυθίζονται στο αδυσώπητο πένθος. Η πατρική αγκαλιά γίνεται συνώνυμο της πικραμένη αδιαφορίας. Η αποδοχή και η αγάπη κρύβονται στις μικρές στιγμές ευτυχίας που προσφέρουν οι συνοδοιπόροι της ζωής. Άτομα οικεία, φιλικά γεμάτα αγάπη και σεβασμό. Με το αίσθημα της φροντίδας χαραγμένο στην ψυχή και το χέρι προσφοράς στον συνάνθρωπό σαν η θλίψη γίνεται συνώνυμο της φτώχειας. Μα τα δίχτυα της μοίρας έχουν άλλο πεπρωμένο σαν τρία παιδιά βρίσκουν καταφύγιο στο όνομα της "φιλίας". Η Ροζαλία, η Αιμιλία, η και ο Μάξιμος βιώνουν την μοναξιά μπρος τις διαπροσωπικές ανησυχίες του οικογενειακού περίγυρου τους, εντάσσονται σαν μια ευλογημένη γροθιά ενάντια στης αψιμαχίεςτης "μουντή" καθημερινότητα, μέχρι που ξεκινούν ένα φαινομενικά αθώο παιδικό παιχνίδι το οποίο με την πάροδο των χρόνου και το σκίρτημα του έρωτα μετατρέπεται σε ψυχολογική φυλακή κι έχει τρομακτικές επιπτώσεις, τόσο μεταξύ τους αλλά και στον εργασιακό χώρο κι στην συνύπαρξη της κοινότητας. Ο έρωτας μετουσιώνεται σε έξαψη. Η έξαψη σε σε ζήλια. Η ζήλια σε πάθος, ενώ νότες προδοσίας συνθέτουν ένα θανατηφόρο ρέκβιεμ στο πεντάγραμμο της λήθης.

 Εγκλωβισμένη σε ένα ντόμινο εξελίξεων και στυγερών αποφάσεων, ο χρόνος μοιάζει με γυάλινη φυλακή. Η εύθραυστη επιφάνεια του, διαταράσσεται από ρωγμές σαν η ισορροπία της λογικής ταλαντεύεται. Ο νους θολώνει, κυριεύεται από έναν χείμαρρο συναισθημάτων και καθορίζει την ύπαρξη.

 Ποια νήματα θα κινήσει η μοίρα μπρος τα ανελέητα αλλεπάλληλα χτυπήματα της δικαιοσύνης. Δέσμιοι πρωταγωνιστές στα κριτήρια των επιλογών τους. Άγνωστοι στα σοκάκια της ίδιας πόλης, παγιδευμένοι σε τετριμμένες καταστάσεις. Ψιλαφίζοντας δειλά ψήγματα στοργής. Υποδουλωμένοι στο δεσμωτήριο της εκφραστικής ενσυναίσθησης, με την αγάπη να ξεγυμνώνεται κάτω από το ζοφερό μανδύα της απολεσθείσας μνήμης. Τα χαμένα κομμάτια του παζλ της αλήθειας συμπληρώνουν το τέλος της ιστορίας!  Παρότι ο ρομαντισμός είναι διάχυτος και η πλοκή μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές και αποκαλύψεις που εκτυλίσσονται καθ’ όλη την διάρκεια του και θα επιφέρουν εξιλέωση στα πρόσωπα όλων των χαρακτήρων, γεγονός το οποίο θα σας ανταμείψει και θα δικαιώσει την επιλογή σας.

 Σας ευχαριστούμε κυρία Γαληνού για αυτό το υπέροχο φανταστικό ταξίδι με τις αξιολάτρευτες εικόνες, λουσμένες από πάθος συναισθημάτων και απερίγραπτες εκπλήξεις. Ευχόμαστε πάντα έμπνευση, δημιουργικότητα και συγγραφικές επιτυχίες. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο συγγραφικό έργο σας.

 Καλή ανάγνωση βιβλιόφιλοι

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα