PROS PWLHSH 1Το βιβλίο της Μέγκαν Στίβενς το ξεχώρισα ανάμεσα από πολλά άλλα, σε μία έκθεση βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης όπου μένω. Τα αθώα γαλάζια μάτια της κοπέλας του εξωφύλλου και τα δυσοίωνα μοβ γράμματα, με τράβηξαν σαν μαγνήτης. Όταν διάβασα στο οπισθόφυλλο  του βιβλίου ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία, για μια φριχτή αληθινή ιστορία, η περιέργεια μου πήγε περίπατο και αποφάσισα να δείξω τον απαιτούμενο σεβασμό κατά την ανάγνωση του. Τέσσερις μέρες μετά και αφού διάβασα μέχρι και την τελευταία σελίδα, δεν νιώθω απλώς χειρότερα ως άνθρωπος για τα βάσανα αυτού του κοριτσιού, αλλά και μεγάλη απογοήτευση προς τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Μέγκαν ένα δεκατετράχρονο κορίτσι, με ταραχώδη παιδική ηλικία, κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή της, μαζί με την μητέρα της. Έτσι επισκέπτονται την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στην παραθαλάσσια πόλη όπου παραθερίζουν η Μέγκαν θα συναντήσει τον Τζακ, έναν σκληρό παράξενο άνθρωπο, όπως της λέει και η μητέρα της. Θα την παρακαλέσει να μείνει μακριά του, όμως εκείνη με όλη την εφηβική αθωότητα και ξεροκεφαλιά δεν θα την ακούσει. Θα έρθει πολύ κοντά με τον Τζακ, θα τον ερωτευτεί, θα τον αγαπήσει, αλλά το ίδιο θα κάνει και αυτός, όπως πιστεύει η αθώα Μέγκαν. Εκείνο όμως που δεν ξέρει και αγνοεί, αλλά στην συνέχεια θα το μάθει με τον πιο σκληρό τρόπο, είναι ότι ο Τζακ απέχει έτη φωτός από τον χαρακτήρα/προσωπικότητα που ισχυρίζεται πως είναι. Γιατί ο Τζακ για την Μέγκαν θα αποδειχθεί ως ένας από τους χειρότερους εφιάλτες της. Και εκεί θα αρχίσει το μαρτύριο της.

Δεν θέλω να σας πω περισσότερα για την ιστορία αυτής της κοπέλας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ιστορία της πρέπει να διαβαστεί αν όχι από όλους, τουλάχιστον από έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, ώστε η φωνή της και οι φωνές τόσων άλλων κοριτσιών, αντρών και παιδιών, που έχουν πέσει θύματα διακίνησης, να ακουστούν επιτέλους σε αυτόν τον σκάρτο κόσμο όπου ζούμε.

Η Μέγκαν απομακρύνθηκε με δόλο από την μητέρα της, βιάστηκε, πουλήθηκε, αγοράστηκε, κακοποιήθηκε σωματικά αλλά και ψυχολογικά χωρίς την θέληση της. Πήγε και πάλι χωρίς την θέληση της και με τον φόβο να επικρατεί μέσα της, κάθε δευτερόλεπτο των έξι αυτών χρόνων που πέρασε πουλώντας το σώμα της, με τόσους πολλούς άντρες που ο αριθμός και μόνο θα σας σοκάρει. Πολλοί από εσάς δεν θα πιστέψετε όσα διαβάζετε, θα τελειώσετε το βιβλίο και μετά θα το αφήσετε σε κάποιο ράφι να σκονίζετε, άλλοι πάλι, οι λιγότεροι, θα του δώσετε την προσοχή που πρέπει να δίνεται σε τέτοια βιβλία. Δεν θα ξεχάσετε την Μέγκαν, ούτε τόσα και τόσα άτομα σαν την Μέγκαν.

Όπως θα διαβάσετε κάποιοι από εσάς, ή όσοι έχετε διαβάσει και έχετε σχηματίσει ήδη γνώμη για την άτυχη ιστορία της Μέγκαν, θα καταλάβετε ότι της είχε δοθεί πολλές η ευκαιρία να το σκάσει. Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι, στο πόσο καλά χειραγωγούνται τα άτομα που διακινούνται και το πόσο καλά, οι εγκληματίες χτίζουν ένα τέτοιο αδιαπέραστο κλουβί αγωνίας και φόβου γύρω τους, που ακόμα και η σκέψη του να το σκάσει κάποιος, δεν του περνάει καν από το μυαλό, ακόμα και αν έχει αμέτρητες ευκαιρίες.

Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα που διάβασα στο βιβλίο και όχι απλώς με έπιασαν απροετοίμαστη αλλά με έκαναν να θέλω να τραβάω τα μαλλιά μου από την αναισθησία και την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων. Η Μέγκαν, κατά την διάρκεια των έξι χρόνων που έμεινε στην Ελλάδα, ήρθε αντιμέτωπη και με την αστυνομία. Παρόλο τον φόβο που αισθανόταν, δεν μπόρεσε ούτε για μια στιγμή να εμπιστευτεί τις ελληνικές αρχές, όταν υπήρξαν άτομα που της φέρθηκαν σαν να ήταν άλλη μία κοινή πόρνη που έτυχε να έχουν στο κελί τους αυτή τη νύχτα. Βιάστηκε από σημαντικό και διάσημο πρόσωπο που έχει μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη. Και τώρα εγώ ρωτάω τον εαυτό μου, που είναι όλοι εκείνοι που ορκίζονται να προστατεύουν τους πολίτες; Που είναι όλοι εκείνοι οι πολιτικοί, που βγαίνουν με ψήφο του λαού και όχι μόνο δεν πράττουν για την ευημερία του, αλλά βάζουν και εκείνοι το δικό τους λιθαράκι, στον τοίχο του μαρτυρίου που περιβάλει άτομα σαν την Μέγκαν;

Ας μην ξεχνάμε πως η Μέγκαν ήταν απλώς μια τυχαία κοπέλα. Στην θέση της και στην θέση εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, θα μπορούσε να είναι ακόμα και εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, η αδερφή/αδερφός σου, η μητέρα σου, ο πατέρας σου, ο άντρας, το παιδί σου, η φίλη ή ο κολλητός σου. Ας βγούμε πια από αυτήν την απαίσια κοινωνία όπου ζούμε, που προτιμάει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να ακούει τα ουρλιαχτά του παιδιού από τον πάνω όροφο που κακοποιείται, ή να βλέπει την κοπέλα που μένει στο απέναντι σπίτι και την επισκέπτονται δεκάδες άντρες. Ας σηκώσουμε επιτέλους αυτό το ακουστικό και ας κάνουμε αυτό που πρέπει. Ίσως βοηθήσουμε μία ψυχή που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Θα τελειώσω αυτό το άρθρο, με ένα κομμάτι από το βιβλίο που πρέπει να αναφερθεί και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας: Για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματική απήχηση, η αστυνομία χρειάζεται τη βοήθεια και υποστήριξη του κοινού – όπως κάνουν όταν αντιμετωπίζουν κάθε είδους έγκλημα. Έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι να είναι περίεργοι για το πλυντήριο αυτοκινήτων της περιοχής ή για το κέντρο μανικιούρ και για το σπίτι στο δρόμο τους το οποίο επισκέπτονται άντρες όλες  τις ώρες της μέρας και της νύχτας κι όπου μένουν γυναίκες που σπάνια βγαίνουν έξω. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιθανές ενδείξεις που προσέχουμε:• Φαίνεται πως μένουν και δουλεύουν άνθρωποι στην ίδια διεύθυνση;• Έρχονται να τους πάρουν πολύ νωρίς το πρωί και/ή επιστρέφουν αργά τη νύχτα σε τακτική βάση• Είναι ακατάλληλα ντυμένοι για τη δουλειά που κάνουν και/ή απουσιάζει ο εξοπλισμός ασφάλειας;• Έχουν καθόλου σημάδια σωματικού τραυματισμού ή κακομεταχείρισης;• Φαίνονται ατημέλητοι;• Είναι απομονωμένοι από την τοπική κοινωνία και/ή δείχνουν να είναι υπό τον έλεγχο ή την επιρροή άλλων;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Γενική Γραμματεία Ισότητας των ΦύλωνΓραμμή SOS: 15900, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία Κατά των ΓυναικώνΝίκης 11, Αθήνα, ΣύνταγμαΤηλ.: 2103317305, Fax: 210315787,e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., URL: www.isotita.gr


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Το χαμόγελο του παιδιούΤηλ.: 2103306140, Fax: 2103843038, (Γραμμή SOS: 1056)e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., URL: www.hamogelo.gr
Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑΤηλ.: 2103231704, Fax: 2103231947, (Γραμμή μαζί για το παιδί: 11525)e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., URL: www.eliza.org.gr

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα